ROSTOPASCA-un remediu excelent pentru FICAT, DIGESTIE şi BILĂ

Rostopasca este una din plantele medicinale înzestrate cu proprietăți vindecătoare din cele mai diverse, fiind utilizată inclusiv în tratarea cancerului şi a tumorilor. Nu în mod întâmplător a fost numită ,,darul cerului”.

Are o acțiune binefăcătoare extraordinară asupra sistemului digestiv, asupra ficatului şi bilei. Medicul elvețian Paracelsus folosea această plantă pentru a trata boli de ficat, de fiere şi de bilă, comparând seva portocalie din tulpina ei cu secreția biliară umană.

Terapeuta austriacă Maria Treben spune că rostopasca, folosită în formă homeopatică, este remediu de încredere pentru un afecțiunile hepatice grave. O recomandă de asemenea în bolile renale și biliare.

Moduri de utilizare

Acţiunea ei tămăduitoare se datorează îndeosebi forței sale depurative. Rostopasca ajută atât la curățarea sângelui, cât și a ficatului.

• Probleme digestive

În caz de indigestie sau sindrom dispeptic (care cuprinde mai multe simptome, precum senzație de greață în stomac, greutate sau plenitudine abdominală, balonare după masă, greață, stomac nervos), se poate încerca tratament tinctură de un rostopască.

Se ia câte 1/2 linguriță de tinctură, de 4 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă, diluată în 100 ml de apă. Cura durează 21 de zile.

În spasme digestive, se ia câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi, atunci când apar simptomele.

Boli de ficat

Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere, de 4 ori pe zi. Se fac cure de 3 săptămâni, cu o pauză de 1 săptămână între ele.

Icter

Maria Treben recomandă următoarea rețetă: se pun 30 g de rostopască (cu tot cu rădăcini) la macerat în 500 ml de vin alb şi se lasă 1-2 ore. Se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Dischinezie biliară, prevenirea pietrelor la bilă

Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere de rostopască, de 3 ori pe zi (dimineața, la prânz şi seara, cu o pauză de 5-6 ore între doze). Se ține o cură de o lună de zile, și se poate repeta după o pauză de 10 zile.

Cum și când se culege rostopasca

Rostopasca se culege începând cu luna mai, când planta înfloreşte.

→ Cum se obține pulberea de rostopască

Tulpinile de rostopască (recoltate din natură, procurate din piață sau de la magazinele naturiste) se macină prin râșnița electrică de cafea cât mai fin. Pulberea se cerne printr-o sită fină și se păstrează în borcane de sticlă cu capac. Se poate folosi în cel mult 3 săptămâni de la măcinare. După aceea nu mai este eficientă.

Tinctura de rostopască se poate procura de la magazinele naturiste, sau se prepară acasă, din pulbere de rostopască. Se pun 15 linguri de pulbere într-un borcan de sticlă şi se toarnă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide cu capacul și se lasă 14 zile la macerat. Se strecoară în sticluțe brune (de la tincturi vechi).

Contraindicații și precauții

Depăşirea dozei de 4 g de plantă uscată pe zi poate cauza tulburări digestive şi respiratorii. Administrată în doze şi mai mari, rostopasca poate cauza probleme cardiace şi paralizie temporară.

Dacă în timpul tratamentului cu rostopască apar reacții adverse, precum greaţă, pierderea apetitului, urină roşie, cornee galbenă sau mărirea ficatului, acesta se va întrerupe. La unele persoane sensibile, rostopasca poate cauza tulburări ale ficatului.

Sursa