3 Alimente care seamănă cu organele sau sistemele din corp pe care le vindecă

Lumea în care trăim este plină de simboluri și semnificații pentru cei suficient de curioși să le depisteze.

Dumnezeu a realizat toată creația pentru a-l sluji pe om, iar acest lucru poate fi observat în legătură dependență care există între mediul înconjurător și viața noastră.

O astfel de legătură putem identifica între alimente și organele/sistemele corpului uman. Medicii timpurii au creat o farmacopee centrală în jurul conceptului că ceea ce se aseamănă se afectează reciproc.

Substanțele cu un aspect similar erau considerate în mod intrinesc conectate și pasibile de a avea însușiri similare.

Alimente care seamănă cu părți din corp pe care le vindecă

În baza acestei „legi a similitudinilor”, primii medici culegeau indicii în natură pentru crearea de leacuri. De pildă, dacă o plantă seamănă cu o parte a corpului, ei îi atribuia calități vindecătoare aferente.

Similitudinile puteau fi legate de textură, formă sau culoare. Acestea erau semnele pe care Dumnezeu le-a lăsat în natură ca oamenii să le poate interpreta ușor.

Cei de la Greenmedinfo ne oferă câteva exemple în acest sens .

1. RODIA

Acest fruct al „fertilității”, așa cum a mai fost numit, este înzestrat cu proprietăți regenerante diverse, majoritate purtând similitudini evidente cu sistemele pe care le restaurează.

Studiile clinice au arătat că sucul de rodie, care are o culoare roșie aprinsă îmbunătățește sănătatea și vitalitatea sângelui uman.

Un studiu publicat în 2014 în Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a arătat că extractul de rodie, consumat cu 30 de minute înainte de o rundă de exerciții fizice, acrescut diametrul vaselor de sânge și circulația sanguină.

Grupul care a primit suc de rodii a semnalat de asemenea o întârziere a stării de oboseală care apare în timpul exercițiilor fizice, precum și o creștere a vitalității de după exerciții.

Rodiile sunt cunoscute ca un simbol al fertilității, datorită asemănării lor cu ovarele umane. Cercetătorii au descoperit că acestea produc hormonii asemănătorii ( estronă și testosteron ) care pot fi utili în menopauză.

Mănunchiurile de semințe roșii din interiorul rodiilor seamănă și cu țesuturile epiteliale – stratul subțire al celulelor care alcătuiesc țesutul conjunctiv ce căptușește interiorul și exteriorul corpului.

Efectul curățitor al sucului de rodie pe care îl simțim asupra gurii și a gâtului se răsfrânge și asupra arterelor. Un studiu de 3 ani a arătat că după o cură de 3 luni cu câte 220 ml de suc de rodie pe zi, pacienții au prezentat o regresie cu 13% a acumulării de placă în arterele carotide.

2. SEMINȚELE DE IN

Aceste semințe seamănă și ele cu țesutul epitelial pe care îl vindecă. Au proprietăți mucilaginoase, similare țesutului epitelial din corp care produce o membrană alunecoasă și protectoare de mucus numită glicocalix.

Uleiul de semințe de in mărește rata vindecării rănilor prin stimularea sintezei colagenului, demonstrând astfel utilizările sale străvechi în tratarea afecțiunilor pielii.

Studiile clinice au arătat că semințele de in pot ajuta la prevenirea și tratarea unui spectru larg de boli:

  • Obezitate
  • diabet
  • boli intestinale
  • afecțiuni renale
  • cancere și tumori
  • boli cardiovasculare

Studiile pe animale au arătat că semințele de in inhibă formarea de tumori la nivelul sânilor, plămânilor, colonului și pielii.

Totodată, datorită efectelor benefice asupra insulinei sangvine, pot reduce și incidența cancerelor pancreatice și colorectale.

Într-un studiu realizat de Chen și colegii săi pe animale a arătat că o dietă cu 5% și 10% semințe de in timp de 2 luni a inhibat creșterea tumorilor cu 26% și respectiv 38%.

Combaterea cancerelor hormonale ( mamar și de prostată ) se poate datora conținutului de lignani – un tip de fitoestrogeni ( hormoni din plante ) similari din punct de vedere biologic cu estrogenii umani.

3. NUCILE

Nucile sunt fără îndoială unul din cele mai reprezentative exemple de alimente care hrănesc și vindecă partea corpului cu care seamănă.

Forma, textura și compoziția lor aduc foarte mult cu creierul uman. Bogate în grăsimi sănătoase, nucile conțin acizi grași esențiali specifici ( acid alfa – linoleic ) pentru buna funcționare a creierului.

Studiile au arătat că nucile susțin dezvoltarea a peste 30 de neurotransmitători din interiorul creierului. Acești neuroni stimulează dezvoltarea căilor neurale care ajută la combaterea declinului cognitiv asociat cu AIzheimer și demența la persoanele vârstnice.

Nucile conțin și alți compuși cu efecte neuroprotectoare, precum vitamina E, acid galic, melatonină, acid folic și polifenoli.

Sursă