Busuiocul sfânt – beneficii importante, comparație cu busuiocul normal și efecte seundare

Busuiocul sfânt, altfel cunoscut sub numele de tulsi, este apreciat pentru puterea sa terapeutică atunci când vine vorba de menținerea homeostaziei și combaterea efectelor stresului.

Planta tulsi are o istorie bogată datând de acum 3.000 de ani până în India antică. A fost mult timp considerată o „ adaptogenă ” și o plantă sacră medicinală, sacră în medicina ayurvedică.

Din punct de vedere istoric, a fost folosit ca medicament și este și astăzi datorită efectelor sale anti-stres care favorizează echilibrul în întregul corp (inclusiv în sistemul imunitar, reproductiv, nervos central și cardiovascular).

Astăzi, tulsi este consumat în mod obișnuit sub formă de supliment sau ca ceai de busuioc sfânt. Cercetările ne arată că beneficiile busuiocului sfânt includ scăderea naturală a anxietății și oboseala / disfuncțiile suprarenale, precum și scăderea simptomelor cauzate de hipotiroidism, zahăr din sânge dezechilibrat, acnee și multe altele.

Ce este busuiocul sfânt?

Busuiocul sfânt ( Ocimum tenuiflorum sau Ocimum sanctum) este un arbust aromat din familia plantelor de busuioc Lamiaceae. Se crede că a provenit din nordul Indiei centrale și acum crește în întreaga lume estică.

Cunoscută și sub numele de tulsi, care înseamnă „incomparabil” în hindusă, planta de busuioc sfânt este o plantă perenă care are un parfum ușor de lămâie și flori roz-violet.

Busuiocul sfânt / tulsi este una dintre cele mai comune plante de apartament din India. Extractele, uleiurile și suplimentele pot fi făcute și din semințe, frunze, flori și tulpini de busuioc sfânt.

Frunza sfântă de busuioc, o frunză în formă ovală, cu vârful ușor ascuțit, utilizată pentru a face ceaiul tulsi, este locul în care se găsesc majoritatea compușilor vindecători ai plantei.

Există două tipuri comune de tulsi: Rama tulsi, care este alb și verde, și Shyam tulsi, care este de culoare roz-violet închis. Alte tipuri de tulsi includ Krishna tulsi ( Ocimum tenuiflorum ) și Vana tulsi ( Ocimum gratissum ).

Cercetătorii continuă să afle cum busuiocul sfânt acționează ca un protector natural al organelor și țesuturilor, apărându-ne împotriva unor lucruri precum:

  • stres chimic cauzat de factori precum poluanții industriali
  • metale grele
  • stres fizic și simptome de antrenament excesiv din cauza efortului fizic prelungit
  • ischemie (circulație sanguină slabă)
  • expunerea la frig și căldură
  • zgomot excesiv

Multe dintre efectele sale de protecție se datorează bogatei sale concentrații de fitonutrienți, inclusiv:

  • eugenol
  • acid oleanolic
  • acid ursolic
  • acid rosmarinic
  • carvacrol

Ce diferențe sunt intre busuioc sfânt si busuioc normal

Peste 40 de soiuri diferite de busuioc (și, probabil, până la 150) sunt cultivate în întreaga lume pentru utilizările lor comestibile și medicinale. Toate tipurile de busuioc sunt specii din genul Ocimum.

Care este diferența dintre busuioc și busuioc sfânt? Comparativ cu tipul de busuioc „tradițional” ( O. basilicum) vândut în mod obișnuit, care are un gust dulce, busuiocul sfânt este descris ca fiind mai piperat, condimentat și, de asemenea, picant, motiv pentru care este numit uneori „busuioc iute”.

Există, de asemenea, multe alte soiuri de busuioc care au arome și gusturi de lămâie, scorțișoară, cuișoare etc.

Ambele tipuri de busuioc pot fi gătite, inclusiv în forme proaspete sau uscate, dar busuiocul sfânt are utilizări terapeutice pe care busuiocul tradițional nu le are.

Busuiocul tradițional este încă o sursă bună de antioxidanți și un supliment extraordinar la rețetele sănătoase, dar este mai puțin utilizat pentru a face extracte, uleiuri esențiale sau suplimente.

Beneficii busuioc sfânt:

1. Combate infecțiile pielii și acneea

S-a descoperit că busuiocul sfânt are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și analgezice.

