Cum se vindeca multe boli cu brusture obișnuit

Se folosește ca plantă medicinală și pentru tratamentul rahitismului, alergiilor etc.

Brusture – ginseng rusesc cu putere de urs

Ce știm despre brusture?

Cine în copilărie nu făcea pălării din brusture, nu se ascundea în desișurile ei? Dar chiar și acum, mulți oameni consideră brusturele o buruiană și jocul copiilor. Există toate motivele pentru a crede că locul de origine al brusturelui este Rusia. Botanicii susțin că până în 1815 nu a fost cunoscut în Europa, ci a fost adus de cavaleria rusă după înfrângerea trupelor lui Napoleon. Există aproximativ șase tipuri de brusture în Rusia. Brusturele crește, de regulă, în regiunile sudice, zonele de stepă, de-a lungul văilor și râurilor. De asemenea, se găsește adesea sub pereții clădirilor, în parcuri, sub garduri, la marginea grădinilor, precum și în pădurile cu umiditate bună. În unele cazuri, se formează desișuri mici, dar cresc în principal în exemplare unice sau în grupuri mici. Este o plantă excelentă care produce miere. Deci, de la un hectar de brusture albinele pot colecta până la o jumătate de tonă de miere!

Se utilizează ca plantă alimentară și pentru tratamentul rahitismului, pentru alergii, calculi renali, gută, diabet zaharat, colecistită, hepatită, constipație, hemoroizi, eczeme, psoriazis, artrită, chelie, furuncule, erupții cutanate; febră, mastopatie, menstruație întârziată, în oncologie.

Acționează ca un agent diaforetic, diuretic, antipiretic, antiinflamator, antitoxic, vitaminic, hipoglicemiant, metabolic, laxativ, coleretic, antipruriginos și antitumoral.

În scopuri medicinale se folosesc flori, frunze, rădăcini, semințe și suc de brusture.

Frunze:

Frunzele tinere sunt utilizate în salate, supe, condimente și murături. O sursă excelentă de vitamina C. Frunzele mature sunt recoltate fără petiole în perioada de înflorire, uscate și zdrobite.

Rădăcini:
Săpați, scuturați solul, îndepărtați părțile putrezite și moarte. Se spală, se taie pe lungime și se usucă la temperaturi de până la 50 ° C. Dacă măcinați rădăcinile, atunci uscarea este mai rapidă și pierderea calității este minimă. Rădăcinile de brusture din primul an sunt recoltate imediat după primul îngheț, iar primăvara – înainte să apară 3-4 frunze.

Semințe:
Recoltate în perioada de maturitate completă, după primul îngheț. Acestea este un diuretic puternic (decoct 1:10), 1 pahar pentru 3-4 doze.

Flori:
Recoltate și uscate (mai-iunie). Folosit ca un puternic agent antialergic, în special pentru boli de piele, astm bronșic etc.

Forme de dozare

Pulbere din frunze: 1 linguriță de 3-5 ori pe zi înainte de mese, se bea cu apă, ceai, pentru boli gastrointestinale, ale pielii, gută.

Pulbere din rădăcină: 1 linguriță de 3-5 ori pe zi înainte de mese pentru diabetul zaharat și pentru prevenirea acestuia. Luați 3 săptămâni cu aceeași pauză.

Infuzie de frunze: 1 lingură de frunze mărunțite într-un pahar de apă, înmuiați timp de 20 de minute (sau se fierbe timp de 5 minute), se lasă 1 oră, se scurge. Luați lingură de 3-4 ori pe zi înainte de mese. Reglează (slăbește) digestia, îndepărtează sărurile. Pentru tratamentul articulațiilor, osteocondroza, se beau 3-5 pahare din această infuzie cu miere în înghițituri, unguentul de brusture se aplică pe articulațiile dureroase.

Infuzie de rădăcini: 2 linguri de rădăcini mărunțite se fierb în 400 ml de apă timp de 20-30 de minute, se lasă o jumătate de oră, se strecoară. Se folosește pentru: furuncule, răni, dermatoze cu mâncărime, chelie. 

