Rolul Magneziului în tulburările Neurologice

Un studiu apărut în 2018 în Jurnalul Nutrients, a arătat că există dovezi puternice care atestă rolul magneziului în afecțiunile neurologice.

Magneziul este unul din cele mai importante minerale din dieta noastră, fiind implicat în peste 300 de reacții enzimatice.

Este esențial pentru reglarea contracțiilor musculare ( inclusiv ale inimii), tensiunea arterială, metabolismul insulinei, sinteza ADN-ului, ARN-ului și proteinelor.

Din punct de vedere neurologic, magneziu este important pentru transmisiunea nervoasă optimă și coordonarea neuromusculară.

Are de asemenea un rol protectiv împotriva excitației excesive care poate duce la moartea celulelor neuronale ( excitotoxicitate).

Datorită acestor funcții importante în cadrul sistemului nervos, magneziu constituie un mineral de maxim interes pentru prevenirea și tratarea tulburărilor neurologice.

Momentan, magneziul este investigat pentru efectele sale în migrene, durere cronică, epilepsie, AIzheimer, Parkinson, accident vascular cerebral, depresie și anxietate.

Există dovezi puternice care atestă că magneziul are un rol în migrene și depresie și un efect protector în dureri cronice, anxietate și accident vascular cerebral.

Există și unele studii care sugerează un efect pozitiv al magneziului în ceea ce privește îmbunătățirea rezultatelor în urma unui accident vascular cerebral.

Cercetările clinice și experimentale au arătat că magneziul are un rol în patogeneza bolii AIzheimer. Acest mineral poate constitui o strategie alimentară importantă pentru prevenirea unui eventual accident vascular cerebral.

LIPSA DE MAGNEZIU – SIMPTOME NEUROLOGICE

Studiile pe animale au arătat că o lipsa de magneziu produce manifestații neurologice importante. Șobolanii tineri, menținuți pe o dietă săracă în magneziu au dezvoltat rapid semne de iritabilitate nervoasă, caracterizată prin convulsii spontane.

Persoanele cu deficit de magneziu pot experimenta apariție ( amorțire mentală ), lipsa emoțiilor, risc crescut de depresie, anxietate, delir, sau alte disfuncții nervoase și tulburări mentale.

Nivelurile serice mici de magneziu indică risc crescut de evenimente neurologice la pacienții cu boala arterială periferică simptomatică. Acest mineral este de asemenea recomandat persoanelor cu ateroscleroză avansată.

Potrivit Healthline, cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt migdalele ( 270 mg ), semințele de dovleac (262 mg ), ciocolata neagră ( 176 mg ) și arahidele ( 168 mg ).

Sursă