Sfaturi utile pentru a nu fi trași pe sfoară la întreținere

Fiecare locatar a întrebat administratorul de bloc, cel puțin o dată despre factura de întreținere. Au fost multe cazuri în care factura de întreținere a fost umflată de administrator.

Iată 5 sfaturi utile pentru a nu fi trași pe sfoară la plata întreținerii:

  1.  Să nu ne temem să cerem lămuriri când este neclar cum sunt calculate sumele pe care le avem de plată; iar dacă răspunsurile pe care le primim nu sunt destul de clare, să cerem din nou clarificări până când fiecare cifra din întreținere este explicată.
  2.  Să cerem o copie a unei facturi de la marii furnizori (apă sau încălzire) pentru a verifica dacă asociația nu are datorii nejustificate de tipul facturilor mai vechi neachitate sau alte probleme administrative.
  3. Să ne asiguram că avem acces la felul în care sunt administrate fondurile asociației de proprietari. Trebuie să știm exact pe ce sunt cheltuiți banii. Să urmărim sumele cheltuite din fondurile colectate (fond de reparații, penalizări, etc.), aceste cheltuieli nu sunt incluse în lista de plata, dar administratorii trebuie să afișeze lunar ce se încasează și ce se cheltuie din fondurile respective.
  4. Să verificam dacă selecția furnizorilor de servicii ocazionale (instalatori, electricieni, firme care fac hidroizolații) se face în mod transparent, în Comitetul Executiv. Putem verifica acest lucru citind procesele verbale ale ședințelor de Comitet în cadrul cărora s-au făcut selecțiile respective.
  5. Să cerem din când în când o copie a extrasului de cont al asociației, pentru a verifica transparența încasărilor și a plăților.