Iată de ce cafeaua este o băutură sănătoasă

Dacă este băută simplă, fără zahăr și lapte, cafeaua aduce multe beneficii creierului şi organismului. Boabele de cafea conțin sute de substanţe naturale. Uite de ce e bine să bei maximum 4 ceşti de cafea pe zi!

Combate depresia

Un studiu efectuat în SUA a descoperit că persoanele care beau în medie 4 ceşti de cafea pe zi sunt cu 20% mai puţin predispuse depresiilor, decât cele care nu consumă niciodată cafea. Întrucât efectul în cauză nu s-a putut observa în urma consumului altor băuturi cofeinizate, înseamnă că responsabilă cu starea pozitivă de spirit nu este cofeina, ci sunt antioxidanţii din boabele de cafea.

Reduce predispoziţia către suicid

Un alt studiu al americanilor a scos în evidenţă faptul că 2-4 ceşti de cafea pe zi reduc predispoziţia spre suicid cu până la 50%. Pe de altă parte, finlandezii au ajuns la concluzia că excesul de cafea (8 – 9 ceşti zilnic) prezintă o susceptibilitate crescută către comiterea actului suicidal.

Reglează activitatea hepatică

Consumul zilnic de cafea poate ajuta ficatul să funcționeze corect. Americanii au descoperit că, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltării colangitei sclerozante primare, o boală autoimună rară care produce ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi chiar cancer hepatic. De asemenea, persoanele alcoolice care beau o ceaşcă de cafea pe zi îşi reduc cu 20% şansele de a dezvolta ciroză alcoolică.

Stimulează creierul

Cafeaua creşte substanţial randamentul cerebral şi fizic, fiind folosită de mulţi atleţi înainte de intrarea în competiţii. Cofeina creşte numărul acizilor graşi care circulă în fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanţa sportivă.

Reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson şi Alzheimer

Există suficiente dovezi ştiinţifice care atestă eficienţa cafelei în prevenirea instalării bolilor neurodegenerative. Cercetările spun că băutorii de cafea au cu 70% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de Alzheimer şi demenţă şi au un risc mai scăzut cu 35%-60% de a dezvolta boala Parkinson.