Poate ajuta la distrugerea bacteriilor care pot provoca erupții și infecții ale pielii, deci este un remediu natural excelent pentru răni, plus un remediu la domiciliu pentru acnee și alte iritații ale pielii. Se crede că este benefic pentru piele și tratează infecțiile cutanate atât intern cât și extern.

Principalul compus activ al uleiului de busuioc sfânt este eugenolul, de asemenea ingredientul activ al puternicului ulei antimicrobian de cuișoare, despre care se crede că ajută la combaterea multor afecțiuni ale pielii. Busuiocul sfânt conține și alte componente terapeutice, inclusiv gamma-cariofilena și metil eugenolul.

Cercetările publicate în International Journal of Cosmetic Science arată că, atunci când sunt utilizate împreună cu uleiul de cocos ca purtător, produsele pe bază de plante care conțin busuioc sfânt se absorb în piele și mai bine și ar putea fi și mai eficiente împotriva acneei.

2. Protejează împotriva diabetului

Beneficiile busuiocului sfânt par să includă capacitatea de a controla nivelurile de zahăr din sânge (glucoză), după cum s-a demonstrat prin mai multe experimente pe eprubete și animale, precum și prin studii clinice la om.

Un studiu randomizat, controlat cu placebo, unic orb al busuiocului sfânt indică activitatea anti-diabetică. În acest studiu, pacienții cu diabet noninsulinodependent au înregistrat scăderi ale nivelului de zahăr din sânge, postprandial (după masă) al glicemiei, al glicemiei în urină și al nivelului mediu de colesterol total în perioada de tratament.

În general, cercetătorii au concluzionat că această plantă ar putea fi prescrisă ca parte a unui plan de tratament pentru persoanele cu sindrom metabolic sau diabet noninsulinodependent ușor până la moderat.

3. Ajută la combaterea cancerului

Cercetările arată că persoanele care consumă în mod regulat tulsi pot fi mai puțin susceptibile de a fi imunocompromiși și mai puțin susceptibile la dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrition and Cancer din Statele Unite, tulsi și fitochimicalele sale (inclusiv eugenol, acid rosmarinic, apigenină, myretenal, luteolină, β-sitosterol și acid carnosic), în unele cazuri, poate ajuta la prevenirea cancerului indus chimic la plămâni, ficat, cancere orale și cutanate.

Se crede că acest lucru se datorează activității anti-cancerigene și antioxidante a plantei, care modifică expresiile genetice sănătoase, induce moartea celulelor canceroase, împiedică creșterea vaselor de sânge să contribuie la creșterea celulelor canceroase și oprește metastazele – care este răspândirea cancerului de la un organ la altul.

Busuiocul sfânt pare, de asemenea, să protejeze corpul de otrăvirea cu radiații și poate ajuta la minimizarea daunelor cauzate de tratamentul cu radiații, potrivit unei cercetări publicate în 2016 în Journal of Cancer Research and Therapeutics din Statele Unite. Acesta protejează selectiv țesuturile normale împotriva efectelor distructive ale radiațiilor.

De fapt, revista Nutrition and Cancer a publicat o revizuire interesantă care subliniază modul în care tulsi poate provoca mai puține efecte secundare decât alte tratamente pentru cancer, deoarece este, în general, non-toxic.

4. Echilibrează hormonii de stres

Există dovezi că tulsi acționează ca un adaptogen prin abordarea stresului fizic, chimic, metabolic și psihologic printr-o combinație unică de acțiuni farmacologice. Una dintre cele mai bine cercetate abilități ale acestei plante medicinale este menținerea echilibrului hormonal în mod natural și ajutarea la gestionarea simptomelor de anxietate.

Potrivit unui articol științific publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine:

De asemenea, sa demonstrat că Tulsi combate stresul metabolic prin normalizarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului de lipide și a stresului psihologic prin efecte pozitive asupra memoriei și funcției cognitive și prin proprietățile sale anxiolitice și antidepresive.

Studiile arată că busuiocul sfânt conține trei compuși fitochimici care ajută la obținerea acestor rezultate. Primele două, ocimumozidele A și B, au fost identificate ca fiind compuși anti-stres și pot reduce corticosteronul din sânge (un alt hormon al stresului) și pot crea modificări pozitive ale nivelului neurotransmițătorului din creier.

Conform unui articol publicat în Terapii alternative și complementare din Statele Unite, al treilea, 4-alil-1-O-beta-D-glucopiranozil-2-hidroxibenzen, este , de asemenea, capabil să scadă parametrii de stres în studiile de laborator.

