Castravetele-folosit în antichitate întâi ca medicament şi apoi ca aliment

Castravetele nu a fost folosit de la început ca aliment, ci mai întâi ca medicament, potrivit scrierilor din The Old Farmer’s Almanac. Popoarele antice îl utilizau pentru a trata tot felul de boli.

Studiile moderne au confirmat că acesta are numeroase proprietăţi terapeutice importante: antiinflamatoare, diuretice, depurative, laxative, detoxifiante sangvine și sedative.

Castraveții conțin compuşi bioactivi cu o valoare farmacologică importantă, precum cucurbitacini, lignani și flavonoide.

Acestia au efecte antioxidante, antiinflatoare, anti-diabetice, antibacteriene, antifungice, analgezice si vindecatoare asupra pielii.

Foarte importantă este activitatea anticancerigenă. Cucurbitacinii au capacitatea de a bloca căile de semnalizare esențiale pentru creşterea şi viabilitatea celulelor canceroase. O recenzie din 2010, publicată în Journal Scientific World, sugerează că datorită acestor rezultate, aceşti compuşi ar putea fi folosiți în viitor pentru dezvoltarea de medicamente anticancerigene.

Un alt studiu, apărut în Jurnalul Cancer Research, a arătat că unul din acești compuşi – cucurbitacin B – inhibă creşterea celulelor pancreatice canceroase în proporţie de 81% şi induce apoptoza (moartea programată a celulelor).

Lignanii sunt un tip unic de polifenoli intens studiați, mai ales în varză şi broccoli. Castraveții conțin 3 lignani asociați cu un risc scăzut de boli cardiovasculare şi unele tipuri de cancer (mamar, ovarian, uterin şi de prostată): laricirezinol, pinorezinol şi secoisolaricirezinol.

Un studiu publicat în 2010 în Journal Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease a arătat că aceşti trei compuşi protejează sistemul cardiovascular prin faptul că reduc inflamaţia vasculară şi disfuncţia endotelială.

Castraveţii conțin un procent foarte mare de apă – 96%, ceea ce îi face un aliment excelent pentru menţinerea corpului hidratat şi curăţarea lui. Mai mult, apa din castraveţi este mult mai pură decât apa potabilă. Un castravete mediu conține echivalentul a unui pahar de 280 de grame.

Alte indicaţii terapeutice:

  • iritații respiratorii, tuse
  • intoxicaţii
  • dureri abdominale
  • colici intestinale, catar intestinal
  • iritații urinare, pietre la rinichi
  • colibaciloză
  • agitaţie, nervozitate
  • hipertensiune arterială
  • diabet zaharat
  • litiază renală şi vezicală
  • hemoroizi
  • gută, artrită, reumatism

La nivel extern, castraveții calmează arsurile solare (iritația, roșeața, inflamația pielii), reduc umflăturile de sub ochi, combat pistruii şi ridurile, calmează mâncărimile (prurit) şi ajută în tratarea pecinginii. Datorită conţinutului bogat în minerale, castraveții ajută la întărirea unghiilor şi a oaselor.

Castraveţii pot fi consumați ca atare, adăugați în salate, sau consumaţi sub formă de suc. Sucul de castraveți are efecte hidratante profunde și răcoritoare. Curăţă sângele, dizolvă acidul uric şi uraţii (se poate asocia cu morcov şi ridiche sau sfeclă roșie) ajută la vindecarea intoxicaţiilor şi este benefic în tratamentul litiazelor, gutei şi artritismului.

Sursa