5 Surse de Proteine Complete – PLANTE ȘI SEMINȚE

Cele mai bune surse de proteine de calitate provin – În mod deloc surprinzător pentru cunoscători – din afara regnului animal, adică din plante. Nutriționiștii consideră că este timpul să învățăm să identificăm sursele de proteine complete, de care corpul nostru are nevoie reală. Proteinele complete sunt acele proteine care conțin toată gama de aminoacizi esențiali.

5. Surse Naturale de Proteine Complete

Dincolo de faptul că am fost învățați în mod eronat să credem că doar carnea și alimentele de origine animală conțin proteine, studiile au arătat că sursele vegetariene de proteine sunt ne superioare celor de origine animală. Există anumite plante și semințe care sunt considerate o proteină completă, ceea ce carnea nu a fost niciodată.

1. Algele marine

Alga Chlorella este o bogăție de substanțe nutritive, fiind promovată în special ca o metodă eficientă de detoxifiere și eliminare a metalelor grele din corp. Ceea ce mulți dintre noi nu știm este că alga Chorella este o sursă excepțională de proteine.

Recent Chlorella a fost citată tot mai des ca o sursă de proteine de calitate. Cercetătorii au descoperit un conținut de proteine surprinzător de mare în Chlorella, în proporție de 50-70%, identificând de asemenea toți aminoacizii esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce în mod natural. Chlorella este foarte ușor de digerat, și utilă pentru starea generală de sănătate a corpului.

2. Cânepa

Cânepa are un raport perfect de acizi grași Omega 3 și Omega 6. Este sursa cea mai abundentă de acizi grași esențiali, și totodată o sursă bogată de proteine, antioxidanți, fitonutrienți și steroli din plante.

47% din conținutul cânepei este reprezentat de proteine. Planta conține 20 de aminoacizi inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali organismul nostru nu îi poate produce. Cânepa este considerată una din puținele surse de proteine complete pe bază de plante.

3. Polenul de albine

Din păcate, polenul de albine nu este apreciat la justa lui valoare. În lumea nutriționiștilor polenul este considerat unul din alimentele cele mai complete și echitabile ale naturii. Polenul este o sursă extraordinară de vitamine, minerale, aminoacizi. hormoni, enzime și grăsimi. Polenul de albine conține de asemenea și cantități semnificative de antibiotice naturale.

Polenul de albine conține circa 35-40% proteine, inclusiv 22 de aminoacizi ( care conțin la rândul lor de 5 până la 7 ori mai mulți aminoacizi decât cei regăsiți în carne, lapte, ouă sau brânză ).

Împreună cu conținutul incredibil de enzime, polenul este o sursă de proteină completă, prezentat într-o formă ușor digerat și 100% naturală. Căutați polenul crud, este cel mai bogat din punct de vedere nutritiv.

4. Semințe de Chia

Chia este o sursă antică de combustibil, folosită de secole de cele mai sănătoase și longevive ale lumii. Semințele de Chia conțin acizi grași Omega-3, antioxidanți, fibre, calciu, magneziu și potasiu.

Chia conține proteine în proporție de 21% și toți aminoacizii esențiali în raporturi optime, fiind considerată o proteină completă de origine vegetală. Când sunt puse la înmuiat semințele de chia absorb de 10 ori mai mult greutatea lor în apă, devenind ca o gelatină naturală care ajută la hidratarea colonului și eliminarea toxinelor din intestin.

Semințele de Chia ajută în special la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Se pot adăuga la amestecuri de cereale, la piureuri, la produsele de patiserie, sau se pot consuma ca o budincă ( puse pur și simplu la înmuiat în apă sau lapte ).

5. Quinoa

Quinoa este o sămânță nativă din America de Sud, fiind considerată de încași un aliment sacru. Quinoa este o sursă importantă de magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, zinc și vitaminele B6 și B9.

Quinoa conține proteine în proporție de 14 %, inclusiv toți aminoacizii esențiali, ceea ce face acest aliment o proteină completă. Quinoa are de asemenea proprietăți probiotice, prin care hrănește bacteriile bune din tractul digestiv.

Quinoa se poate consuma ca un înlocuitor pentru orez, caz în care se prepară la fel. Se poate consuma la micul-dejun cu iaurt sau miere, ca o alternativă la fulgii de ovăz sau alte cereale.

Sursă