Iată cele 12 semne de alarmă ale accidentului vascular cerebral (AVC) pe care trebuie să le știi

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză principală de dizabilitate la nivelul global. Anual aproximativ 15 milioane de oameni sunt afectați de AVC, iar o treime dintre aceștia decedează ca urmare a acestuia în timp ce o altă treime suferă de dizabilități permanente. În Statele Unite, AVC este a cincea cauză principală de deces.

Deși incidența AVC este în scădere în țările industrializate, în țările în curs de dezvoltare, acesta este în creștere. Îngrijorător este faptul că se estimează că mortalitatea cauzată de AVC se va tripla în următorii douăzeci de ani în America Latină, Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu.

AVC poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, deși este mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani. Esențialmente, AVC apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt, ceea ce duce la moartea rapidă a celulelor cerebrale din lipsa oxigenului. Persoanele afectate de AVC pot pierde amintiri sau abilități legate de părțile creierului afectate.

Există două tipuri principale de AVC:

Blocarea temporară a fluxului sanguin către creier, numit în mod obișnuit „atac ischemic tranzitor”, este adesea cunoscut sub numele de „mini-accident vascular cerebral”. Acesta nu provoacă leziuni durabile și, de obicei simptomele dispar într-un timp scurt.

Este necesar să consultați un medic în cazul în care suspectați că ați avut un atac ischemic tranzitor, deoarece acesta poate fi un semn premonitoriu al unui accident vascular cerebral ischemic complet.

Există mai mulți factori care contribuie la riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Acesta poate apărea brusc, fără preaviz, afectând oricine, inclusiv copii. Factorii de risc principali pentru accidentul vascular cerebral sunt:

Sursă