Tratament cu Armurariu pentru ficat

Armurariu este apreciat ca una din cele mai valoroase plante medicinale pentru ficat. Semințele sale conțin silymarină ( formată din silybilină, silycristină și silydianină ) – Substanța activă principală cu efect terapeutic la nivel hepatic.

Academicianul Ovidiu Bojor explică în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” modul de acțiune farmacologică a armurariu.

Sylimarina împiedică penetrarea toxinelor în interiorul celulelor hepatice, stimulează regenerarea ficatului și formarea de hepatocite noi.

Studiile realizate în ultimele decenii au arătat că silybina și silycristina stimulează activitatea ADN-ului și determină regenerarea țesuturilor hepatice.

Armurariu – indicații terapeutice

Produsele pe bază de armurariu au efecte protectoare extraordinare la nivelul celulei hepatice. Previn și tratează diverse afecțiuni ale ficatului.

Acestea protejează integritatea celulelor hepatice sănătoase și ajută la formarea de celule hepatice noi. Sun indicate în următoarele boli:

  • hepatită acută și cronică
  • hepatită alcoolică
  • ciroză hepatică compensată
  • insuficiență hepatică

Moduri de utilizare

Armurariu se găsește la magazinele cu profil naturist sub formă de comprimate, tinctură și ceai

Se pot lua câte 3 comprimate pe zi ( cu 70 g de silymarină / per comprimat ) sau câte 6 comprimate pe zi în boli mai grave.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de fructe de armurariu măcinate și 1 cană cu apă, prin infuzare. Se administrează câte 2 căni de ceai pe zi.

O cană se bea înainte de masă dimineața, după care se stă întins pe partea dreaptă 20 de minute, iar o a doua cană se fracționează și se bea o parte după masa de prânz și cealaltă parte după cină.

O cură cu armurariu durează 14 zile și se poate relua după 14 zile de pauză.

Fructele de armurariu măcinate se păstrează la frigider, cel mult 24 de ore, după care își pierd proprietățile și devin inutile.

Contraindicații

Persoanele sensibile la silymarină pot manifesta reacții alergice la produsele fitoterapeutice pe bază de armurariu.

Alte persoane pot avea scaune moi, ca urmare a efectului laxativ a plantei, fără efecte secundare.

Sursă