Mărturiile unei românce care lucrează ca șofer la Uber în Londra

Cei de la Financial Times au publicat mărturiile a mai multor șoferi Uber, în contextul în care autoritățile vor să interzică serviciile Uber in Marea Britanie.

Printre cei ce au acceptat să vorbească este o româncă pe nume Elena Ionescu. Ceasul sună la 4 dimineața și la 5:30 pornește aplicația.
Pleacă la muncă sperând să câștige 80 de lire…

„Am plecat din România pentru că iubitul meu visa să trăiască la Londra, să se realizeze. Când am ajuns, visam și eu la o carieră strălucitoare. Dar nu așa au mers lucrurile. Londra m-a dezamăgit”, declară românca jurnaliștilor.

De-abia s-a trezit, dar arată obosită, pare mai în vârstă decât cei 31 de ani. E un timbru ce amărăciune prezent în fiecare vorbă pe care o rostește. Acasă lucra ca și contractor pentru Enel – „Adevărul e că în România aveam o viață mult mai bună”, spune Elena.

Iubitul Elenei, conduce noaptea. Tura lui de Uber se termină la 4.30 dimineața. Cei doi apucă să se vadă foarte puțin, între schimburi. „Dacă ne pierdem slujbele, nu ne vom putea plăti telefoanele, mașinile”, spune Elena.

Elena câștigă în jur de 600 lire pe săptămână, dar aproape toți banii se duc
pe chirie, mașină, benzina, mâncare și telefon.

Stres. Epuizare. Bani. Aceste probleme sunt în gândurile multor londonezi, dar pentru Elena Ionescu e altfel. „Londra este un oraș de sclavi. Faci bani cât să trăiești de pe o zi pe alta. Nimic mai mult.

Diminețile sunt mereu aceleași. Aproape în 30% dintre ele resimți furia. Clienții dau vina pe tine și pentru trafic, pentru vreme. Țipă și urlă. Se comportă într-un mod pe care nu și-l permit cu taximetriștii. Unii dintre ei se poartă de parcă ai fi proprietatea lor”, spune românca.

Cursele preferate sunt cele din weekend, când la orele dimineții clienții se retrag beți către casele lor. „Îmi plac bețivii tăcuți. Și cei care cântă, și râd. Chiar și cei furioși că i-au prins zorile în oraș. Dimineața îi liniștește pe toți”

Se întâmplă des să fie victima unor abuzuri. „Țipă. Devin neciopliți. Dacă devin și agresivi, calc pedala”. Dar clienții furioși se enervează și mai tare. ,,`Du-mă la Canary Wharf. Am o întâlnire`. Eram aproape acolo când a început să țipe. `Ești cel mai prost șofer. Ești cel mai prost șofer pentru că nu bagi viteză`. `Nu pot`, i-am spus. `Îmi pierd carnetul`. `Condu dracului. Imigrant nenorocit. Bagă viteză pentru că te plătesc. Când am terminat cursa, am început să plâng. Voiam să mă întorc acasă, simțeam că trebuie să renunț la Uber pentru că nu este o slujbă pentru femei”.

Sursa: 2daynews.ro