Cea mai bună plantă pentru creșterea imunității

Echinaceea este cea mai eficientă plantă pentru creșterea imunității, cu o popularitate foarte mare în rândul remediilor folosite pentru întărirea rezistenței organismului la boli.

Rezultatele mai multor cercetări științifice converg spre aceeași concluzie, și anume că echinaceea este un agent imunomodulator excepțional, cu o sferă largă de acțiune.

Echinacea crește imunitatea înnăscută și adaptativă

Există trei specii de Echinaceea: Echinaceea angustifolia, Echinaceea pallida și Echinaceea purpurea. Toate exercită efecte modulatoare multiple asupra funcției imunitare. Plante are capacitatea de a modula atât răspunsurile imunitare înnăscute, nespecifice, cât și cele adaptative, specifice. Acest lucru dovedește că echinaceea are un potențial imunomodulator pentru întregul sistem imunitar.

Studiile au arătat că tratamentele cu echinaceea stimulează producția de limfocite și interferon.

Extractele de echinaceea sunt folosite pe scară largă în profilaxia și terapia diferitor tipuri de infecții, în special ale tractului respirator. Planta are o eficiență deosebită mai ales în răceală și gripă datorită proprietăților sale antivirale.

Echinaceea previne și scurtează durata unei răceli, crește răspunsul imun sistemic în timpul unei răceli obișnuite, și are potențialul de a reduce riscul de recidivare a infecțiilor respiratorii și complicațiile.

Studiile au confirmat de asemenea acțiunea anti-fungică și bacteriostatică a acestei plante, cunoscută foarte bine de populația amerindiană, care folosea cu mult timp în urmă preparate din echinaceea pentru tratarea plăgilor infectate. De pildă, un studiu realizat la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie din Polonia a arătat că Echinaceea stimulează imunitatea celulară și apărarea antibacteriană a corpului.

Cum se ia echinaceea pentru imunitate

Echinaceea este recomandată tuturor persoanelor bolnave, care au nevoie de o creștere a imunității generale a organismului. Cei mai mulți experți nu recomandă echinaceea pe termen lung. Pentru stimularea sistemului imunitar, se pot lua capsule cu extract uscat de echinaceea, nu mai mult de 7-10 zile consecutiv.

Contraindicații și precauții

Echinaceea nu este indicată copiilor sub 2 ani și nici persoanelor alergice la plantele din familia Asteraceae : crizanteme, gălbenele, coada-șoricelului etc. Întrerupeți tratamentul dacă apar reacții adverse, precum mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, gâtului sau pielii, respirație dificilă, lăcrimare sau catar respirator.

Echinaceea este de asemenea contraindicată persoanelor cu boli autoimune, TBC, SIDA sau diabet, și celor care iau medicamente imunosupresoare sau pentru leucemie.

” Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol! ”

Sursă