Pentru a folosi busuioc sfânt pentru anxietate, cercetările sugerează că administrarea extractului de frunze de busuioc sfânt de două ori pe zi după mese poate ajuta la gestionarea simptomelor. Puteți încerca, de asemenea, să beți ceai tulsi sau să adăugați tulsi la mese.

Busuiocul sfânt crește testosteronul? În timp ce unii speculează că poate crește producția de testosteron, probabil prin reducerea stresului și susținerea funcției tiroidiene / suprarenale, nu există multe dovezi care să demonstreze că are acest efect.

Unele cercetări preliminare la animale arată că compusul numit acid ursolic găsit în busuiocul sfânt poate reduce fertilitatea prin deteriorarea spermei. Prin urmare, poate fi utilizat ca agent contraceptiv masculin eficient, deși nu este utilizat în acest scop din punct de vedere medical în acest moment.

5. Ameliorează febra

Busuiocul sfânt susține funcția imunitară și este adesea recomandat ca medicament natural pentru eliberarea febrei, în special de către practicienii medicinei ayurvedice. Se crede că frunzele de busuioc acționează ca agenți antibiotici, germicizi și dezinfectanți, ceea ce înseamnă că ne pot proteja de bacterii și viruși.

Când avem febră, este dovada faptului că corpul nostru luptă împotriva infecțiilor. Prin urmare, cu proprietățile sale de combatere a infecțiilor, tulsi poate ajuta la combaterea febrei.

6. Ajută la îmbunătățirea tulburărilor respiratorii

Busuiocul sfânt conține compuși, inclusiv camfen, eugenol și cineol, care ajută la ameliorarea congestiei și a altor simptome ale tulburărilor respiratorii.

Studiile științifice au confirmat că această plantă are abilități anti-astmatice impresionante și poate ușura respirația, motiv pentru care este o plantă recomandată în mod obișnuit pentru probleme respiratorii în medicina ayurvedică.

7. Sursă bună de vitamina K

O cana de frunze Tulsi are mai mult decât valoarea zilnică recomandată de vitamina K, ceea ce face o sursă perfectă pentru a preveni deficienta de vitamina K. Vitamina K poate fi benefică pentru densitatea oaselor, sănătatea digestivă și multe altele.


Vitamina K este o vitamină esențială solubilă în grăsimi care joacă un rol important în sănătatea oaselor și a inimii. Este una dintre principalele vitamine implicate în mineralizarea osoasă și coagularea sângelui și, de asemenea, ajută la menținerea funcției cognitive, a unui metabolism sănătos și a sănătății celulare.

Studiile la animale publicate în Alternative Medicine Review din Statele Unite demonstrează, de asemenea, că Ocimum tenuiflorum / Ocimum sanctum are proprietăți cardio-protectoare. Cu alte cuvinte, se pare că susține funcția inimii, inclusiv prin menținerea arterelor și a circulației sănătoase.

8. Sprijină îngrijirea dentară și sănătatea bucală

Tulsi poate combate bacteriile din gură care pot duce la probleme dentare, cum ar fi cavitățile, placa, tartrul și respirația urât mirositoare.


Acesta servește ca odorizant natural și curățător pentru gură, deoarece compușii găsiți în frunze susțin un microbiom oral sănătos, inclusiv prin uciderea bacteriilor și a germenilor care se ascund în gură. Utilizarea unei ape de gură pe bază de plante care conține extract de frunze de busuioc sfânt de două ori pe zi pare să contribuie la reducerea plăcii și a riscului de apariție a gingivitei.


Tulsi poate diminua, de asemenea, ulcerele la nivelul gurii, iar studiile in vitro demonstrează că poate opri creșterea celulelor canceroase orale. Pentru îngrijirea dentară naturală, încercați să adăugați o picătură de ulei esențial de tulsi în pasta de dinți sau să beți o ceașcă de ceai de tulsi în fiecare zi.

9. Poate ameliora durerile de cap

Practicanții Ayurveda recomandă busuioc sfânt ca remediu natural pentru durerea de cap, care poate ajuta la ameliorarea durerii de migrenă.


Cercetările sugerează că acest lucru se datorează capacității sale de a ameliora inflamația, presiunea sinusală și tensiunea musculară prin combaterea efectelor stresului. Încercați să difuzați ulei esențial de busuioc sfânt sau să preparați ceai tulsi pentru a reduce simptomele durerii de cap.

