Cele mai des întâlnite cauze ale oboselii

Somn insuficient

Adul-ţii au nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte, iar atunci când dormi mai puțin, sănătatea şi puterea de concentrare pot fi afectate. Utilizează patul doar pentru somn (nu citi, nu privi la televizor şi nu mânca în pat), aşează-te în pat doar când îţi este somn iar dacă nu adormi în 20 de minute, ridică-te şi fă ceva relaxant până simţi senzaţia de somnolenţă.

Nu mănânci destul de mult

Atunci când nu mănânci suficient sau când nu ai o dietă echilibrată care să menţină un nivel normal al glicemiei poate apărea starea de oboseală. Foarte important este micul dejun şi să incluzi la fiecare masă alimente bogate în proteine. 

Depresia

Deşi e o tulburare emoţională, depresia determină şi apariţia unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare sunt cele mai frecvente manifestări. Dacă te simţi obosit şi cu moralul scăzut, mai mult de câteva săptămâni, consultă medicul. 

Hipotiroidismul

Dacă ai adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, poate fi de vină şi o tiroidă leneşă. Cea mai frecventă boală a tiroidei e hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul e lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite. 

Infecţiile urinare

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o infecţie urinară, ştii că principalele simptome sunt senzaţia de arsură la urinare şi nevoia imperioasă de a micţiona. Însă această afecţiune nu provoacă întotdeauna simptome atât de evidente, în unele cazuri oboseala poate fi singurul simptom. După tratamentul adecvat, senzaţia de oboseală va dispărea în aproximativ o săptămână.

Diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelul foarte ridicat de zahăr rămâne în sânge, în loc să treacă în celulele organismului unde ar trebui să fie transformat în energie. Rezultatul constă într-o lipsă de energie, în ciuda consumului suficient de alimente. Dacă oboseala este persistentă şi inexplicabilă, solicitaţi ajutorul medicului.

Deshidratarea

Oboseala poate fi şi un semn al deshidratării.  Indiferent dacă stai la birou sau ai o activitate fizică mai intensă, organismul are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Bea suficientă apă, înaintea unei activităţi fizice, iar după antrenament, poţi bea două căni.