Institutul Cantacuzino va relua producția de polidin. Medicamentul care a întărit imunitatea românilor generații la rând

Faimosul Polidin, medicamentul care a întărit imunitatea românilor generații la rând, se va produce din nou! Institutul Cantacuzino va relua producția de polidin.

Medicii îl prescriau pentru preîntâmpinarea infecțiilor respiratorii, mai ales iarna și primăvara. Mulți au folosit preparatul în infecții ginecologice. Un specialist în oncologie îl prescria pentru a preîntâmpina metastazele în cancerul la sân

Polidinul este singurul imunomodular produs în România, cu eficiență dovedită, ți era folosit în fiecare sezon atât de adulți cât și de copii, sub supraveghere medicală. În anii 1970-2000, acest preparat era administrat sub formă de injecție, într-o gamă largă de afecțiuni. După anul 2000, deși producția acestui preparat a continuat, el nu a mai fost atât de intens promovat de autorități din rațiuni economice ”. Polidinul nu a fost lăsat să moară și a lăsat loc valului de medicamente și vaccinuri produse de institute similare din întreaga lume.

Produsul va fi comercializat mai întâi ca supliment alimentar sub formă de medicament cu administrare injectabilă.

Reluarea producției de polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, a depășit etapa de laborator – au anunțat, la televiziunea publică, reprezentații Institutului Cantacuzino.

Medicul Sylvia Hoișie ( 94 de ani ) a făcut parte din echipa care a inventat Polidinul , produs 100% românesc la care s-a muncit vreme de șase ani.

De unde a venit ideea de a începe cercetările de laborator pentru a realiza Polidinul?

Sylvia Hoișie: În străinătate, în țări precum Franța, Germania, Elveția, chiar și Polonia, se foloseau preparate imunistimulatoare pentru creșterea imunității, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Și așa a venit ideea ca și la noi, la Iași și București, să se încerce producerea lor. La Iași, din colectivul care a început cercetările făceau parte patru persoane, dar la București erau mai mulți. Eram cu toți foarte tineri, media de vârstă fiind în jur de 25-26 de ani, și plini de chef de lucru.

Cât a durat până să realizați produsul care revoluționat lumea medicală românească?

După șase ani muncă s-a reușit obținerea acestui preparat pe care l-am numit Polidin. Nu mai știu de unde ne-am inspirat în alegerea acestui nume.

Care sunt ingredientele pe care le-ați folosit la Polidin?

iAm folosit acest preparat numai ingrediente românești. Microbii erau indigeni, tulpinele fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luăm microbi din Franța ca să-i aducem în România. Pe lângă microbi indigeni, în compoziția produsului intrau bilă de bou, fenol, apă distilată și clorură de sodiu, dar putem spune că și fiola constituia tot un ingredient. Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obținut preparatul prin 1962-1963 și apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: șoarece alb, cobai, iepure. Cei de la București aveau o temetică, noi de la Iași, o altă tematică de investigat. Așa am reușit să observăm că preparatul poate dă oprească o infecție, mai ales infecțiile tractului respirator superior.

În 1966 a început producția de Polidin

Cum ați reușit să stabiliți dacă nu are efecte adverse produsul?

iL-am testat pe noi. Ne-am injectat șase zile la rând câte 2 ml de Poliodin și toate reacțiile au fost bune. Și așa am primit dreptul de a-l produce. După ce l-am produs a început adevărata cercetare: să vedem în ce afecțiuni este eficient, dacă nu produce la copii efecte adverse, dacă putea fi prescris și femeilor însărcinate, dacă nu avea o acțiune toxică asupra fătului. Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunități, pentru a vedea dacă poate fi făcut anterior perioadelor de gripă, și rezultatele au fost bune. Toată munca noastră era prezentată anual la sesiunile științifice ale Institutului Cantacuzino din București, pentru că unitatea era și de cercetare, și de producție.

Când a început, propriu-zis, producția de Polidin în România?

Institutul Cantacuzino din Iași a început producția cam în anii 66. Munca de producție a fost grea la început, pentru că nu aveam aparatură și fiolam produsul doar manual. În anii 70 am obținut mașini de fiolat și aparatură modernă pentru perioada aceea.

Sursă