Mă dor picioarele… 17 cele mai semnificative cauze ale durerii

Sănătatea picioarelor este foarte importantă pentru menținerea mobilității la orice vârstă, așa că acest material va fi de interes pentru oricine îi pasă de picioarele lor.

Atrofia tampoanelor adipoase

Îmbătrânirea poate duce adesea la supraponderalitate sau obezitate. Dar singurul loc în care poți pierde grăsimea este în picioare. Acest lucru este rău, deoarece aveți nevoie de un strat de grăsime de amortizare pentru a vă proteja picioarele de lovirea solului.

Neuromul Morton

Neuromul Morton este o boală a piciorului foarte frecventă. Fiecare a treia persoană o poate avea. Simptomele includ durere în parte din față a piciorului sau senzația ca și cum ați merge pe piatră sau marmură. Acest lucru apare mult mai des la femeile în vârstă și la cele care poartă tocuri înalte sau pantofi strâmți. Schimbarea pantofilor, branțurile și masajul poate ajuta. Dacă durerea devine severă, medicul dumneavoastră vă poate sugera injecții cu steroizi sau intervenții chirurgicale.

Călcâie crăpate

Pielea matură produce mai puțin ulei și elastina făcând-o mai uscată și mai puțin elastică. Fără îngrijire regulată, călcâiele se pot deveni dure, crăpate și dureroase. Excesul de greutate agravează problema. Cremele speciale numite keratolitice ajută la îndepărtarea stratului exterior dur al pielii. Utilizați o piatră ponce pentru a îndepărta pielea moartă sau pentru a obține o pedichiură. Aplicați loțiune hidratantă în fiecare zi. Dacă călcâiele sunt umflate și roșii, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de unguent pe bază de rețetă.

Fasciita plantara

Te doare parte de jos a călcâiului? Această condiție este condiția numărul 1 pentru apariția durerii. Fascita plantară este un ligament lung care trece de-a lungul bazei piciorului și susține arcul piciorului. Stresul repetitiv, cum ar fi joggingul sau chiar stresul de zi cu zi, îl pot irita, provocând durere și rigiditate. Dacă aveți arcade înalte sau sunteți supraponderal, este posibil să fiți mai predispus la această problemă. Odihna, gheața, analgezicele fără prescripție medicală și întinderea mușchilor gambei pot ajuta.

Unghii încarnate

Uneori, parte mediană a unghiei ( de obicei degetul mare ) crește în piele. Se poate întâmpla la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele în vârstă. Degetul dumneavoastră poate deveni umflat, dureros și infectat. Picioarele transpirate, supraponderalitatea și diabetul cresc șansele de a dezvolta o unghie încarnată. Pentru a preveni afecțiunea, nu vă tăiați unghiile prea scurte și nu purtați pantofi strâmți. În cazuri severe, medicul poate avea nevoie să îndepărteze „rădăcina” unghiei.

Osteoartrita

Până la 50 de ani, probabil că picioarele tale au parcurs deja 120 de mii de km ( kilometrajul este serios, nici măcar nu toate mașinile merg atât de mult ) . Uzura sau leziunile anterioare pot duce la osteoartrita. Artrita începe atunci când cartilajul, țesutului flexibil care împiedică frecarea oaselor unul de celălalt, se descompune. Se suferă de artrită au peste 65 de ani.

Picioare plate

Mulți copii se nasc cu picioarele plate, dar este 80% îi depășesc. La unii adulți picioarele plate apar din cauza unor răni sau afecțiuni precum obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială! Tendoanele care susțin arcul piciorului de lezează și fac piciorul să devină plat. Caracteristica distinctivă este că picioarele tale ies înainte astfel încât majoritatea degetelor de la picioare sunt vizibile din spatele picioarelor. De obicei, vedeți doar al patrulea și al cincilea deget. Ortezile, kinetoterapie, aparatul special și intervenția chirurgicală pot ajuta.

Tendinitui Ahile

Tendonul lui Ahile este folosit pentru a flexa piciorul atunci când urci scările, stai pe degete sau alergi. Vârsta și scăderea aportului de sânge pot slăbi tendonul. Călcâiul sau spatele gleznei vă doare atunci când problema. Odihna, frigul și analgezicele simple pot ajuta la combaterea umflăturilor. Nu ignora problema. Durerile severe pot necesita o intervenție chirurgicală pentru a restabili integritatea tendonului.

Ulcerul piciorului diabetic

Diabetul vă poate afecta nervii, astfel încât este posibil să nu simțiți mici tăieturi sau răni pe picior care sunt cauzate de alimentarea slabă cu sânge. De asemenea, picioarele tale pot simți furnicături, amorțeli sau dureri înțepate. Ulcerele picioarelor pot începe ca ceva mic, cum ar fi o veziculă, dar apoi devin mai mari și se infectează. Sunt cauza principală a amputațiilor la persoanele cu diabet. Țineți sub control nivelul zahărului din sânge și verificași-vă des picioarele. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observați ceva ciudat.

