Mâncare de Năut – pentru diabetici și persoanelor cu colesterolul mare

Cercetătorii au descoperit că persoanele care includ năutul în dieta lor au un nivel mai mare de sațietate, mănâncă mai puțin și consumă mai puțin alimente procesate.

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine și fibre. Studiile au arătat că fibrele din boabele de năut ajută la reglarea grăsimilor din sânge, și inclusiv la scăderea colesterolului LDL și total și a trigliceridelor.

Mai puțin de o porție de năut pe zi, timp de o săptămână, poate aduce beneficii importante în ceea ce privește control nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină.

Consumul de năut este de asemenea benefic pentru reducerea riscului de cancer de colon, datorită fibrelor insolubile conținute.

Mâncare de năut – rețetă

Ingrediente:

  • 200 g de năut
  • 1 ceapă
  • 1 aredi gras roșu
  • 3-4 căței de usturoi
  • 200 ml de bulion sau suc de roșii
  • sare, piper, cimbru

Preparare:

Puteți folosi năut din coservă, sau năut uscat. Cel la conservă este deja fiert, însă este mai indicat să folosiți năut uscat și să-l fierbeți. Astfel puteți fi siguri că nu conține aditivi dăunători.

Puneți năutul la înmuiat într-un bol mare cu multă apă și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Regula de bază este să folosiți apă de 4-6 ori volumul năutului. Acoperiți bolul și lăsați boabele de năut la hidratat de seara până dimineața.

A doua zi, puteți fierbe năutul 3-4 ore într-o cratiță normală, sau în oala de sub presiune ( va fi gata în 40 de minute ). La fiert se folostește apă de 2 ori volumul năutului.

Între timp, curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt. Spălați ardeiul gras și tăiați-l șuvițe.

Puneți puțin ulei într-o cratiță, și când s-a înfierbântat, adăugați ceapa și ardeiul. Puneți capacul și undiți-le câteva minute, iar la final adăugați și usturoiul. După 1-2 minute, adăugați năutul scurs de apă și amestecați.

Adăugați bulionul sau sucul de roșii, sarea, piperul, cimbrul și alte condimente preferate. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă câteva minute, la foc mic.

Serviți mâncarea de năut cu verdețuri proaspete tocate pe deasupra.

Sursa