Dacă ai probleme cu somnul, mierea poate fi soluția! Iată de ce este indicat să consumi miere seara înainte de culcare, potrivit specialiștilor

Cu toți știm că mierea poate fi la fel de eficientă în tratarea tusei ca siropurile de tuse farmaceutice, dar studiile au arătat inclusiv faptul că aceasta poate îmbunătăți calitatea somnului.

Potrivit spuselor Dr. Ron Fessenden, care a cercetat îndelung pe blogul său ipotezele potrivit cărora mierea ar îmbunătăți calitatea somnului, mierea pură conține „un raport ideal de fructoza-glucoza”, ceea ce sprijină funcționarea ficatului, un organ vital care lucrează neîncetat chiar și pe perioada somnului noctur.

Iată mai multe detalii despre modul în care administrarea unei lingurițe sau două de miere pură seara înainte de culcare poate îmbunătăți somnul.

Mierea induce senzația de somn în două moduri

1. Menține ficatul bine hrănit

În primul rând, asigura o rezervă optimă de glicogen în ficat, pe care acesta să o poată accesa pe durata nopții. Ficatul adult poate stoca, în medie, doar între 75 și 100 de grade de glicogen, cu mici diferențe între bărbați și femei și în funcție de dimensiunile corporale.

Organismul consumă, de regulă, aproximativ 10 de grame de glicogen pe oră ( 6,5 grame iau calea sistemului nervos, iar restul de 3,5 grame hrănesc inima, rinichii, și celulele roșii din sânge ).

Atunci când iei cina la ora 18:00 și te culci la oră 23:00, până în momentul în care te bagi în pat organismul va fi utilizat deja până la jumătate din rezervele de glicogen stocate în ficat, cantitatea rămasă fiind insuficiență pentru a acoperi în mod corespunzător cele opt ore de odihnă.

Consumul de mire înainte de culcare reaprovizionează ficatul cu glicogen și asigură un aport adecvat pentru gestionarea perioadei de somn nocturn, prevenind subalimentarea creierului cu acest „ combustibil” esențial deficit care, de cele mai multe ori, poate induce o trezire bruscă pentru „realimentare”.

2. Încurajează secreția hormonului somnului

În al doilea rând, mierea facilitează somnul restaurativ prin faptul că încurajează eliberarea de melatonina la nivelul creierul. Mierea declanșează o creștere ușoară a nivelului de insulina, substanță care, la rândul ei, stimulează eliberarea de triptofan în creier.

Triptofanul este convertit în serotonina. care este apoi transformată în melatonină. Melatonina inhibă eliberarea de insulina, ceea ce stabilizează în cele din urmă glicemia pe durata nopții. Melatonina este esențială pentru un somn profund și odihnitor. Numita adeseori „ hormonul fericirii”, melatonina contribuie la intrarea imunității și facilitează reconstrucția țesuturilor pe timpul repausului fizic.

Alte beneficii ale mierii

Beneficiile mierii nu se rezumă la inducerea senzației de somn și îmbunătățirea calității somnului. Iată care sunt celelalte proprietăți sănătoase ale mierii ecologice:

  • Deține proprietăți antibacteriene puternice cu rol esențial în vindecarea rănilor motiv pentru care mierea se folosește de multă vreme în medicina ca adjuvant în combaterea infecțiilor.
  • Adeseori un ingredient al șampoanelor și săpunurilor organice, mierea este foarte eficiența în vindecarea formelor acnee inflamatorie.
  • Mierea este inclusiv un agent antidiabetic care reduce nivelurile glucozei din sânge și care, de regula, este mult mai bine tolerat decât alte zaharuri.
  • Un antimicrobian natural, mierea a demonstrat un potențial semnificativ în eradicarea bacteriilor rezistente la medicamente, și poate chiar inversă rezistența la antibiotice.

Introducerea mierii în alimentația zilnică

O trecere în revista a mai multor studii sugerează faptul că, atunci când este administrată în cantități mari, mierea aduce un spectru larg de beneficii terapeutice

  • Un motiv în plus să o incluzi în alimentația zilnică, în special ca înlocuitor al zahărului rafinat.

Sursă