Proprietățile de sănătate ale măslinelor. Mântuire pentru articulații și inimă

Fructele mici ale măslinilor care cresc în sudul Europei sunt transformate în principal în ulei de măsline – nu fără motiv, numit cea mai sănătoasă grăsime din lume. Uleiul de măsline conține acizi grași polinesaturați ușor digerabil, inclusiv omega-3 și omega-6, ceea ce îl face una dintre cele mai sănătoase substanțe cunoscute de om. Acest lucru se datorează, printre altele, unei diete cu ulei de măsline.

Oamenii care trăiesc în bazinul mediteranean nu sunt obezi, au inimi mai sănătoase din punct de vedere statistic și trăiesc mai mult.

Cu toate acestea, merită să ajungeți la măsline în formă proaspătă, deoarece sunt o sursă de fibre și vitamine, în special vitamina B – Importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos și pentru a asigura o piele frumoasă, puternică și sănătoasă. Măslinele conțin și vitaminele A,C și E susținând printre altele: vederea imunitatea și funcția creierului și întârzierea apariției bolilor neurodegenerative precum boala AIzheimer sau demența.

În plus, fructele de măsline europene ( Olea europaea ) furnizează organismului numeroase oligoelemente precum fosfor, cupru, fier și potasiu, care este important pentru inimă.

  • Cu toate acestea, din punct de vedere al sănătății, acestea sunt cele mai valoroase proprietăți antiinflamatorii ale măslinelor. Includerea măslinelor în dietă este utilă în tratamentul bolilor cauzate de inflamație, cum ar fi artrita sau artrita reumatoida.

Din ce în ce mai mulți oameni de știință confirmă că utilizarea măslinelor și a derivaților acestora în dieta zilnică poate fi utilizată în încetinirea progresiei bolilor articulare. Într-un experiment efectuat în rândul persoanelor cu risc de a dezvolta această boală ( femei și bărbați de aproximativ 60 de ani ), subiecții au luat 50,1 mg de extract de măsline în fiecare zi, timp de o lună. Al doilea grup de persoane a primit un placebo în locul preparatului de măsline. Rezultatele au fost clare – pacienții cu artrită cu experimentat mai puțină durere după ce au luat extractul de măsline, durerea de noapte a fost, de asemenea, mai puțin deranjantă pentru ei și s-au plâns mai rar de probleme de somn. De asemenea, a fost efectuat un test medical care a arătat: o eficiență mai mare a membrelor superioare și inferioare și a altor părți ale corpului în rândul participanților la experiment.

Efectele benefice ale măslinelor asupra articulațiilor sunt confirmate și de alte studii. O capsulă de ulei de măsline luată zilnic timp de 24 de săptămâni reduce inflamația cu până la 38,5% la persoanele care suferă de artrită reumatoidă.

  • De ce sunt măslinele atât de bune pentru articulații? Fructele măslinelor sunt bogate în compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, adică detoxifierea și protecția organismului de efectele negative ale așa-numitului stres oxidativ. Acești compuși includ:
  • quercetina
  • hidroxitirosob - este responsabil pentru buna funcționare a celulelor necesare pentru producerea și întărirea țesutului cartilajului;
  • acid oleanolic
  • oleuropeină- face ca oasele să producă mai multă văduvă, deoarece susține dezvoltarea osteoblastelor, adică celule formatoare de oase care produc măduvă osoasă ( care este utilizată pentru a sprijini tratamentul cancerului osos și al sângelui ),
  • Olecanthal - are proprietăți antiinflamtoarii puternice și este un calmant al durerii.

După cum se dovedește, datorită proprietăților relaxante ale olecanthalului, o enzimă care se găsește în măsline și ulei de măsline, acestea pot ajuta nu numai la depășirea inflamației, ci și a durerilor de cap sau a durerilor musculare. Cercetările științifice că 50 g de măsline sau ulei de măsline pe zi este echivalent cu aproximativ 10% din doza recomandată de ibuprofen pentru adulți.

Consumul de fructe grase precum măslinele este un remediu de casă excelent pentru a vă menține sistemul circulator în stare bună. Compușii fenolici deja menționați, hidroxitrizolul și oleuropeina, susțin eliminarea toxinelor din organism, susțin funcționarea ficatului și protejează inima.

Alte „abilități” lor de promovare a sănătății includ: scăderea nivelului de colesterol rău din sânge care, la rândul său, ajută la menținerea permeabilității arterelor, susține circulația sângelui și previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral ischemic.

Cu toate acestea, proprietățile vindecătoare ale măslinelor nu se termină aici. Datorită proprietăților lor antibacteriene și antivirale, sunt cu excelent suport pentru imunitatea naturală a organismului. Cercetările au arătat că produsele care conțin oleuropeină sunt capabile să inhibe înmulțirea Staphylococcus aureus și dezvoltarea salmonelei.

Când cumpărați măslinele, asigurați-vă că acordați atenție modului în care sunt depozitate și conservate. Măslinele proaspete au cele mai multe proprietăți nutritive ( toamna și iarna sunt perioada de recoltare a măslinelor ). În Polonia, însă, este mai ușor să obții măsline într-un borcan sau cutie, în marinată, scoase în prealabil. Aceasta este o alegere proastă. Măslinele, necurate și acoperite cu apă și sare, sunt sterilizate cu vitamine, acizi și oligoelemente valoroase. Deci, dacă cumpărați măsline într-un borcan, asigurați-vă că au semințe. Sunt mai suculente, mai exfoliante și mai sănătoase.

Sursă