De ce îmi sunt umflate și dureroase articulațiile: care este motivul și cum să reduc umflarea și durerea.

Umflarea articulațiilor poate face dificilă îndeplinirea sarcinilor normale la serviciu sau acasă, făcând imposibile lucruri precum folosirea mouse-ului computerului și urcatul scărilor. Umflarea și disconfortul articulațiilor cronice ( pe termen lung ) sunt adesea însoțite de rigiditatea, roșeața, temperatură crescută la nivelul articulației și amplitudine limitată de mișcare.

Toate acestea manifestările pot afecta capacitatea de a lucra normal și pot perturba viața socială sau de familie. Dacă bănuiți că articulația dumneavoastră este infectată, rănită sau dacă umflarea nu s-a diminuat după câteva zile, asigurați-vă că vă consultați medicul.

Umflarea articulațiilor este o afecțiune în care excesul de lichid articular sau inflamator se acumulează în sau în jurul unei articulații. Articulațiile se umflă de obicei din cauza leziunilor proprii ale țesuturilor sau ale celor situate lângă ele.

Umflarea poate fi, de asemenea, cauzată de leziuni, suprasolicitare sau o afecțiune medicală subiacentă ( artrită, gută etc. ). Revărsarea articulară este umflarea unei articulații datorită mișcării lichidului în țesutul moale din jurul articulației.

De ce se umflă articulațiile?

Corpul produce multe fluide diferite, inclusiv sânge, limfa ( parte a sistemului imunitar al corpului ) și lichid sinovial, care ajută la lubrifierea articulațiilor. Efuzia este umflarea care apare atunci când lichidul se scurge dintr-o venă, arteră, vas limfatic sau sinoviu în țesutul din jur.

Acest lucru face ca țesutul să se extindă sau să se umfle. Când apare o efuziune într-o articulație, de obicei genunchi, excesul de lichid se poate acumula într-o parte a articulației numită cavitatea sinovială. Apoi se infiltrează în țesutul moale din jurul articulației. Acest lucru poate apărea ca urmare a unei răni, infecții sau artrite.

Leziunile articulare pot cauza ruperea vaselor de sânge sau limfatice, cauzând acumularea de sânge sau limfa sub piele. Efuziunea după o leziune poate fi uneori semnul unui os rupt sau al unui ligament sau tendon rupt. Revărsatul articular cauzat de leziuni este adesea însoțit de dureri articulare.

Când se umflă din cauza infecției, diverși microbi ( bacterii, viruși sau ciuperci ) se deplasează din zona de penetrare în fluxul sanguin. Ajuns la articulație, se înmulțesc, provoacă inflamație și provoacă durere, roșeață și creșterea temperaturii țesutului.

Revărsatul indus de artrită poate apărarea în boli autoimune, cum ar fi artrita idiopatică juvenilă, unde inflamația generală din organism afectează și articulațiile și poate provoca roșeață, căldură localizarea și umflături.

Articulațiile umflate pot apărea și boli precum guta, când cristalele de acid uric se acumulează în interiorul cavității, precum și cu tumori canceroase și benigne.

Efuziunea este un simptom al unei leziuni sau al unei alte afecțiuni care afectează articulația. În aproape toate cazurile, dacă boala de bază este identificată și tratată, umflarea dispare treptat. Umflarea articulațiilor care apare fără motiv aparent sau când temperatura corpului crește, trebuie examinată cât mai curând posibil pentru a determina cauza.

Cauzele umflării unei articulații

Dacă doar o articulație este umflată, aceasta se datorează de obicei unei leziuni ale articulației, cum ar fi o entorsă, luxație sau fractură. Umflarea este de obicei însoțită de durere. Există și alte cauze ale durerii și umflăturilor la o articulație.

  • Un chist Baker este o colecție de lichid în partea din spate a genunchiului.
  • Bursita este umflarea și sensibilitatea, de obicei într-o singură articulație, cauzată de inflamația sacului ca jeleu care amortizează articulațiile ( bursa ).
  • Sângerare în articulația genunchiului – leziunea articulației genunchiului, cum ar fi un ligament rupt sau o fractură a genunchiului, poate provoca sângerări în spațiile articulare ( hemartroză); acest lucru provoacă vânătăi, umflături, rigiditate și o senzație de căldură. Uneori apare hemartroza dacă pacientul ia anticoagulante.

