Micoze, Infecții vaginale – Tratamente naturiste

Infecțiile micotice sunt cauzate de fungi sau ciuperci. Infestațiile vaginale cu candidă, piciorul de atlet, micoza unghiilor de la picioare și epidermofiția inghinală sunt câteva exemple în acest sens.

Potrivit NHI ( Național Institute of Allergy and Infectious Diseses ), fungii trăiesc în aer, în sol, pe plante și în apă. Unele locuiesc chiar în corpul uman. Doar jumătate din toate tipurile de fungi sunt dăunătoare.

Unii se reproduc prin spori mici de aer. Ei pătrund în organism prin respirație, sau prin piele. Din acest motiv, cele mai multe infecți fungice încep în plămâni sau pe piele.

Persoanele cu un sistem imunitar slab, precum și persoanele care iau antibiotice sunt mai dispuse la a contacta o infecție fungică.

Sunt zeci de ciuperci care ne pot afecta, multe din ele fiind dificil de tratat. În cazul infecțiilor pielii sau unghiilor, tratamentul se aplică extern, direct pe zona afectată.

Micoze – tratament naturist

Botanistul James A. Duke mărturisește în una din cărțile sale că tratează infecțiile micotice cu un amestec de usturoi și nuc negru, dar și cu ulei de arbore de ceai. Aceste plante au efecte antifungice puternice.

Vă prezentăm în continuare toate remediile naturiste recomandate de autor, precum și modul concret de utilizare.

  • Usturoi

Studiile au arătat că usturoiul are proprietăți antisetice și antimicotice remarcabile. Cercetătorii indieni de la Universitatea Banars Hindu au descoperit că acesta conține ajoene, un compus cu o acțiune asemănătoare medicamentelor antimicotice sintetice.

Studiile clinice au arătat că 5 lingurițe de extract de usturoi pe zi pot combate micozele obișnuite, inclusiv cele cauzate de Candida albicanis.

Cela mai eficient mod de utilizare este cel extern. Usturoiul crud se zdrobește, se pune pe o bucată de pânză curată și se aplică pe zona infectată.

  • Lemn-dulce

Oricât de straniu ar suna, spune autorul, această plantă conține cel puțin 25 de substanțe cu acțiune antimicotică, mai mult decât orice altă plantă din baza sa de date.

Peste 20 de triterpenoizi și aproape 300 de flavonoide au fost izolați din această plantă. Studiile recente au arătat că acești metaboliți exercită multiple activități farmacologice: antivirale, antimicrobiene, anti-inflamatorii, antitumorale.

Botanistul Duke ne sfătuiește să preparăm un ceai concentrat din lemn-dulce. Rădăcina uscată se macină prin râșnița de cafea pentru a obține o pulbere fină. Se pun 5-7 lingurițe de pudră de lemn-dulce la fiert timp de 20 de minute cu 1 cană de apă.

Se strecoară și se înmoaie o bucată de pânză curată în ceaiul răcorit. Se stoarce și se aplică pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi .

  • Arborele de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai ( Malaleuca ), comercializat și sub numele de „tea tree oil”, este unul din cei mai puternici dezinfectați naturali, cu o eficiență dovedită în tratarea infestațiilor micotice.

Potrivit cercetărilor realizate de australieni, infecțiile cu Candida albicanis pot fi tratate cu această plantă.

Botanistul James Duke afirmă că sunt femei care au avut succes în tratarea infecțiilor vaginale cu ulei esențial de arbore de ceai, în condițiile în care medicamentele clasice precum Nystatin sau Clotrimazol nu au avut efect.

Pentru micozele cutanate, se aplică ulei esențial de arbore de ceai de 3 ori pe zi, diluat cu un ulei vegetal înainte.

Pentru micozele vaginale, se aplică la fel, direct pe zona afectată, sau se pun câteva picături în apa folosită la spălăturile vaginale. Totuși, acest remediu trebuie folosit ca ultimă soluție, după ce s-au încercat alte remedii, deoarece este foarte puternic, și trebuie folosit doar în stare diluată.

Uleiul esențial de arbore de ceai, ca toate uleiurile esențiale, nu trebuie ingerate ( administrate intern ) deoarece sunt toxice.

  • Mușețel

Această plantă are proprietăți antibacteriene, dar și antiinflamatoare. S-a dovedit eficient împotriva infecțiilor cu candidă. Poate fi folosit atât extern, cât și intern.

Se pot bea câte 2-3 căni de ceai de mușețel pe zi. Ceaiul se poate utiliza și pentru aplicații directe pe zona afectată, de 2-4 ori pe zi .

Mușețelul este contraindicat persoanelor cu rinită alergică

  • Gențiană

Proprietățile sale antifungice și antibacteriene se datorează unui compus numit berberină. Gențiana este utilizată de multă vreme pentru tratarea candidozelor și a altor infecții cu fungi.

La nivelul intern rezultate bune dă tinctura de gențiană. Se administrează conform dozelor înscrise pe prospect, de 3 ori pe zi, în apă, ceai sau suc.

Pe plan extern, se poate folosi un ceai concentrat de gențiană. Se folosesc 5-7 lingurițe de plantă uscată la 1 cană cu apă. Se fierbe 20 de minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se înmoaie o bucată de pânză sau un disc de bumbac în ceai, se stoarce și se aplică pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi .

Sursă