Caisele un tonic excelent al sistemului nervos și un luptător puternic împotriva cancerului

Profesorul Ovidiu Bojor spune despre caise că sunt foarte hrănitoare. Efectele lor curative se datorează tocmai conținutului nutrițional foarte des. Recomandă aceste fructe persoanelor convalescente și anemice.

Un efect tarapeuutic extraordinar de important al caiselor este cel tonic asupra sistemului nervos. Din acest motiv, caisele pot fi utile mai ales persoanelor care suferă de depresie, astenie, nervoză sau insomnie.

Foarte bogate în oxidanți

Caisele sunt un puternic luptător împotriva cancerului datorită conținutului ridicat de carotenoide: luteină, zeaxantină, beta criptoxantină, quercetină, licopen, acid galic, acid cafeic, acid ferulic, acid cumaric, epicatechine, catechine și proantocianidine. Sunt de asemenea o sursă excelentă vitamina A.

Studiile au arătat că acești antioxidanți ajută la menținerea sănătății vederii, pielii, membranelor mucoase, la ptotejarea împotriva unor tipuri de cancer și la încetinirea sau prevenirea bolilor cauzate de înaintarea în vârstă.

O recenzie realizată de cercetătorii chinezi apărută în Gynecology Oncology în 2012 a arătat că vitamina A reduce riscul de cancer cervical cu 41%.

Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și a peciilor de oxigan reactiv, implicați în îmbrătrânire, cancer și alte procese patologice.

Caisele sunt de considerate fructe care susțin longevitatea. Dr Michael T. Murry citează câteva studii care au arătat că nivelurile mari de caroten în țesuturi cresc durata de viață la mai multe specii, la mamifere și oameni.

Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină, precum caisele, este important pentru protejarea ochilor de degenerescența maculară asociată cu vârsta. Un alt antioxidant puternic regăsit în caise este vitamina C, care susține de asemenea o vedere optimă.

Le putem consuma ca atare, sub formă de suc, compot, smoothie-uri sau ca fructe uscate, în afară de sezonului.

Sursa