Un AVOCADO pe zi scade colesterolul și alți factori de risc cardio-meabolic

Un studiu recent, publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimi, susține că un avocado pe zi, în cadrul unei diete cu un conținut moderat de grăsimi ar putea ajuta la reducerea colesterolului la persoanele supraponderale.

Avocado a devenit foarte popular în întreaga lume, datorită valorii sale nutritive remarcabile. Nutriționiști îl consideră din cele mai hrănitoare din alimente din lume.

Datorită grăsimilor bune pe care le conține, acesta ar putea înlocui uleiul obișnuit în salate.

Experții recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu acizi grași nesaturați și polinesaturați, pe care îl găsim nu doar în avocado, ci și în alte alimente vegetale, precum nuci, semințe și ulei de măsline.

Aceste grăsimi sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră deoarece reduc riscul bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au evaluat efectele consumului de avocado asupra profilului lipidelor și l-au comparat cu efectele unei diete bazate pe un conținut moderat de grăsimi și a unei diete sărace în grăsimi.

Studiu a fost realizat pe 45 de persoane supraponderale și obeze, sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani. Înainte de studiu, participanții avea o dietă occidentală obișnuită, în care 34% din calorii proveneau din grăsimi, 51% din carbohidrați și 16% din proteine.

  • o dietă săracă în grăsimi, fără avocado
  • o dietă cu un conținut moderat de grăsimi, fără avocado
  • o dietă cu un conținut moderat de grăsimi cu 1 avocado pe zi.

Pentru fiecare dietă a fost alocată o perioadă de 5 săptămâni. Toate dietele au redus semnificativ nivelul colesterolului LDL. Dieta cu adaos de avocado a produs cele mai notabile rezultate, reducând colesterolul LDL cu 13,4%, comparativ cu dieta care a produs o reducere de 7,4% a colesterolului.

Mai mult, dieta cu adaos de avocado a fost singura care a scăzut semnificativ numărul de particule LDL și raportul dintre colesterolul LDL și HDL.

Cercetătorii consideră că rezultatele acestui studiu demonstrează, că avocado conține compușii bioactivi care au efecte benefice asupra factorilor de risc cardio-metabolic.

Persoanele care au urmat dieta cu avocado nu au pierdut neapărat în greutate, însă această dietă ar putea fi eficientă în reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Sursă