Prin­cipalele uleiuri esenţiale recomandate în calmarea durerilor şi modul lor de utilizare.

Uleiul esenţial de muşetel este binecu­nos­cut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii. Este eficient în calmarea durerilor musculare, a du­rerilor cauzate de sindromul premenstrual.
* Uleiul esenţial de maghiran are impor­tante proprietăţi sedative. Detensionează rigiditatea musculară şi ajută la calmarea durerilor musculare şi a spasmelor. Este foarte util în reumatism, osteo­artrită şi migrene.
* Uleiul esenţial de lavandă este unul din­tre cele mai utilizate uleiuri în saloanele profe­sionale de masaj, pentru relaxare şi ameliorarea durerilor. Are proprietăţi antiinflamatorii, antimi­crobiene şi sedative. Calmează tensiunile muscu­lare şi spasmele, ameliorează durerile articulare şi durerile de cap.
* Uleiul esenţial de eucalipt are puternice efecte analgezice şi proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandat în ameliorarea durerilor muscu­lare şi a celor provocate de inflamaţiile nervoase. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)
* Uleiul esenţial de mentă este foarte efi­cient în durerile musculare şi articulare, calmează durerile de cap şi nevralgiile.
* Uleiul esenţial de rozmarin are proprie­tăţi analgezice şi antispastice. Este foarte bun pen­tru alinarea durerilor de cap, de spate, a durerilor musculare şi articulare. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)
* Uleiul esenţial de cimbru este cel mai bun antispasmodic. Ameliorează durerile de spate, durerile articulare şi musculare.
* Uleiul esenţial de salvie are proprietăţi antispastice, antiinflamatorii şi calmante. Ajută la detensionarea musculaturii, reducerea spasmelor şi calmarea durerilor premenstruale. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)
* Uleiul esenţial din lemn de santal ame­liorează spasmele musculare. În medicina chineză, uleiul din lemn de santal este apreciat pentru proprietăţile sale sedative asupra siste­mului nervos. Se foloseşte în reducerea durerilor provocate de diverse nevralgii.
* Uleiul esenţial de ienupăr are pro­prietăţi antispastice. Ameliorează durerile articu­lare şi musculare, spasmele şi nevralgiile.
* Uleiul esenţial de ghimbir ameliorează durerile şi îmbunătăţeşte mobilitatea. Poate fi utilizat pentru tratarea durerilor provocate de ar­trite şi reumatism, a durerilor musculare şi chiar a entorselor.
* Uleiul esenţial de tămâie are proprietăţi antiinflamatorii şi acţiune uşor sedativă, fiind recomandat pentru calmarea durerilor, în general, şi atenuarea stresului.

* Uleiul esen­ţial de coada-şori­celului are puternice efecte anal­gezice şi antiinflama­toa­re. Este recomandat în du­re­rile musculare şi ar­ti­culare, sub formă de masaj uşor.
* Uleiul esen­ţial de vetiver (se găseşte şi la noi, în magazinele naturiste specializate) a fost folosit în medicina ayurvedică încă din An­tichitate, deci are proba timpului. Ule­iul este extras din ră­dăcinile unei specii de iarbă cunoscută sub numele de Vetiveria zizanoides, care face par­te din aceeaşi fa­milie bo­tanică cu le­mongrass şi citro­nella. Are efecte an­ti­inflamatorii, antisep­tice, cicatrizante, to­nice şi… afrodisiace! Uleiul esenţial de vetiver este eficient în alinarea du­rerilor de orice fel, dar mai ales în tratarea du­rerilor reumatice şi musculare, în ameliorarea nevralgiilor şi a migrenelor.Ameliorarea durerilor de cap
Pentru ameliorarea durerilor de cap, diluaţi 4-5 picături de ulei esenţial într-o linguriţă de ulei neutru, amestecaţi bine, înmuiaţi-vă degetele şi faceţi masaj uşor pe tâmple, asigurându-vă că nu vă atingeţi ochii şi pleoapele. Migrenele pot fi diminuate şi cu ajutorul mirosului: turnaţi câteva picături de ulei esenţial pe o batistă sau folosiţi un difuzor aromaterapic.

Baia totală
O baie fierbinte este idea­lă pentru calmarea obo­selii, diminuarea dure­rilor musculare şi a celor provocate de artrită sau reumatism. Diluaţi 8-10 picături de ulei esenţial într-o lingură de ulei neu­tru, apoi turnaţi amestecul în cada plină cu apă. Este recomandat să adăugaţi în apa de baie 2-3 pumni de sare grun­joasă, pentru a spori efectul tera­peu­tic.

Compresele calde
În cele mai multe ca­zuri, căldura ajută la redu­cerea durerilor de spate. Încălziţi o jumătate de litru de apă (puţin peste temperatura corpului, ast­fel încât să o puteţi tolera confortabil), apoi adău­gaţi 4-5 picături de ulei esenţial şi amestecaţi bine. Puneţi un prosop mic peste vasul cu apă şi lăsaţi-l să absoarbă puţin lichid. Ulterior, stoarceţi bine prosopul, împăturiţi-l şi aplicaţi-l pe zona dureroasă. Lăsaţi compresa să acţioneze 15-20 de minute.

Compresele reci
Compresele reci sau aplicaţiile de gheaţă pot calma durerile, umflăturile şi inflamaţiile cauzate de unele leziuni traumatice sau de afecţiuni in­flamatorii, cum ar fi artrita. Pentru a realiza o com­presă rece urmaţi aceleaşi indicaţii ca în cazul com­preselor calde, numai că în loc de apă caldă folosiţi apă refrigerată, în care adăugaţi câteva cuburi de gheaţă şi 4-5 picături de ulei esenţial. Atenţie, compresa trebuie înlocuită atunci când se încălzeşte la temperatura corpului!

Masajul
Preparaţi-vă un ulei de masaj tămăduitor: di­luaţi 10-12 picături de ulei esenţial în 35 ml ulei neutru, iar cu acest amestec masaţi uşor, timp de 15-20 de minute, orice parte a corpului în care simţiţi durere sau în care muşchii sunt încordaţi.

Să vă fie de leac!

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/