PĂSTURA-pâinea albinelor care reface țesuturile FICATULUI şi întăreşte IMUNITATEA

Păstura este polenul prelucrat de către albine, amestecat cu miere, ceară și propria lor salivă, bătătorit și depozitat în celulele fagurelui pentru a fi utilizat ca hrană pentru larve în timpul iernii.

Astfel pregătit, polenul trece printr-un proces de fermentație cu acid lactic care durează circa 3 luni, căpătând o valoare nutrițională de 3 ori mai mare decât cea a polenului proaspăt recoltat din plante.

Păstură

Este practic un produs pre-digerat, bogat în enzime, bacterii bune (probiotice), vitamine, minerale şi antioxidanți.

Principalii constituenți ai polenului sunt proteinele crude (10-40%), carbohidrații (13 55%), fibrele crude (0,3-20%) şi lipidele (1 10%). Este considerat ,,singurul aliment perfect complet”, datorită faptului că are în compoziția sa toți aminoacizii esențiali necesari pentru organismul uman.

Acizii graşi nesaturați din polenul de albine au numeroase efecte benefice: reduc nivelul de trigliceride şi colesterol și sânge, combat inflamațiile şi cheagurile de sânge.

Literatura actuală sugerează că polenul şi păstura sunt surse bune de acizi polinesaturaţi, esențiali pentru nutriția umană întrucât nu pot fi sintetizați în corpul uman, ci trebuie obținuți din hrană.

Studiile ştiinţifice au arătat că polenul are proprietăţi terapeutice considerabile: antioxidante, anti- microbiene, anti-radicale, anti -cancerigene şi antiinflamatoare.

Din păcate, există prea puține lucrări ştiinţifice publicate pe compoziţia păsturii. În urma procesului de fermentație, polenul va conține lactobacillus (o bacterie care produce acid lactic și care ajută la întărirea imunității), vitamine din complexul B, hormoni naturali, compuși antibiotici, aminoacizi (triptofan, arginină, histidină, metionină, cistină, acid glutamic) și drojdii.

Produsul rezultat, numit păstură, are proprietăţi regeneratoare hepatice, imunostimulatoare și detoxifiante. Păstura reface celulele și țesuturile afectate ale ficatului, întăreşte imunitatea, curăţă organismul de toxine, reglează digestia și îmbunătăţeşte funcția colonului.

Are totodată efecte cardiotonice, anti – anemice (stimulează formarea hemoglobinei), tonice cerebrale (îmbunătăţeşte memoria şi creşte capacitatea de concentrare) si anti – stres.

Este indicată în dieta persoanelor obosite, slăbite, stresate, lipsite de vitalitate, precum şi în alimentația copiilor, a celor grav bolnavi sau care se recuperează după o boală cronică sau îndelungată.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă păstura proaspătă colectată din faguri bolnavilor de cancer, ciroză sau ascită. Se consumă câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Ajută la creşterea rezistenței organismului la boală.

Sursa