Guta sau pseudoguta este umflarea cauzată de artrită datorită acumulării de cristale minerale în articulații, ducând la accese repetate de durere, roșeața, umflarea și limitare a mișcării. Guta afectează de obicei mai întâi articulațiile degetelor mari de la picioare, în timp ce pseudoguta afectează mai întâi articulațiile genunchiului;

Sinovita traumatică poate provoca, de asemenea, umflarea articulațiilor. Acest lucru se întâmplă atunci când mucoasa unei articulații devine inflamația după o rănire.

Cauzele mai puțin frecvente de umflare și durere la o articulație includ fisuri sau fracturi osoase, cum ar fi glezna, brațul sau șoldul rupt sau artrita.

Edemul este cel mai adesea însoțit de:

  • Osteoartrita – poate afecta una sau mai multe articulații.
  • Artrita psoriazică – afectează una din cinci persoane cu psoriazis și poate afecta una sau mai multe articulații
  • Artrita reactivă – se dezvoltă de obicei la tineri după o infecție.
  • Artrita reumatoidă – durerea începe d obicei într-o singură articulație și tinde să apară în valuri.
  • Boala Osgood – Schlatter – umflarea și sensibilitatea chiar sub rotulă.

Cauzele durerii și umflăturilor în mai multe articulații

Dacă mai multe articulații sunt umflate, aceasta poate fi cauzată de o afecțiune subiacentă, cum ar fi artrita. Tipuri comune de artrită cu umflarea a articulațiilor multiple:

Guta – provoacă adesea umflarea și durere la degetul mare înainte de a afecta alte articulații;

Osteoartrita – deteriorarea articulațiilor datorită uzurii cartilajului din jurul lor, determinând frecarea oaselor unele de altele. În timp, durerea, rigiditatea și umflarea cresc, iar patologia poate afecta una sau mai multe articulații.

Artrita psoriazica este o boală autoimună ( atunci când sistemul imunitar îți atacă propriu țesut sănătos ) care afectează una din cinci persoane cu psoriazis; poate afecta una sau mai multe articulații. Exacerbările bolii sunt imprevizibile, dar tratabile.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamație care afectează de obicei multe articulații, în special picioarele, brațele și încheieturile mâinii. În stadiile incipiente, durerea vine și pleacă și pot exista perioade lungi de timp între atacuri.

Umflarea articulațiilor cu febră bruscă și durere poate fi cauzată de artrită septică, o infecție bacteriană a articulației. În unele cazuri, articulațiile umflate pot fi cauzate de colită ulceroasă, o boală cronică în care mucoasa colonului devine inflamată.

Alte afecțiuni care pot afecta articulațiile

Există o serie de patologii care afectează articulațiile doar indirect, împreună cu alte organe și țesuturi.

O infecție virală, cum ar fi hepatita sau rubeola, provoacă dureri articulare, umflături și febră.

Boli ale țesutului conjunctiv, inclusiv:

  • Lupusul este o boală autoimună care afectează multe organe și zone ale corpului, inclusiv articulațiile, rinichii și pielea.
  • Sclerodermia este o boală autoimună care afectează țesutul conjunctiv de sub piele.

Tendința este umflarea, durerea și uneori crepitarea din cauza inflamației tendonului.

Cauzele mai puțin frecvente de umflare și durere la mai multe articulații includ unele tratamente, cum ar fi antibioticul izoniazidă, hidralazina și terapia cu steroizi Osteoartropatia pulmonară hipertrofică este o boală rară care afectează persoanele cu cancer pulmonar, care provoacă, de asemenea, mărimea vârfurilor degetelor degete în formă ).

Condiții rare care provoacă inflamarea vaselor de sânge, inclusiv, sindromul Bechcet și purpura Henonch-Sconlein.

Tipuri rare de artrită, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita juvenillă sau artrita reactivă.

