Joia Mare. Tradiții și obiceiuri

În Joia Mare, sunt amintite patru evenimente importante: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia; rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

Joia Mare este cunoscută și sub numele de Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa.

Joia Mare- tradiții și superstiții. Ce e bine să faci azi și ce nu?

În această zi, nu se mătură. În anumite regiuni, oamenii cred că sufletele celor decedați se așază la streașina casei și de aceea, se evită praful, pentru a nu fi aruncat în gura celor adormiți.

Există şi superstiţia conform căreia, în această zi, Joimărița, o zeitate a morţii, verifică dacă ziua închinată ei se desfășoară cum trebuie. Astfel, ea toacă degetele femeilor și bărbaților leneși, care nu s-au îngrijit de gospodărie.

În mediul rural, lâna, inul, cânepa încep să fie lucrate iarna, iar până la Paște trebuie terminate, când se îmbracă hainele noi. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut, iar gunoiul din gospodărie adunat şi ars.

Joia Mare este ziua dedicată pregătirii de cozonac, pască și ouă roșii. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot anul. În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi.

În Joia Mare nu se spală haine, existând credinţa că li se vor duce morţilor lături în loc de pomană.

De asemenea, în această zi nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

Joia Mare- tradiții și superstiții. Cea mai importantă rugăciune care se spune în această zi.
Rugăciunile au mai multă putere în această săptămână și există șanse mult mai mari ca dorințele noastre să fie îndeplinite, iar în viața noastră va fi lumină și prosperitate.

Rugăciunea Sfântului Antim Ivireanul- “Dumnezeule și Parinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, dă-mi harul Tău, deschizându-mi gura. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și invață-mă îndreptările Tale. Câte ți-am gresit până în acest ceas, cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare mila Ta. Ca, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea.
Tu ești Unul Sfânt, ajutător, puternic și apărător al vieții noastre și pe Tine Te laudă toată zidirea in veci. Amin.”

Preluat oanavaduvescu.bi