Tusea care persistă după o răceală – ghid complet

Ai fost răcit, dar acum ți-ai revenit. Cu toate acestea, ai rămas cu o tuse sâcâietoare și nu știi care are putea fi motivul. Tusea care persistă după o răceală este, de multe ori, „normală”.

Senzația de gâdilitură în gât pe care o simți după ce îți trece răceala nu este nimic grav. Ea nu înseamnă că ești încă bolnav.

Specialiști spun că simptomele de răceală pot să persiste câteva zile sau chiar săptămâni după ce corpul a combătut patogenul dăunător.

Cu toții fugim de boli, iar când acestea vin peste noi, vrem să scăpăm cât repede de ele. Este firesc, însă o răceală nu poate dure 2-3 zile.

Dr. John Dougherty de la UCA Health din Beverly Hills spune că există cazuri când un simplu virus poate cauza simptome timp de 2-3 săptămâni.

Tusea este, de multe ori, o reacție de apărare a corpului împotriva virusului sau a bacteriei care a provocat boala. Febra este de asemenea o modalitate prin care corpul încearcă să combată infecția.

Așadar, simptomele unei răceli nu trebuie interpretate ca fiind dăunătoare sau „îmbolnăvitoare” în sine. Dimpotrivă, ele reprezintă răspunsul sistemului imunitar la boală.

Iată cum trebuie să înțelegem un episod de răceală:

Celulele albe de sânge, mobilizate de sistemul imunitar să lupte cu patogenul dăunător, continuă să acționeze chiar și după ce virusul a fost eradicat din corp.

Organismul continuă să combată inflamația, și de aceea simptomele pot persista chiar după ce virusul dispare.

Tusea care continuă să te deranjeze după o răceală este de fapt cauzată nu de boala în sine, ci de excesul de mucus acumulat.

Acest exces de mucus, în tentativa lui de a fi eliminat, continuă să se prelingă sau să picure în spatele gâtului. Secrețiile postnazale gâdilă gâtul și, inevitabil, apare reflexul de tuși, susține dr. Laura Boyd de la Elmhurst – Edward Health Center din Illionois.

Pentru a scăpa de tuse, trebuie să scapi de excesul de mucus. Există două variante:

Tusea puternică după un episod de răceală poate însemna și ceva mai grav, precum:

Există un termen pe care românii îl folosesc atunci când răcesc a doua oară la rând: „m-a întors răceala”. Dacă după un episod de răceală ți-ai revenit, dar apoi ai luat-o de la capăt, poate fi o suprainfecție.

Mergi la medic, deoarece noua infecție poate fi bacteriană sau poate necesita un tratament diferit față de prima infecție.

Există și cazuri când tusea nu se datorează realmente unei răceli. Ci este, mai curând, un semn de arsuri stomacale sau reflux de acid.

Trebuie să știi că o răceală durează în jur de o săptămână. Dacă tusea persistă săptămâni întregi, mergi la un control. Dacă după o săptămână încă ai febră și te simți mai rău ca la început, mergi la medic.

Tusea este rareori un simptom de cancer pulmonar. Mergi la medic dacă expectorezi sânge sau spută cu o consistență culoare sau un miros specific.

Dr. Boyd spune că riscul cel mai mare de a transmite infecția este în cele 24 de ore de dinainte de apariția simptomelor. Chiar dacă răceala trece după 5-7 zile, poți fi contagios chiar și după aceea, până la 21 de zile.

În cazul răcelilor cu febră, după apariția febrei șansele de contagiere sunt mai mici. De asemenea, după 24 de ore de antibiotice este puțin probabil să mai răspândești boala.

Dr. Boyd recomandă medicamente antitusive, precum Dextrometorfan. Acesta se găsește în farmacii sub formă de sirop, capsule, pastile sau spray.

Se pot bea de asemenea ceaiuri. Se poate lua miere. Copii peste 1 an pot primi miere, deoarece acesta calmează iritația și reduce simptomele.

Poți lua zinc sau vitamina C însă de la primele semne de boală. Nu vor vindeca răceala, însă vor scurta într-o oarecare măsură durată și severitatea simptomelor.

Sursă