Înlocuirea unei mese cu cirese poate ajuta la curăţarea sangelui si ameliorarea durerilor articulare, reumatice și gutoase

Cireşele se numără printre cele mai aşteptate fructe ale verii. Dulceața lor îi atrage mai ales pe cei mici. Adulții le pot consuma nu doar pentru gust, ci pentru efectele lor benefice asupra organismului.

Acestea se datorează în mare parte conținutului bogat în apă (90%), săruri minerale calciu, magneziu, fier, potasiu, – flavonoizi, fibre (pectine), zinc, cupru, mangan și acid elagic cu proprietăţi anticancerigene.

Datorită aportului redus de calorii şi a efectelor diuretice, depurative şi laxative, cireșele sunt indicate în cura persoanelor supraponderale.

În cartea academicianului Ovidiu Bojor sunt citate efectele purificatoare ale cireșelor asupra organismului. Aceste fructe curăţă sângele de toxine și deșeuri metabolice nocive.

Sunt indicate în mod special persoanelor care au probleme reno-urinare: litiază renală, gută, reumatism, artrită.

Ciresele au efecte bune si asupra ficatului si sistemului cardiovascular. Ajuta la regenerarea tesuturilor hepatice si la combaterea aterosclerozei, prin faptul ca impiedica depunerea colesterolului in peretii arterelor.

Profesorul universitar Constantin Milică citează de asemenea proprietăţile tonice psihice, fizice şi nervoase, sedative, remineralizante, energizante, reconfortante şi răcoritoare.

Indicaţii terapeutice

Sunt indicate în alimentația copiilor cu probleme de creștere, persoanelor care suferă de anemie, migrene, gripă,
hipertensiune arterială şi oboseală.

  • dureri de stomac, gastrită
  • constipație, gastroenterită
  • colită de fermentație și de putrefacţie – litiază biliară (pietre la bilă)
  • atonie hepatică, hepatite cronice
  • insuficienţă cardiacă
  • tuse, bronşită, faringită, pleurezie, febră
  • demineralizare
  • dureri articulare şi reumatice

Nu trebuie omis efectul lor protector împotriva îmbătrânirii premature.

Moduri de administrare

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă o cură cu cirese pentru eliminarea toxinelor, curăţirea sângelui, combaterea afecţiunilor cardiace, reumatice și metabolice. Se poate înlocui o masă a zilei cu o cantitate de 500 g de cireșe proaspete.

În afecțiunile gastrointestinale și hepato biliare citate mai sus se poate consuma suc de cireșe, câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi. În cazuri de indigestie, se poate apela la compotul de cireșe.

Siropul de cireșe păstrează tinereţea organismului, ajută la buna dezvoltare a copiilor, combate febra și anemia.

Sursa