Febra reumatică este o afecțiune inflamatorie cauzată de streptococul netratat sau scarlatina.

Sarcoidoza este o boală rară în care apar mici pete de țesut roșu și umflat în organe.

În unele cazuri, unele tipuri de cancer pot cauza articulații să devină dureroase și umflate.

La ce medic ar trebui să mă adresez?

Dacă apare umflarea sau umflarea articulațiilor, ar trebui să contactați un traumatolog ortoped sau reumatolog. În unele cazuri, poate fi necesară consultarea unui imunolog, specialist în boli infecțioase sau oncolog.

Diagnosticare

Este important să consultați imediat un medic dacă aveți alte simptome, inclusiv:

  • febră ( un semn de artrită septică ),
  • articulația arată deformată,
  • umflarea este foarte dureroasă, durează mai mult de câteva zile sau crește,
  • tumora a apărut după o leziune gravă,
  • umflarea a apărut fără un motiv aparent.

Medicul dumneavoastră va discuta despre orice simptome pe care le puteți avea și vă va examina articulațiile. El poate pune întrebări suplimentare, cum ar fi:

  • Există alte simptome?
  • Ameliorează sau agravează ceva umflarea?
  • Cât de gravă a fost umflarea articulațiilor?
  • Când a început umflarea articulațiilor?

De asemenea, specialistul poate să vă recomande analize de sânge și analize imagistice, inclusiv radiografii, CT sau RMN și ecografie ale articulațiilor. În cazurile dificile, artroscopia ( endoscopia ) este utilizată pentru a examina articulația și a o reface dacă este necesar. Se mai face o puncție cu aspirație a conținutului articulației, atât pentru ameliorarea stării, cât și pentru efectuarea unor teste.

Tratamentul umflăturilor articulare

Tratamentul depinde de cauza de bază a inflamației articulațiilor. Dacă umflarea apare după o rănire, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente care pot fi făcute acasă, cum ar fi:

Evitați să puneți presiune, stres sau mișcare pe articulația afectată. Ar trebui să rămâneți activ pentru a preveni slăbirea mușchilor din jurul articulației și să vă afecteze gama de mișcare.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau antibiotice dacă umflarea este cauzată de o infecție. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera o injecție în articulație pentru a reduce umflarea și durerea articulației.

Dacă umflarea este cauzată de o afecțiune cronică subiacentă, cum ar fi artrita, guta sau lupusul, specialistul dumneavoastră vă va recomanda un tratament specific pentru această afecțiune.

Cum se reduce inflamația la nivelul articulațiilor?

Folosirea pungilor de gheață, odihna articulațiilor afectate și administrarea de medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală va ajuta la reducerea inflamației articulațiilor. De asemenea, încercați să evitați mișcările și activitățile care agravează durerile și umflarea articulațiilor.

Anumite alimente și băuturi pot agrava artrita. Prin urmare, încercați să le evitați în dieta dvs. Acest:

  • alcool,
  • alimente bogate în sare, cum ar fi conservate, alimentele procesate și unele brânzeturi,
  • alimente și băuturi cu adaos de zahăr, cum ar fi sifon, înghețată și dulciuri,
  • alimente foarte procesate, cum ar fi cereale pentru micul dejun, produse de patiserie ambalate și preparate gata,
  • carnea procesată și roșie, cum ar fi slănina, șuncă, friptură.

Care sunt posibile complicații ale umflăturilor articulațiilor?

Umflarea dispare de obicei odată ce problema de bază este rezolvată. Dacă nu sunt tratate, leziunile grave și bolile care provoacă acumularea de lichid în articulație pot fi invalidante. Când lichidul restricționează mișcarea articulațiilor, mușchii de susținere se pot slăbi și atrofa.

Umflarea asociată cu infecția poate determina răspândirea infecției în fluxul sanguin și în alte părți ale corpului. Fără tratament prompt, infecțiile articulare pot duce, de asemenea, la leziuni permanente ale articulațiilor. În general, cu cât căutați mai devreme un tratament, cu atât mai bine.

Sursă