Propolisul distruge bacteriile care produc infecții respiratorii

Dr. biochimist Cristina Mateescu scrie în una din cărțile academicianului Ovidiu Bojor despre utilizarea propolisului în tratarea afecțiunilor aparatului respirator.

Potrivit unui articol apărut în anul 1993 în „Arzneimittel Forschung”, cercetătorii germani au testat acțiunea antibacteriană a propolisului și au obținut rezultate foarte bune.

PROPOLISUL INHIBĂ CREȘTEREA BACTERIILOR

Rezultatele au arătat că extractul de propolis combate tulpinile de bacterii gram pozitive și gram negative, precum și bacterii anaerobe izolate de la persoane cu infecții ale căilor respiratorii superioare.

Cercetătorii brazilieni de la Universitatea Santa Catarina au arătat într-un studiu că propolisul are efecte analgezice.

Au demonstrat eficiența acestuia în calmarea durerilor și a simptomelor bolnavilor de astm bronșic, bronșită și viroze respiratorii.

PROPOLISUL COMBATE STAFILOCOCUL AURIU

Datorită proprietăților sale antibiotice puternice, propolisul poate combate inclusiv bacterii rezistente, precum Stafilococul auriu.

Mai mult decât atât, această substanță apicolă mărește eficiența antibioticelor sintetice recomandate în infecțiile cu Stafilococi, precum Streptomicina eritromicina sau Amoxicilina.

În răcelile banale și guturai, propolisul reduce durata tratamentului, și totodată scade frecvența episoadelor de infecții respiratorii la copii.

S-a dovedit util mai ales în rinite, faringite, amigdalite streptococice și bronșite.

PROPOLIS – MODURI DE UTILIZARE

Aceste recomandări nu vizează utilizarea propolisului intern, ci extern. Se pot face astfel inhalați cu soluție alcoolică de propolis 5%, sub formă de aerosoli.

În viroze respiratori, astm și bronșită, se poate folosi o soluție de propolis de 5% în alcool, cu scopul de a stimula regenerarea țesuturilor în caz de infecții.

Propolisul se va dizolva în apă distilată, lapte fiert sau ulei de caise/piersici, în proporție de 1:2 sau 1:3. După fiecare ședință de aerosoli, bolnavul trebuie să stea liniștit jumătate de oră.

Se fac în total 25 de ședințe, cu posibilitatea de repetare o dată la 3 luni, dacă este necesar.

Sursa