Parfumurile care cresc riscul de infertilitate. Citește eticheta și evită aceste ingrediente!

Le folosim zilnic, dar prea puțini dintre noi știm că aceste produse pot avea un impact negativ asupra fertilității. Vorbim despre parfumuri, dar și despre alte produse de îngrijire personală sau de curățenie, inclusiv ambalajele acestora, care conțin chimicale ce pot cauza dezechilibre hormonale.

Tot mai multe studii arată că expunerea pe termen lung la anumite substanțe chimice poate avea consecințe în ceea ce privește capacitatea de reproducere. Și nu doar femeile sunt afectate, ci și bărbații.

Aflăm în continuare care sunt aceste chimicale de care ar fi bine să ne ferim și de ce sunt periculoase de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretrică-ginecologie cu supra specializare în infertilizare.

Ftalații din cosmetice ne împiedică să avem copii

O cercetare recentă arată că în special ftalații – substanțe chimice sintetice utilizate în numeroase produse de larg consum, precum parfumuri, șampoane, produse cosmetice sau de curățenie și recipiente din plastic – pot fi asociați cu un risc mai mare de :

  • fibrom uterin
  • infertilitate
  • avort spontan
  • malformații congenitale
  • greutate mică a bebelușului la naștere
  • probleme legate de calitatea spermei, numărul de spermatozoizi sau motilitatea lor

Un alt studiu de amploare, publicat recent în revista de specialitate JAMA PEDIATRICS, arată că expunerea la ftalați în timpul sarcinii crește cu 12-16% riscul de naștere înainte de termen cu trei sau mai multe săptămâni, ceea ce pune în pericol sănătatea fătului.

Lilial, interzis de Uniunea Europeană. Afectează sistemul reproducător

Un alt ingredient controversat din compoziția parfumurilor și produselor cosmetice este butilfenil metilpropional sau lilial. Acest compus chimic este interzis din martie 2023 de Uniunea Europeană.

Potrivit raportului UE, există îngrijorări serioase privind impactul acestei substanțe asupra fertilității și dezvoltării normale a fătului, „are efect reprotox (n. red. – afectează sistemul reproducător) și nu poate fi considerat un compus sigur”.

Interdicția de utilizare a acestei substanței se referă însă numai la produsele de îngrijire personală ( parfum, șampon, balsam, creme, fond de ten, antiperspirant, cremă de ras etc.), deși compusul poate fi folosit și ca agent parfumat în detergenți sau soluții de curățenie.

Așadar, se recomandă citirea cu atenție a etichetei atunci când cumpărați astfel de produse și evitarea acelora care conțin această substanță.

Aroma sintetică de mosc dă peste cap hormonii

Probleme de fertilitate pot apărea și pe fondul folosirii pe termen lung a parfumurilor sau produselor cosmetice de îngrijire care au în compoziție cetonă de mosc.

În urma unei sinteze sistematice publicate în revista Environmental Health s-a concluzionat că aroma sintetică de mosc poate avea potențial de disruptor endocrin, fiind asociată totodată cu tulburări ginecologice, sindrom premenstrual, hirsutism, insuficiență ovariană prematură ( menopauză precoce ) și infertilitate.

Pentru a reduce riscul de a vă confrunta cu probleme de fertilitate, e de preferat să evitați produsele care conțin aceste substanțe sau să încercați să le folosiți cât mai rar posibil.

Sursă