Află cum scapi de astenia de primăvară

Începutul de primăvară aduce „astenie de primăvară”. Simptomele asteniei sunt durerile de cap, oboseală, putere de concentrare scăzută, anxietate şi stări de tristeţe inexplicabile, slăbiciune musculară şi lipsa poftei de mâncare.

De ce apar aceste stări depresive şi de epuizare când afară e atât de frumos? Explicaţia este aceea că organismul nostru, lipsit de tonus din cauza carenţelor de vitamine şi minerale de peste iarnă, depune eforturi pentru a se adapta mediului exterior (temperatură, lumină, presiune), explică dr. Cornel Brotac, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie. Cu cât schimbările de temperatură sunt mai bruşte, cu atât organismul consumă mai multă energie în încercarea sa de a se adapta. 

Astenia trece de la sine, însă dacă vrei să scapi de simptome şi să faci tranziţia mai uşoară, poţi apela la unele tratamente naturiste. Ceaiurile de tei, sunătoare şi valeriană te ajută să te odihneşti mai bine noaptea, cel de ginseng şi de vinăriţă reduc stările de agitaţie nervoasă, iar cele de rozmarin şi de şerlai, revigorează organismul. Terapia cu uleiuri esenţiale e şi mai puternică. Poţi face aromaterapie cu ulei de mentă, pin, lavandă sau ylang-ylang (primele două tratează durerile de cap şi alungă oboseala pe fond nervos, iar ultimele tratează insomnia şi depresia).