8 uleiuri şi ierburi care stimulează creşterea părului și îl intareste

1. Uleiul de jojoba
Este folosit de sute de ani de către populaţiile de amerindieni pentru hidratarea şi creşterea firului de păr. Se aplică doar câteva picături la rădăcini şi se lasă pentru câteva minute să acţioneze, după care se clăteşte din abundenţă cu apă călduţă.
Uleiul de jojoba este hipoalergenic şi nu afectează structura părului sau pielea scalpului. Un alt produs folosit de amerindieni este aloe vera, care pe lângă efectul de stimulare a creşterii firului de păr, are proprietăţi hidratante excelente.


2. Germeni de grâu, Aloe Vera şi Lapte de Cocos
Se amestecă ¼ ceaşcă de germeni de grâu cu ¼ ceaşcă de aloe vera şi ¼ ceaşcă de lapte de cocos şi se foloseşte întocmai ca un şampon.
Se masează în special scalpul, deschizându-se astfel porii care au fost anterior blocaţi de sebum şi alte substanţe, ceea ce va permite deschiderea acestora şi creşterea în voie a foliculilor de păr. Alte remedii populare sunt uleiul de emu, de rozmarin şi cel de muştar.


3. Uleiul de mentă
Câteva picături din acest ulei aplicate pe scalp prin masaj vor ajuta la promovarea creşterii părului. Reţineţi însă că uleiul de mentă poate fi iritant pentru scalp, deci diluaţi-l în prealabil astfel: 3 picături de ulei de mentă cu 3 linguri de apă.


4. Uleiul de lavandă/ Apa de lavandă
Originară din bazinul mediteranean, lavanda este în prezent cultivată în mai toate regiunile cu climă temperată din lume şi are numeroase utilizări.
Uleiul de lavandă a fost folosit timp de secole pentru a preveni chelia şi pentru a stimula creşterea părului datorită agenţilor antibacterieni puternici care calmează şi vindecă infecţiile scalpului.
De asemenea, uleiul de lavandă este eficient şi împotriva mătreţii şi adaugă volum părului.


Dacă aveţi la dispoziţie planta, puteţi proceda în felul următor: puneţi câteva ramuri de lavandă într-un recipient de sticlă şi acoperiţi cu ulei de măsline extravirgin. Lăsaţi la loc răcoros şi întunecat timp de 3-4 săptămâni, după care folosiţi uleiul rezultat zilnic pentru masajul scalpului. Se aplică şi se lasă peste noapte iar dimineaţa se va spăla părul cu un şampon organic cu acţiune blândă.

Puteţi folosi şi apa de lavandă (fierbeţi o cantitate mică de apă, adăugaţi câteva ramuri de lavandă şi lăsaţi la foc mic timp de 20 de minute, după care răciţi conţinutul). Aplicaţi pe părul spălat întocmai ca apă pentru clătit. Aceasta va da un parfum plăcut părului şi luciu de neegalat.


5. Ulei de rădăcină de brusture
Brusturele este una dintre cele mai importante plante folosite în tratamentele podoabei capilare. Acesta ajută la calmarea iritaţiilor scalpului, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul foliculului pilos şi creşterea rapidă şi sănătoasă a firului de păr.
De asemenea, uleiul din rădăcină de brusture furnizează fitosteroli naturali şi acizi graşi esenţiali care întăresc rădăcina  firului de păr şi împiedică subţierea şi căderea acestuia.


6. Serenoa repens
Saw Palmetto, sau Serenoa repens cum mai este cunoscută această plantă medicinală, poate avea efecte benefice pentru cei care suferă de hiperplazie benignă de prostată, chelie şi alte probleme asociate cu excesul de DHT (hormon masculin), se arată în numeroase studii . Aceasta poate fi găsită sub formă de unguent, capsule, tincturi sau ceaiuri.


7. Urzica
Această plantă ajută la blocarea producţiei de hormoni DHT, responsabili de subţierea şi căderea firului de păr, iar pentru rezultate spectaculoase este indicată combinarea acesteia cu Serenoa repens.
Deşi urzica poate fi găsită mai ales sub formă de capsule, aceasta poate fi pregătită şi în casă: frunzele proaspete de urzică sunt acoperite de ulei de măsline şi ţinute într-un borcan de sticlă timp de 2-3 săptămâni, după care se masează scalpul cu acest ulei revigorant care rezultă. Nu este de mirare că multe şampoane au ca ingredient principal această plantă.


8. Rozmarin
Este folosit de secole pentru promovarea creşterii părului şi întârzierea apariţiei firelor albe de păr, dar şi pentru capacitatea sa excelentă de stimulare a circulaţiei sângelui de la nivelul scalpului.
Fierbeţi câteva frunze de rozmarin iar cu apa rezultată clătiţi-vă zilnic părul. Această metodă este ideală pentru păstrarea culorii naturale a părului.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/