Pansamentele compresive și importanța completării tratamentului cu drenaj limfatic

Atunci când acesta este efectuat de către un profesionist cu experiență, rezultatele se văd de la o săptămână la alta. Mai mult, dacă terapia de compresie este combinată și cu ședințele de drenaj limfatic, starea pacienților se îmbunătățește și mai rapid, practic se înjumătățește timpul de vindecare.

Tratamentul prin compresie se poate realiza în mai multe feluri, după cum urmează: ciorapi compresivi, bandaje elastice și/sau neelastice și prin compresiune intermintentă pneumatic ( metodă relativ nouă ) pentru a realiza tromboprofilaxie.

Pansamentele compresive sunt concepute pentru a aplica presiune constantă și controlată asupra membrului afectat, cu scopul de a reduce edemul și implicit inflamația. Ele pot fi clasificate în funcție de gradul de compresie și de materialele din care sunt fabricate. Însă, pentru edemele cronice, ca primă etapă a tratamentului folosim neapărat compresia inelastică pentru reducerea volumului gambei (gambelor) și pentru evitarea iritării tergumentului. Ciorapii compresivi și bandajele elastice sunt cela mai întâlnite tipuri de pansamente utilizate în practică, dar este foarte important să fie aplicate doar după ce ne asigurăm că nu există niciun tip de leziune, iar tegumentul nu mai este inflamat. Prin presiunea aplicată membrelor afectate, circulația sângelui și circulația din sistemului limfatic se îmbunătățesc.

Deși ciorapii compresivi sunt mijloace mai accesibile pentru pacienți, întrucât sunt disponibil pentru achiziție în magazine specializate, pansamentele compresive realizate de către medici și asistenți medicali sunt mai eficiente în episoadele acute, deoarece ele sunt realizate în funcție de patologia fiecărui pacient, ținând cont de vârsta și de comorbiditățile fiecărui pacient, iar posibilitatea de a se obține un mediu steril – mai ales în cazurile de ulcerații – face ca aceste pansamente să fie recomandate mai mult decât ciorapii compresivi.

Oricare dintre aceste metode se folosește, această terapie realizează o compresie atât supra sistemului venos superficial, cât și asupra celui profund, îmbunătățindu-se funcția de pompă musculară prin care se reduce astfel presiunea venoasă și a edemelor.

Acest tip de tratament este indicat în: durere sau alte disconforturi ( ce cuprind: arsurile, senzațiile de greutate, crampele ), edeme, hemoragii variceale, flebite superficiale recurente, ulcerații sau chiar dermatite de stază.

Deși pansamentele compresive sunt esențiale în gestionarea afecțiunilor cu edem și stază limfatică, completarea terapiei cu drenaj limfatic poate aduce beneficii suplimentare. O practică adesea trecută cu vederea, drenajul limfatic ascunde un secret fascinant: capacitatea de a detoxifia și revitaliza organismul în moduri uimitoare. Această tehnică delicată este concepută pentru a stimula eficient sistemul limfatic al corpului, un element esențial al sistemului imunitar și pentru a elimina toxinele. Prin ușoare mișcări de masaj și presiune, drenajul limfatic ajută la eliminarea fluidelor stagnante și a toxinelor din țesuturi, facilitând astfel eficiența circulației limfatice. Prin eliminarea toxinelor se reduce riscul de boli și infecții, iar astfel starea generală a organismului este îmbunătățită.

În plus, drenajul limfatic poate fi deosebit de util pentru persoanele care suferă de umflături ale membrelor, retenție de apă sau celulită.

Alături de drenajul limfatic obținut cu ajutorul dispozitivelor profesionale, drenajul limfatic manual este o tehnică terapeutică non-invazivă, utilizată pentru a stimula drenajul limfei din țesuturi. Acesta implică mișcări ușoare și ritmice, efectuate manual de către terapeut, pentru a direcționa limfa către nodurile limfatice și către sistemul circulator.

Pentru a obține cele mai bune rezultate în tratamentul afecțiunilor limfatice și venoase, este important să se integreze corect pansamentele compresive cu drenajul limfatic. Astfel, se poate realiza o abordare care să vizeze atât treducerea edemului și a stazei limfatice, cât și îmbunătățirea funcționalității și a calității vieții pacienților.

Sursă