5 cele mai periculoase alimente care fac ca calculii biliari să crească ca ciupercile după ploaie

În această etapă, este foarte important să urmăriți ce și cum mănânci pentru a preveni formarea calculiilor biliari. Este important să știți ce alimente să evitați pentru a vă menține sănătatea vezicii biliare. După cum arată numeroase studii, acesta este un pas foarte important și eficient care a salvat sănătatea multor oameni.

5 tipuri de alimente care provoacă pietre

Dacă există prea mult colesterol sau bilirubină ( o substanță care se formează atunci când celulele roșii din sânge sunt descompuse ) în bilă, pietrele pot începe să se formeze în vezica biliară – de la pietre minuscule, asemănătoare nisipului, la cele foarte mari și multiple.

Pentru a vă proteja de calculii biliari, ar trebui să evitați următoarele alimente.

  1. Carne de delicatese ( cărnuri afumate ), carne procesată ( cârnați orice fel de mezel ).

2. Alimente bogate în colesterol ( organe, untură, brânză tare, înghețată ).

3. Produse bogate în grăsimi saturate ( unt, smântănână, prăjituri, produse de patiserie ).

4. Produse bogate în grăsimi trans ( margarină, tartine, chipsuri, cartofi prăjiți, fast - food ).

5. Produse bogate în zahăr adăugat ( dulciuri, produse de cofeină, suc dulce ).

În plus, ar trebui să reduceți consumul de prăjeli și sare ( în loc de sare este util să folosiți condimente naturale ) – dafin, cimbru, coriandru, mărar, usturoi, pătrunjel, suc de lămâie.

Amintiți-vă că gătirea propriilor mese este cea mai bună modalitate de a vă asigura că utilizați ingrediente proaspete și sănătoase. Faceți acest lucru pentru a reduce riscul de calculi biliari.

Sfaturi utile pentru îmbunătățirea alimentației

  • Folosiți mai multe legume atunci când pregătiți supe, garnituri și caserole.
  • Îndepărtați excesul de grăsime când gătiți bulionul
  • Coaceți, fierbeți sau fierbeți carnea și alte alimente în loc să le prăjiți
  • Fă-ți propriile sosuri de salată din ingrediente sănătoase în loc să folosești sosuri și maioneză cumpărate din magazin.
  • Înlocuiți desertul cu fructe sau fructe de pădure.

Informații suplimentare

Pietrele mici pot ieși din vezica biliară neobservate fără a provoca niciun disconfort, dar pietrele mai mari pot bloca canalul biliar, care transportă bilă în intestine. Dacă canalul biliar rămâne blocat mult timp, poate duce chiar la moarte.

Persoanele supraponderale sunt mai susceptibile de a dezvolta calculi biliari decât alții. Acest lucru este adesea asociat cu abuzul de alimente dulci, grase și procesate. În acest caz, este util să slăbești.

Pierderea a 10% din greutate în 5-6 luni reduce riscul de formare a pietrelor cu 20-25 %! Cu toate acestea, este important să ne amintim că dietele accidentale care scapă rapid de kilogramele în plus nu sunt cea mai bună modalitate de a obține o greutate sănătoasă. Nu numai că rareori funcționează pe termen lung, dar pierderea rapidă stimulează formarea calculilor biliari!

5 alimente care vă vor ajuta să vă protejați vezica biliară de pietre

Deoarece vezica biliară face parte din sistemul nostru digestiv, dieta noastră joacă un rol vital în menținerea sănătății sale. Și astăzi vom vorbi despre superalimente care vor ajuta la prevenirea formării calculilor biliari și vă vor salva de multe probleme neplăcute.

Turmeric

Turmericul este un superaliment și un condiment popular care are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva formării de noi calculi biliari și încetinirea creșterii celor existente. Cercetările arată că, odată cu utilizarea regulată a turmericul, a existat o îmbunătățire de durată a stării participanților la studiu cu calculi biliari care au luat turmericul zilnic timp de 1-2 luni, comparativ cu grupul care nu a luat-o. În plus, participanții care au consumat în mod regulat turmericul au fost cu 25-30% mai puțin probabil să dezvolte calculi biliari decât cei care nu au consumat.

Efectul se explică prin faptul că turmericul este bogat în curcumină. Această componentă naturală unică de culoare portocalie strălucitoare curăță și reface eficient celulele, ceea ce contribuie la întinerea și vindecarea lor.

Fasolea

Fasolea este un aliment popular și important, care este foarte recomandat persoanelor cu probleme de litiază biliară. Conținutul ridicat de fibre și mulți compuși naturali importanți are un efect benefic asupra stării întregului sistemul digestiv. În special, îmbunătățește curățarea intestinală și eliminarea toxinelor din organism, ajută la reglarea nivelului de grăsime și colesterol. Acest lucru este important deoarece acești factori contribuie adesea la formarea calculiilor biliari sau agravează problemele asociate acestora.

Legume cu frunze verzi

Spanacul, salata verde, rucola, verdeață, sparanghelul, toate tipurile de varza au proprietatea de a alcaliniza mediul organismului. Acest lucru este foarte important, deoarece acesta este mediul ideal pentru majoritatea proceselor vitale din organism. În plus, aceste alimente sunt bogate în fier și magneziu, ambele fiind foarte recomandate persoanelor care sunt predispuse la dezvoltarea de calculi biliari sau care au probleme existente.

Semințe de in

Ca și alte alimente bogate în fibre, semințele de in sunt foarte benefice pentru îmbunătățirea sănătății vezicii biliare. În plus, este cea mai bună sursă vegetală de acizi grași Omega-3 – o substanță esențială pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor noastre. Pe lângă faptul că sunt o sursă imensă de beneficii pentru sănătate pentru organismul nostru, semințe de in sunt deosebit de bogate în potasiu și fier, care joacă un rol cheie în menținerea sănătății vezicii biliare.

Ardei gras roșii, citrice, fructe de pădure de sezon ( coacăze, căpșuni, afine ) și alte alimente bogate în vitamina C

Cercetările arată că vitamina C ajută la prevenirea și încetinirea formării și creșterii calculilor biliari. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C protejează țesuturile și celulele tuturor organelor interne, inclusiv a vezicii biliare. Reglează procesele redox și ajută la îmbunătățirea stării vezicii biliare.

Astfel, incluzând aceste alimente în dieta ta, poți preveni sau încetini formarea calculilor biliari. Înainte de a face acest lucru, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a determina dimensiunea adecvată a porției pentru dumneavoastră, și pentru a beneficia la maximum de aceste alimente.

Sursă