Cum să tăiați corect trandafirii din grădină!

Tăierea de primăvară a trandafirilor

Înainte să începeți procedura de tăiere a trandafirilor, e necesar să îndepărtați învelișul protector de iarnă, să strângeți gunoiul, toate frunzele putrezite, și să îndepărtați mulciul cu ajutorul greblei. Apoi tăiați trandafirii pe vreme caldă, când mugurii se umflă, iar lăstarii încă nu încep să crească. În acest moment, se efectuează tăierea sanitară.

Dacă tufa are prea multe ramuri, aceasta trebuie rărită, păstrând doar 4-5 tulpini puternice și sănătoase. Este important ca toate tăieturile să fie făcute cu o foarfecă horticolă ascuțită, care traumează cel mai puțin planta. În plus, toți lăsatarii se taie sub unghi de 45 grade și cu 5 mm mai sus de mugur.

Tăierea de primăvară este recomandată oricărui soi de trandafiri, deoarece în această perioadă trebuie eliminați toți lăstarii vechi și uscați, pentru ca planta să nu-și consume puterile pentru creșterea acestora, ci pentru alții noi.

Pe lângă aceasta, în timpul tăierii de primăvară, tufei i se oferă forma dorită, iar lăstarii sunt tăiați pentru a stimula înflorirea.

Primăvara, lăstarii se taie până la țesut sănătos

Reguli generale de tăiere a trandafirilor

Este foarte important ca tăierea trandafirilor, pe tot parcursul anului, indiferent de perioadă, se fie efectuată corect. Tăietura oblică se realizează cu 5 mm mai sus de mugur.

Schema, cum se efectuează corect tăierea lăstarilor de trandafir

Dacă doriți să obțineți tufe rămuroase de trandafiri, tăiați ramurile deasupra mugurului, care se află pe partea exterioară. În acest caz, noul lăstar va crește spre exterior, nu spre centrul tufei. Iar dacă aveți nevoie de o tufă cu lăstari verticali, tăierea se efectuează lângă mugurul, care se află pe partea interioară a lăstarului.

Pe lângă aceasta, e nevoie să țineți cont de vârsta tufei. Astfel, la plantele anuale, se taie aproximativ jumătate de lăstar.

În al doilea an, pe fiecare ramură se formează 2-3 lăstari de regenerare care cresc din bulb. Aceștia nici într-un caz nu se taie de la bază, deoarece ei sunt cei care asigură planta cu o înflorire luxuriantă și o face longevivă. Deci, lăstarii de 2 ani se scurtează la 2-3 ochi distanță de la bază, ar lăstarii de 1 an – deasupra mugurelui bine format, situat mai jos de butașii deja ofiliți.

În cazul trandafirilor adulți (începând cu al 3-lea an de viață), se îndepărtează toate ramurile moarte și slăbite, precum și lăstarii scurți, care au crescut după tăierea de anul precedent. În plus, pentru formarea unor flori frumoase, trebuie îndepărtați toți lăstarii laterali de orice grosime, care cresc spre interiorul tufei.

Spor la grădinărit!

Preluat : https://retete-usoare.info/