Gută

Guta este o formă dureroasă, care este cel mai frecventă chiar și la mulți oameni de vârsta mijlocie; pe măsură ce înaintați în vârstă, riscul de a dezvolta depuneri de cristali purine în articulații crește. Acest lucru se întâmplă atunci când un produs rezidual din metabolismul nostru ( acidul uric ) se adună sub formă de cristale, adesea în articulațiile degetului mare. Poate deveni umflat, strâns și foarte dureros. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamentele pentru a reduce umflarea. În aproximativ o zi te vei simți mai bine. Faceți exerciții fizice, mâncați mai puțină carne roșie și crustacee, limitați băuturile alcoolice și alimentele zaharoase și beți multe lichide pentru a preveni atacurile viitoare; s-a demonstrat că apa potabilă la muște prelungește viața creaturilor care suferă de boli asemănătoare gutei cauzate de defecte genetice.

Deformarea hallux valgus a primului deget de la picior

Aceste sunt umflături dureroase care cresc de-a lungul interiorului piciorului, acolo unde degetul mare se întâlnește cu piciorul . Bunionul crește încet pe măsură ce degetul mare se întoarce spre interior. Pantofii strâmți și înguști, cum ar fi tocurile înalte, pot agrava situația. Acesta este motivul pentru bursita apare mult mai des la femei. Gheața, tampoanele speciale în pantofi și pantofi care nu sunt prea strânși ajută. Medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală în cazuri severe.

Pinteni o osoși

Este posibil să confruntați acești pinteni osoși cu bunioni. În cazul bunions, oasele sunt deplasate… Pinteni osoși, pe de altă parte, sunt excrescențe de pe marginile oaselor piciorului, adesea pe călcâi, mijlocul piciorului sau degetului mare. Dacă devin suficient de mari, vor exercita presiune asupra nervilor și țesutului din apropriere și vor provoca durere. Aceste excrescente pot fi cauzate de osteoartrita sau de o entorsă a tendonului sau ligamentului, care sunt mai frecvente pe măsura ce înaintați în vârstă, ,mai ales după vârsta de 60 de ani.

Bursita

Sacii mici plini de lichid numiți bursae (bursa este din latină) ajută la amortizarea mișcării articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Mișcările repetitive sau frecarea pantofilor pot cauza umflarea bursei. Pe degetul de la picior sau pe călcâi poate apărea o umflătură roșie, dureroasă. Gheața, branțurile și medicamentele pentru durere pot ajuta. În cazuri severe, poate fi necesară o injecție hormonală sau chiar o intervenție chirurgicală.

Deformarea degetului în ciocan

Aceasta este o îndoire anormală a articulațiilor mijlocii ale degetului de la picioare. Acesta este de obicei „al doilea deget”, lângă degetul mare. Dar această afecțiune poate afecta și degetul al treilea, al patrulea și al cincilea. Veți observa o deformare neobișnuită și este posibil să aveți ceva dureri când vă mișcați, precum și calusuri de la pantofi. Medicul dumneavoastră poate trata acest tip de deformare cu pantofi speciali, medicamentele pentru durere și, uneori, intervenții chirurgicale.

Deformarea unghiilor

Acest tip de deformare este similar cu un deget de ciocan. Dar în loc de articulația medie, deformarea ghearelor afectează articulațiile distale, adică mai aproape de vârful degetelor. Degetele de la picioare se îndoaie și se înfundă direct în podea sau în tălpile pantofilor. Degetele în formă de gheare devin mai rigide odată cu vârsta. Dacă le puteți muta, încercați exerciții de întărire, cum ar fi să ridicați o minge sau o bucată de hârtie cu degetele de la picioare.

Fracturile de stres din cauza stresului

La femei, modificările hormonale care vin odată cu menopauza pot reduce densitatea osoasă (ostoporoza) și pot crește riscul de fracturi osoase, inclusiv oasele de la picior. O fractură de stres necesită câteva săptămâni de odihnă pentru a se vindeca. Vă puteți întări oasele cu exerciții fizice, dietă și, eventual, medicamente și vitamine speciale. Întrebați-vă medicul despre riscuri, beneficii și va funcționa cel mai bine pentru dvs.

Infecție fungică

Pielea mai puțin elastică și imunitatea slabă slăbită pot provoca infecții fungice la persoanele în vârstă. Talpa piciorului poate deveni descuamată și mâncărime. Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi la unghiile de la picioare. Tratamentul include creme antifungice și uneori tablete. Ciuperca este dificil de ucis, așa că luați-vă medicamentele atât timp cât este prescris. Sfat: nu lubrifiați erupția cu creme cu hormoni, acestea slăbesc apărarea pielii și agravează infecția.

Sursă