Au fost testate mărcile de unt din supermarket. Care este cel mai bun produs

Au fost analizate 20 de mărci de unt și unul singur a fost considerat bun. De remarcat că 17 din 20 de mărci de unt au picat testul și au obținut calificative de „slab” (clasa 5) sau „insuficient” (clasa 6). Un singur produs a fost evaluat ca „bun”. Un alt tip de unt a fost evaluat „satisfăcător”, iar celălalt „suficient”. Printre cele 20 de produse testate, au fost șapte produse bio, dintre care unul este și câștigătorul testului.

S-a descoperit că aproape toate sunt contaminate cu componente de ulei mineral. Laboratorul german a detectat hidrocarburi din uleiuri minerale saturate (MOSH) în 19 din cele 20 de produse testate – predominant în niveluri „foarte crescute”. Per total, testerii au acordat note de „bine”, „satisfăcător” și „suficient”. 3 produse au picat testul cu „inadecvat” și 14 cu „insuficient”. Un singur produs a trecut toate

Potrivit testerilor de la Öko-Test, este recomandat un singur unt. „Bio-Fassbutter Naturland” de la Gläserne Molkerei, care a primit calificativul general „bun”. Un pachet de 250 grame costă în jur de 3,50 euro – dar prețurile pot varia în funcție de comerciant. A fost singurul unt din test fără MOSH și nu s-au găsit reziduuri de la agenți de curățare.

Untul organic Andechser Natur Bio Almbutter Sauerrahmbutter, Bioland (pentru Knuspr) primește un rating „satisfăcător”. Motiv pentru scăderea clasei de produse organice: laboratorul găsește urme crescute de ingrediente din uleiuri minerale, iar experții senzoriali evaluează untul ca fiind „impur” ca gust și miros.

Acest unt este foarte contaminat

Pe de altă parte, un tip de unt a ieșit deosebit de negativ în test. „Allgäuer Bauernbutter Sauerrahm” de la ÖMA a fost evaluat drept „nesatisfăcător” și, conform analizei, nu numai că a avut cel mai mare conținut de MOSH. Acest produs a avut o valoare ridicată a hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale (MOAH) de 19,8 mg/kg, ceea ce „Öko -Test” nu a experimentat încă în istoria testelor. Potrivit testatorilor, de exemplu, UE a propus o valoare ghid de 2 mg/kg pentru grăsimi și uleiuri,

MOSH se poate acumula în țesutul adipos uman și în ganglionii limfatici sau organe precum ficatul, splina și plămânii. Consecințele sunt până acum necunoscute. Printre MOAH pot exista compuși care sunt cancerigeni.

Restul mărcilor organice sunt la fel de neconvingătoare ca majoritatea mărcilor de unt convenționale. K-Classic Deutsche Markenbutter ușor acidificat din Kaufland este singurul produs convențional care a trecut testul cu un rating „satisfăcător”.

Branduri celebre printre perdanți

Printre numeroșii perdanți ai testului se numără producătorii organici Alnatura și Dennree. Majoritatea mărcilor convenționale de unt nu reușesc, de asemenea, acest test. Pe lângă Weihenstephan, Landliebe și Meggle, untul de la faimoasa fabrică irlandeză Kerrygold eșuează.

Dar nu numai unturile scumpe dezamăgesc, dar și produsele proprii ieftine de la Aldi, Edeka, Penny, Lidl și co. Într-un test din 2018 efectuat de Stiftung Warentest, mărci precum Kerrygold au eșuat testul.

Mărcile de unt care au picat testul cu insuficient” includ și:

Unt marca germană Milsani ușor acidificat” de la Aldi (2,29 euro la 250 de grame)
Unt de smântână dulce Milbona” de la Lidl (2,29 euro la 250 de grame)
Unt irlandez Kerrygold Original, ușor acidificat” de a Ornura Germania (3,49 euro la 250 de grame)

Deși testerii au apreciat calitatea senzorială a untului de la Aldi și Lidl ca fiind , „foarte bună”, și valorile componentelor uleiului mineral au fost, de asemenea, ,,mult crescute”. Acesta din urmă a fost și cazul ,Kerrygold” de la Ornura Germania,

Motivul multor evaluări proaste este, printre altele, categoria „ingrediente din uleiuri minerale”. 13 dintre cele 14 eșantioane care au primit un rating „eșuat” au avut valori „sever ridicate”. Mai mult, pentru majoritatea mărcilor de unt în testul ÖKO-TEST, conținutul de acizi grași tipici pentru furajele verzi a fost evaluat ca fiind prea scăzut. În special, conținutul de acizi grași omega-3 permite tragerea de concluzii despre tipul de creștere a animalelor: conform ÖKO-TEST, este posibil să se determine câtă iarbă sau fân au mâncat vacile ca hrană de bază.

Sursă