Cum suntem FURAȚI de companiile de gaz și de curent

Majoritatea dintre noi, care suntem consumatori de gaz și energie electrică percep factura ca pe o „amendă” și își spun: „Trebuie să plătesc.” Dacă aveți răbdare să citiți factura de curent constatați că din preţul total afişat, doar 29% reprezintă ceea ce aţi consumat!

Restul sunt tarife de distribuţie şi furnizare – 49%, certificate verzi – 9%, tarif de transport – 5%, cogenerare – 4%, servicii de sistem – 3% şi accize – 1%.

Deci, la o factură de energie electrică de 100 de lei (fără TVA), costurile de furnizare şi distribuţie ajung la 49 de lei. Preţul în sine al energiei este mai mic de o treime (29 de lei). Factura include și o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, iar Transelectrica primeşte 5% drept tarif de transport şi 3% tarif pentru serviciile de sistem.

Publicația hotinfo.ro ne informează că principalii distribuitori de energie electrică în România sunt italienii de la Enel şi Electrica – care deţin fiecare cât trei distribuţii de energie, iar E.ON (Germania) şi CEZ (Cehia) controlează fiecare câte una. Enel alimentează Banatul, Dobrogea şi sudul Munteniei, inclusiv Bucureştiul. Electrica deţine monopol pe alimentarea cu energie în Transilvania, plus nordul Munteniei, E.ON distribuie electricitate în Moldova, iar CEZ în Oltenia.