MUŞTARUL- modul de preparare si utilizare terapeutica a muștarului.

Pentru viroze respiratorii, boabele de mustar pot fi folosite ca atare, preparate sub forma de decoct. O lingurita rasa cu boabe se fierbe un sfert de ora in 200 ml de apa. Solutia cleioasa obtinuta se strecoara si se consuma pe parcursul unei zile. Dr. Cristina Balanescu ne recomanda ca decoctul sa fie consumat cald. De aceea, cand se raceste, el se va reincalzi, dar nu pana la fierbere. „Sub aceasta forma se administreaza in tot ceea ce inseamna afectiuni cu secretii: bronsite, traheobronsite, pneumonii, sinuzite. Decoctul cu boabe de mustar ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor”, ne spune dr. Cristina Balanescu. El nu este recomandat copiilor sub 5 ani, iar la cei pana in 12 ani se administreaza numai jumatate din cantitatea pentru adulti.

Există două specii de muştar: una cu seminţele albe (Sinapis alba), care are efecte mai blânde (dar este şi mai slabă din punct de vedere terapeutic), şi una cu seminţe negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant şi extrem de rubefiantă, care este de obicei preferată în terapie. Ambele sunt intens folosite în medicina populară, mai ales ca aplicaţii externe în bolile bronho-pulmonare, în care fac adevărate minuni. Să vedem în continuare câteva modalităţi de preparare şi câteva utilizări terapeutice ale ambelor specii de muştar:

Reţete cu muştar

Făină de muştar
Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea sau prin zdrobire în piuă. Se păstrează în recipiente închise la culoare şi în locuri răcoroase. De regulă, este de preferat ca făina de muştar să fie folosită în primele 2-3 săptămâni de la preparare, după aceea proprietăţile sale curative diminuându-se progresiv.
Se administrează intern în lapte sau vin, iar extern se foloseşte la prepararea cataplasmelor.

Cataplasmă cu muştar
Se amestecă 3-4 linguri de făină de muştar cu apă până se formează o pastă, care se pune apoi într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul afectat, ţinându-se până la înroşirea pielii şi apariţia unei uşoare senzaţii de arsură.
Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepară din 3 linguri de făină de muştar şi 3 linguri de făină obţinută prin măcinarea seminţelor de in. La copiii sub 6 ani aplicaţiile cu muştar sunt contraindicate.

Indicaţii terapeutice ale muştarului
•  Constipaţie cronică – se iau zilnic 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, pe stomacul gol, înghiţindu-se cu apă. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
•  Intoxicaţii – se amestecă 1 lingură de făină de muştar negru într-un pahar de apă şi se ia pe stomacul gol. Provoacă aproape instantaneu

Seminţele de muştar au minerale ca magneziul, fierul, calciul, zincul şi fosforul. De asemenea, sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi o substanţă numită glucozinat. Aceasta se regăseşte în multe plante care înfloresc. Glucozinaţii, explică specialiştii, sunt molecule de bază ale substanţelor care întăresc sistemul imunitar, crescând rezistenţa oamenilor la cancer. Potrivit studiilor, glucozinolaţii din plante pot combate creşterea tumorilor cancerigene.Atât seminţele de muştar cât şi pudra sunt bogate în cisteină. Această substanţă are rolul de antioxidant, adică te protejează de efectul radicalilor liberi eliberaţi în atmosferă. Radicalii liberi duc la îmbătrânirea timpurie a pielii şi a întregului organism.

Muştarul poate fi utilizat, de asemenea, şi pentru:

Ameliorarea simptomelor sindromului Raynaud. Pentru persoanele care prezintă periodic degete reci şi dureroase ce caracterizează această problemă circulatorie, o cataplasmă cu muştar pare să fie utilă. Aplicat pe piele, muştarul determină iritaţia uşoară a pielii care creşte fluxul sanguin local, determinând o senzaţie de căldură şi furnicături – un antidot perfect pentru degete îngheţate. Amestecă 100gr de seminţe de muştar măcinate, cu apă caldă, nu fierbinte, până se obţine o pastă groasă. Pune această pastă pe o bucată de pânză destul de mare pentru a înfăşura degetele afectate. Menţine cataplasma timp de 1 minut, după care înlătură-o. Nu uita să aplici, înainte, cremă sau vaselină!

Stimulează pofta de mâncare. Adăugat la diferite feluri de mâncare, muştarul creşte cantitatea de salivă şi de sucuri digestive – un mod natural de a stimula pofta de mâncare când eşti subponderal sau când mănânci mai puţin decât este normal.

Vindecarea piciorului atletului. Puţină pudră de muştar adăugată în apa în care îţi speli picioarele, poate ajuta la distrugerea fungilor cauzatori.

Ameliorarea durerilor de spate şi articulare. Se pare că, la fel ca şi ardeiul iute, muştarul epuizează din celulele nervoase substanţa P, o substanţă care transmite semnalele dureroase de la spate la creier. În caz de durere, aplică o cataplasmă (sub forma celei de mai sus) sau înmoaie o bucată de pânză într-o infuzie concentrată de muştar (o cană de apă clocolită şi o linguriţă de seminţe de muştar măcinate) şi pune-o pe locul afectat

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/