SUNĂTOAREA îmbunătățește stările SUFLETEȘTI ale persoanelor care suferă de HIPOTIROIDISM

Botanistul american James A. Duke recomandă sunătoarea persoanelor care suferă de hipotiroidie datorită efectelor sale benefice asupra stării de spirit.

Sunătoarea nu ajută la tratarea bolii în sine, în acest caz a hipotiroidiei, ci la controlul stărilor de depresie adesea întâlnite la cei care au această disfuncție tiroidiană.

Studiile au arătat că sunătoarea se comportă asemenea medicamentelor antidepresive sintetice, ba este chiar mai eficientă decât acestea.

Planta conține inhibitori de monoaminoxidază (MSO). Unul din cei mai puternici este hipericina, care produce ameliorarea stărilor de anxietate, depresie și a senzației de inutilitate.

Cercetările au arătat că hipericina este mai puternică decât amitriptilina și imiprimina – două medicamente antidepresive triciclice, care au proprietăți anti-anxioase, sedative și analgezice, prescrise în depresiile însoțite de anxietate, dureri cronice mari și migrene.

Sunătoarea este superioară antidepresivelor de sinteză nu doar prin eficiență, ci și prin siguranță. Studiile au arătat că această plantă are foarte puține efecte secundare, sau chiar deloc.

Comisia E a guvernului german, responsabilă pentru aprobarea remediilor naturale, recomandă utilizarea sunătoarei în tratamentul depresiei.

Botanistul James Duke spune că cei care suferă de depresie pot bea ceai de sunătoare. Se folosesc 1-2 lingurițe de plantă uscată la 1 cană de apă clocotită. Se lasă câteva minute la infuzat. Se pot bea 1-2 ceaiuri pe zi, timp de 6 săptămâni.

Contraindicații și precauții

Nu toată lumea poate consuma sunătoare în condiții de siguranță. Această plantă este contraindicată femeilor însărcinate. Trebuie de asemenea evitată expunerea prelungită la soare în cadrul unui tratament cu sunătoare, deoarece crește riscul de fotosensibilitate.

Persoanele care iau inhibitori MAO (fie din medicamente, fie din plante), trebuie să evite consumul de alcool, tutunul, murăturile, medicamentele pentru răceală, rinită alergică, amfetamine, narcotice, triptofan și tirozină.

Sursă