Beneficii ale cimbrului, o mirodenie tămăduitoare a multe boli

Cimbrul, cu denumirea științifică de Thymus vulgaris – este o plantă aromatică înzestrată cu proprietăți medicinale impresionante. Are efecte benefice asupra mai multor sisteme importante din corp: imunitar, respirator, digestiv și nervos.

Consumul de cimbru poate aduce beneficii majore organismului. Îl putem adăuga mai des la mâncăruri, sau îl putem consuma sub formă de ceai.

Soldații din vechime foloseaua băile locale cu ceai de cimbru pentru calmarea rănilor, curățarea tăieturilor și juliturilor. Studiile moderne au confirmat proprietășile sale antiseptice ( combate bacteriile și fungii asociați cu infecții ).

Combate microorganismele care cauzează răceli și gingivită. Compusul care acționează ca un agent antibacterian este de fapt un ulei esențial, numit timol.

Cimbrul este inclus în numeroase produse farmaceutice cu utilizare externă sau internă: paste de dinți, siropuri de tuse, tincturi și ceaiuri digestie și căile respiratorii, dezinfectante pentru mâini.

Pe lângă timol și carvacrol, conține flavonoide și polifenoli – antioxidanți puternici regăsiți și în alte plante aromatice precum oregano, măghiran și busuioc.

Iată câteva utilizări ale cimbrului

  1. Combate durerile în gât: uleiul din cimbru combate tulpinile unor bacterii asociate cu infecții ale cavității orale, ale tractului respirator, genital și urinal, inclusiv bacteriile rezistente la tratament.
  2. Scade tensiunea arterială și colesterolul: cimbru reduce rata inimii la persoanele cu hipertensiune arterială, și scade totodată nivelurile de colesterol LDL și trigliceride.
  3. Previne intoxicațiile alimentare: prin proprietățile sale antimicrobiene, previne contaminarea alimentelor și ajută la decontaminarea alimentelordeja infectate care pot cauza diaree și daune intestinale.
  4. Crește buna-dispoziție: cimbrul conține carvacrol, un compus cu efecte stimulente asupra stării de spirit care crește nivelurile de dopamină și serotonină – doi neurotransmițători care influențează dipoziția.
  5. Combate cancerul: carvacrolul luptă împotriva tumorilor și a celulelor canceroase.
  6. Ajută la tratarea bronșitei: este unul din cele mai populare remedii naturale pentru afecțiunile gâtului ( tuse, dureri în gât, bronșită ).

Cimbrul are proprietăți antispasmodice ( relaxează muschii ), analgezice ( calmează durerile ) și astringente. Oprește producția excesivă de mucus, acid stomacal și biliar.

Sursa