10. Sprijină sănătatea ochilor

Ochii noștri sunt susceptibili la infecții virale, bacteriene și fungice care pot fi foarte periculoase. Tulsi este prescris în mod obișnuit în Ayurveda pentru a combate conjunctivita – cunoscută și sub denumirea de ochi roz – datorită proprietăților sale antiinflamatoare și calmante.


De asemenea, poate ajuta la prevenirea unei serii de probleme oculare, inclusiv cataracta. Potrivit dr. SK Gupta de la Institutul de Științe Medicale All India, administrarea topică a unui amestec pe bază de plante pentru ochi care conține extracte de turmeric și busuioc sfânt ajută la contracararea stresului oxidativ și a formării de proteine ​​insolubile care duc la cataractă.

Cum se folosește

uteți mânca busuioc sfânt tulsi? Da, Ocimum tenuiflorum și Ocimum sanctum au un miros dulce, aromat și un gust de menta și sunt folosite în decorarea alimentelor, sosurilor și supelor. Acesta este motivul pentru care sunt gătite în mod obișnuit în locuri precum India și Thailanda.


De asemenea, sunt utilizate în mod obișnuit pentru a face sucuri, apă aromată și ceai tulsi. De exemplu, în India oamenii mănâncă tulsi crud pentru a combate tusea sau răceala.

Utilizări comune

Ulei esențial de busuioc sfânt – Ulei esențial de busuioc sfânt (sau tinctură de busuioc sfânt, cu denumirile de specii Ocimum tenuiflorum sau Ocimum sanctum) poate fi găsit în multe magazine naturiste sau online. Uleiul esențial este extras din planta de busuioc sfânt și este utilizat în loțiuni, săpun, parfum, șampon și balsam. De asemenea, puteți difuza uleiul în casa dvs. Proprietățile calmante și de stimulare a imunității pot fi, de asemenea, puse in valoare prin inhalare.

Suplimente de busuioc sfânt – Puteți găsi tulsi sub formă de capsule, uneori oferite în opțiuni fermentate, pe care unele surse le sugerează să o facă mai ușor de digerat.

Ceai sfânt de busuioc – practicienii ayurvedici recomandă consumul regulat de ceai tulsi ca practică esențială a stilului de viață. Ceaiul Tulsi este o băutură populară în India, consumată în locul cafelei. Puteți găsi ceaiul tulsi la multe magazine de produse naturiste. Vine în cutii cu pliculețe de ceai.

Dozare

Recomandările de dozare de busuioc sfânt Tulsi depind de modul în care utilizați planta și de simptomele pe care le gestionați.

Unele studii au descoperit că persoanele care iau doze mici între 200 și 600 de miligrame de extract de busuioc sfânt în fiecare zi pot prezenta îmbunătățiri ale simptomelor precum anxietatea, durerea, indigestia etc.

Cu toate acestea, dozele mai mari sunt de obicei recomandate pentru tratarea simptomelor persistente, cum ar fi 600 până la 2.200 mg / zi, împărțite în mai multe doze pentru cele mai bune rezultate.

Riscuri și efecte secundare

Care sunt efectele secundare ale busuiocului sfânt? Cercetătorii au descoperit că busuiocul sfânt este în general sigur pentru consumul regulat și utilizarea topică.

Cu toate acestea, efectele secundare ale busuiocului sfânt pot include uneori greață, vărsături, indigestie și modificări ale anumitor hormoni atunci când este utilizat pentru o perioadă lungă de timp.

Deși vă poate ajuta să vă simțiți mai liniștiți, nu este un sedativ și nu ar trebui să provoace somnolență.

Pentru a fi în siguranță, în general, se recomandă utilizarea acestei plante timp de aproximativ șase săptămâni sau mai puțin înainte de a lua o pauză.

O notă de reținut este că tulsi poate încetini coagularea sângelui, astfel încât administrarea de tulsi împreună cu medicamente care, de asemenea, coagulează lent pot crește șansele de vânătăi și sângerări. Unele medicamente care încetinesc coagularea sângelui includ aspirina, clopidogrelul, dalteparina, enoxaparina, heparina, ticlopidina și warfarina.

Datorită influenței sale asupra coagulării sângelui, trebuie să întrerupeți utilizarea busuiocului sfânt cu două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.

Busuiocul sfânt poate provoca probleme în timpul sarcinii sau alăptării, deci ar trebui să evitați utilizarea acestuia în aceste perioade, cu excepția cazului în care lucrați cu un medic.

Sursa