Ceai cu efecte liniștitoare asupra nervilor, minții și inimii

Acest ceai conține un amestec de plante cu efecte liniștitoare asupra sistemului nervos și a psihicului . Ajută la calmarea stărilor de stres, tensionare și agitație sau supărare, inclusiv a afecțiunilor cu un substrat nervos.

Planta folosită în cantitatea cea mai mare este ciuboțica – cucului. Maria Treben scria despre ciuboțica – cucului că această plantă ajută la redobândirea somnului la persoanele suferinde în insomnie.

Este eficientă împotriva tuturor tulburărilor de natură nervoasă. Are efecte liniștitoare atât asupra nervilor, cât și asupra inimii. Calmează inclusiv durerile reumatice.

Toate celelalte plante au efecte relaxante. Lavanda este utilizată încă din antichitate în scop medicinal. Are proprietăți antidepresive, anti-anxietate, sedative, calmante și anticonvulsie. Unii medici o prescriu pentru epilepsie, migrene, dureri și tremur.

Un studiu efectuat la Departamentul de Psihologie din cadrul Universității din Extremadura, Spania a arătat că hameiul este o plantă sedativă care inhibă activitatea sistemului nervos central și îmbunătățește somnul de noapte.

Și ceaiul de sunătoare are efecte calmante asupra nervilor. Maria Treben recomandă această plantă și în tulburările de vorbire, accese de isterie, depresie, somn și somnambulism.

Un studiu realizat la Universitatea din California – Centrul Osher Pentru Medicină Integrativă, a arătat extractul de rădăcină de valeriană îmbunătățește calitatea somnului fără să producă efecte secundare.

Ceai calmant – rețetă

Am găsit această rețetă în cartea terapeutei Maria Treben – „ Sănătate din Farmacia Domnului”, pe care o recomandă și doctorul Doru Laza numele de „ ceai calmant”

Ingrediente

  • 10 lingurițe de ciuboțica cucului
  • 5 lingurițe de lavandă
  • 3 lingurițe de conuri de hamei
  • 2 lingurițe de sunătoare
  • 1 linguriță de rădăcină de valeriană

Preparare

Amestecați toate plantele și păstrați amestecul într-un borcănel de sticlă sau într-o punguță de hârtie. Pentru a prepara un ceai, puneți 250 ml de apă la fiert, și când clocotește, adăugați 1 linguriță de amestec de plante.

Acoperiți cu un capac și lăsați plantele la infuzat 3 minute. Strecurați. Ceaiul se bea cald, seara, înainte de culcare. Se poate îndulci cu miere de albine.

O cură poate dura cel mult 14 zile, și se poate relua după o pauză de 3-6 săptămâni. Este bine ca pentru acest remediu să se ceară avizul medicului.

Sursă