Vindecarea tusei cu leacuri preparate acasa

* Amestecati doua lingurite de suc de lamaie cu o lingurita de miere. Adaugati un praf de piper de Cayenne. Mierea captuseste gatul si calmeaza tesuturile iritate, in vreme ce lamaia calmeaza inflamatiile si furnizeaza o doza de vitamina C, care combate infectiile. In ce priveste piperul, el stimuleaza circulatia sangelui in zona, grabind procesul de vindecare. Il puteti inlocui cu putina ceapa proaspat rasa. Contine compusi iritanti care declanseaza tusea si elimina mucozitatile.


* Curatati si tocati sase cepe mijlocii. Puneti-le intr-un bol, cu patru linguri de miere. Puneti vasul pe baie de aburi, acoperiti si lasati sa fiarba, pe foc mic, doua ore. Strecurati amestecul si luati o lingura de supa din doua in doua ore.


* Inainte de a va culca, beti putin lichior de coacaze negre, amestecat cu un deget de vin rosu. In cazul acesta, alcoolul are un rol pur terapeutic, ajutandu-va sa adormiti.
Preparati un sirop calmant pentru gat: puneti 5-6 cuisoare aromate intr-o cana de miere si lasati-o la rece peste noapte. Dimineata, scoateti cuisoarele si luati o lingurita de miere. Cuisoarele aromate potolesc durerea, iar mierea potoleste iritatiile.


* Strabunicile noastre pariau, in caz de tuse severa, pe zaharul candel. Iata o reteta traditionala: 2 bucati de zahar candel, 450 g de stafide, sucul de la trei lamai, 100 g zahar tos si o cantitate de whisky cat sa se formeze un sirop. Dizolvarea zaharului candel are nevoie de cateva saptamani.


* Consumati otet de fragi, singur sau amestecat cu un suc, pentru a-i atenua gustul. El poate fi folosit, de asemenea, in gargara contra gatului iritat.


* Alt remediu vechi: siropul de macese, care imbalsameaza gatul si contine multa vitamina C.


* Musetelul este o planta reconfortanta. In infuzie, favorizeaza somnul, iar in inhalatii, usureaza tusea purulenta. Peste noapte, puteti pune, de asemenea, cateva picaturi de tinctura intr-un bol cu apa, plasat sub un calorifer.

Infuzii calmante

* Cimbrul este un expectorant excelent, dar el contine si anumite substante care destind caile respiratorii. Puneti doua linguri de cimbru proaspat (sau o lingurita de cimbru uscat) intr-o cana cu apa fierbinte. Lasati sa se infuzeze 5 minute, strecurati, apoi beti.


* Inca din timpuri biblice, isopul a fost folosit in prepararea unor remedii de sanatate. Contra tusei, a astmului si a bronsitei, beti o infuzie de flori uscate, de trei ori pe zi.


* Puneti 45 de picaturi de lemn-dulce intr-o cana de apa fierbinte si beti cu inghitituri mici, de trei ori pe zi.

Reglisa inmoaie mucozitatile si usureaza spasmele bronsice. (Atentie! Nu luati lemn-dulce daca suferiti de hipertensiune si nu prelungiti tratamentul mai mult de cateva saptamani, pentru a evita o ridicare a presiunii arteriale.)


* Beti, inghititura de inghititura, o cana de infuzie de nalba mare. In asociere cu apa, frunzele de nalba produc un mucilagiu care acopera gatul si inmoaie mucusul din plamani, facandu-l mai usor de expectorat. Infuzati 2-3 grame de frunze uscate, intr-o cana cu apa fierbinte, vreme de 10 minute. Strecurati, apoi beti trei cani pe zi.


* Adeptii medicinei ayurveda, medicina traditionala indiana, recomanda consumul de ceaiuri cu condimente de mai multe ori pe zi. Adaugati o jumatate de lingurita de pulbere de ghimbir, un varf de cutit de pulbere de cuisoare aromate si o lingurita de pulbere de scortisoara intr-o cana de apa clocotita. Amestecati si beti cat mai fierbinte.

Frectii calmante

* Cumparati o alifie ce contine camfor sau mentol. Aplicati-o pe gat si piept. Va usura congestia si va va ajuta sa respirati mai usor.


* Preparati o infuzie cu ulei esential de eucalipt, pe care s-o inhalati prin nas si gura, cat timp simtiti ca va face bine. Uleiul aromat de eucalipt serveste, de asemenea, in frectii benefice pe gat si piept. Se efectueaza de doua ori pe zi.


* Cataplasmele cu mustar reduc congestia din piept. Amestecati intr-un bol o doza de faina de mustar cu doua doze de faina. Puneti atata apa incat sa obtineti o pasta. Puneti-o pe un tifon si indoiti-l in doua. Protejati-va pielea cu un strat de vaselina, apoi aplicati cataplasma pe zona bolnava (nu aplicati niciodata compusi ai mustarului direct pe piele, e pericol de arsuri). Verificati aspectul epidermei, si daca devine prea iritata sau rosie, inlatupersoane inlocuiesc apa cu albus de ou, pentru a reduce riscul de arsuri.

Invatati sa tusiti „altfel”

* Daca gatul dvs. e iritat de o tuse indelungata, incercati sa aplicati tehnica urmatoare, pentru a opri criza: cand simtiti ca se apropie tusea, fortati-va sa tusiti in reprize scurte si dese, pentru a ajuta mucozitatile sa urce pe caile respiratorii, si abia apoi tusiti puternic, din adancul plamanilor, pentru a expectora o cantitate cat mai mare de flegma.

Percutie anti-tuse

* Daca sunteti acasa si aveti pe cineva care sa va ajute, utilizati urmatoarea tehnica de „percutie” pentru a va degaja pieptul: lungiti-va pe un covor asezat pe podea sau pe un pat cu o saltea tare si rugati persoana respectiva sa va tapoteze spatele ritmic, cu cantul palmelor, pornind de la rinichi si urcand catre gat. Repetati de mai multe ori, pana la degajarea cailor respiratorii.

Umezeala suficienta

* Contra tusei nocturne, plasati un umidificator in odaia de dormit, caci aerul uscat, mai ales la vreme de iarna, este un factor agravant.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/