Prepară la tine acasă LIMONCELLO. Rețeta italiană originală

Limoncello sau limoncino este un lichior digestiv cu culoare galbenă-opalescentă (nu este transparent), cu gust dulce-acrișor și cu aromă intensă de lămâie. Originile sale sunt în zona de sud a Italiei, în special în zonele Napoli, Sorrento, Capri sau Amalfi. Se prepară din coaja lămâilor din soiul Femminello St. Teresa (cunoscute și ca Sorrento sau Sfusato).

Rețeta aceasta simplă este indicată și de blogul italian Giallo Zafferano iar video este inserat la finalul articolului. Dacă folosiți vodka (38-40 de grade) atunci va trebui redusă apa de la siropul de zahăr.

Timp de preparare30 minute

  • 12 lămâi frumoase (BIO) – doar coaja galbenă (în strat subțire)
  • 1 L alcool dublu rafinat de 96 grade sau vodka (cca. 40 de grade)

Sirop:

  • 1 kg de zahăr
  • 1 L apă (dacă folosim alcool de 96) respectiv 500 ml apă (dacă folosim vodka)

Lămâile se spală bine cu apă caldă (dacă au strat de ceară) sau cu apă rece (dacă sunt din propria grădină).

Lămâile se decojesc în strat subțire cu ajutorul unui peeler. Avem nevoie doar de stratul subțire galben, nu și de partea albă care este amară.

Cojile se pun deoparte într-un castron.

Într-un borcan ca de murături (de cca. 3 L) se pun cojile de lămâie și alcoolul. Borcanul se închide cu folie de plastic (pungă) și elastic și se depozitează 1 săptămână în cămara răcoroasă și întunecată. Este macerație alcoolică: alcoolul va extrage uleiurile volatile (aromele) din coji. Deci NU punem cojile cu zahăr și NU facem fermentație (oțetire, borșire) deoarece se strică tot gustul și aroma cojilor de lămâie!

După o săptămână facem siropul. Se pun la fiert 0,5 – 1 L de apă (în funcție de ce alcool ați folosit) împreună cu 1 kg de zahăr. Se lasă să clocotească 2-3 minute, se stinge focul și se lasă la răcit. Siropul trebuie să fie rece.

Se scoate borcanul cu coji din cămară și se toarnă siropul rece de zahăr peste ele. Se amestecă energic.

Se acoperă iar borcanul cu folie și elastic și se lasă 2 luni în cămară (la loc întunecat și răcoros).

După trecerea acestei perioade limoncello se strecoară și se îmbuteliază în sticle cu dop.