Infuzie de semințe: 1 lingură de semințe se pun în 200 ml de apă, se lasă timp de 30 de minute. Luați 50 ml de 2-3 ori pe zi înainte de mese pentru edem, hidropiză.

Suc de frunze: frunzele curate sunt tocate (fără clătire cu apă), trecute printr-o mașină de tocat carne, stoarse manual, cu un storcător sau o presă. Se amestecă într-un raport de 1: 1 în volum cu zahăr granulat. Se adaugă vodcă sau alcool, astfel încât proporția de alcool din amestecul finit să fie de 8-10%. A se păstra la frigider sau la subsol timp de 1 an. Doza zilnică este de 2-3 linguri infuzie de ierburi sau 1 lingură în jumătate de pahar de apă de 2-3 ori pe zi înainte de mese. Cura este de 3 luni.

Rădăcină proaspătă: prima metodă: se spală bine, se răzuie, se amestecă cu miere 1: 1, se păstrează la frigider. Luați 1 lingură de 2 ori pe zi înainte de mese. A doua metodă: amestecați rădăcina rasă cu coniac și lămâie 1: 1: 1. Se ia câte 1 lingură de 2 ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de mese – îmbunătățește metabolismul, digestia, previne îmbătrânirea, este utilizat pentru diabet.

Frunze pentru uz extern (compresă): se macină într-o mașină de tocat carne, se aplică pe tumori dense (boală fibrocistică a sânului, întărire, pentru resorbția furunculelor, cu artrită), se acoperă cu o foaie întreagă, se ține timp de 6-8 ore. Cursul este de 15-20 de proceduri. Astfel de comprese sunt făcute și din pulberea frunzelor, pre-îmbibându-le în apă până se obține o pastă. 

Ulei de brusture: 200 g de rădăcină zdrobită se adaugă la 500 g de ulei vegetal. Insistați timp de 3 zile, amestecând ocazional, înmuiați-l într-o baie de apă timp de 2-3 ore, răciți-l și strecurați-l. Frecați rădăcinile părului pentru chelie de 2 ori pe săptămână timp de 2 luni și aplicați și pentru dermatoze cu mâncărime (neurodermatită, eczeme, psoriazis).

Tinctură din rădăcini: rădăcinile crude zdrobite se amestecă cu 40% alcool sau vodcă într-un raport de 1: 3, 1: 5 timp de 2 săptămâni. Se filtrează. Luați 1 linguriță de 3-4 ori pe zi cu apă sau infuzie din plante. 

Tinctură din rădăcini uscate: se amestecă cu alcool 40% în proporție de 1:10 se lasă la infuzat timp de 2 săptămâni.

Tinctura de rădăcină proaspătă este o formă mai puternică. 

Unguent: se amestecă 150 g rădăcină uscată zdrobită cu 500 g ulei vegetal, se lasă 5 zile, amestecând, stând într-o baie de apă timp de 1 oră. Se răcește, se scurge. Bun pentru eczeme, arsuri, vindecarea rănilor.

Băi: rădăcină de brusture tocată 200 g, rozmarin sălbatic și lingonberry – câte 50 g fiecare. Se fierbe în 3-4 litri de apă timp de 15-20 minute, se lasă 1,5-2 ore. Se strecoară într-o baie cu temperatura apei de 38-40 ° C. Se utilizează pentru gută, artrită, reumatism, osteocondroză, dermatoze cutanate cu mâncărime – 20-25 minute fiecare. De două ori pe săptămână. Cursul este de 12-15 proceduri.
Contraindicații: boli cardiovasculare decompensate, tuberculoză activă.

Gem din rădăcini: 1 kg de rădăcini proaspete zdrobite, 500 g de frunze proaspete de măcriș zdrobit și 700 ml de apă se fierb timp de 1,5-2 ore. Luați pentru colelitiază, edem, pentru reglarea scaunului, detoxifiere în oncologie – 1 lingură de 3-5 ori pe zi înainte de mese.

Cafea de brusture: rădăcinile uscate sunt prăjite până se rumenesc, măcinate într-o râșniță de cafea. Puteți face cafea adăugând miere.

Sursa