11 motive pentru care trebuie să consumi 1 ou pe zi – Beneficii remarcabile pentru sănătate

Ouăle reprezintă cel mai simplu, cel mai ieftin și cel mai variat mod de a-ți crește aportul de proteine.

Ouăle oferă o creștere ușoară a aportului de proteine și fiecare ou conține 85 de calorii și 7 grame de proteine. Sunt pline de fier, aminoacizi, antioxidanții și îți întăresc sănătatea.
Citește cu atenție eticheta atunci când cumperi ouă și alege-le pe cele organice atunci când ai posibilitatea. Ouăle organice nu conțin vaccinuri, antibiotice sau hormoni.

Ouăle – Beneficii remarcabile pentru sănătate

Reduc riscul de ateroscleroză
Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cunoscute sub numele de colesterol rău, transportă moleculele de grăsime în pereții arteriali și provoacă ateroscleroză, înfundând arterele. În ceea ce privește lipoproteinele de înaltă densitate (HDL sau colesterolul bun), acestea îndepărtează moleculele de grăsime de pe pereții arteriali.

Întăresc sistemul imunitar
Se recomandă adăugarea ouăle în dieta zilnică (1-2) pentru a te proteja de boli periculoase, viruși și infecții. Un om mare conține aproape un sfert din cantitatea zilnică necesară de seleniu, un nutrient care are rolul de a ajuta la menținerea sistemului imunitar și de a regla hormonii tiroidieni. În cazul în care copiii și tinerii nu consumă suficient seleniu, pot dezvolta boala Keshan și varianta acesteia, Keshan-Beck (două boli care afectează oasele, inima și articulațiile).

Îmbunătățesc profilul colesterolului
Iată 3 lucruri bine cunoscute despre colesterol: colesterolul ridicat este dăunător, există tipuri de colesterol utile și dăunătoare, ouăle conțin mult colesterol.

Un ou mare conține 212 mg de colesterol însă acest lucru nu înseamnă că ouăle cresc tipul dăunător de colesterol din sânge. Organismul produce constant colesterol, de unul singur. Un număr mare de date arată că ouăle pot chiar îmbunătăți profilul colesterolului prin creșterea colesterolului HDL.

Oferă mai multă energie
Un ou conține cam 15% din doza zilnică recomandată de vitamina B2 (riboflavină). Riboflavina este una dintre cele 8 vitamine B care ajută organismul să transforme alimentele în combustibil, utilizat la rândul său pentru a produce energie.

Redau sănătatea părului și pielii
Pentru o piele sănătoasă, pentru păr, ficat și ochi, vitaminele complexe sunt absolut necesare. În afară de conținutul de vitamina B2, ouăle oferă și vitamina B5 și vitamina B12 unică și contribuie și la funcționarea corectă a sistemului nervos.

Oferă sațietate, te scapă de grăsimea în exces

Fiind o sursă excelentă de proteine de calitate, se situează cel mai sus pe scara numită „indicele de sațietate”. Datorită capacității lor de a satura, ouăle sunt asociate cu îndepărtarea grăsimii din organism.

Potrivit unui studiu realizat pe acest subiect, într-o perioadă de 8 săptămâni în care participanții au mâncat fie ouă, fie covrigi care conțin aceeași cantitate de calorii, grupul care a consumat ouă a pierdut cu 65% la multă greutate, cu 16% mai multă grăsime corporală și a înregistrat și o scădere cu 61% mai mare a indicelui de masă corporală, a obținut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei.

Protejează mintea
Ouăle reprezintă o adevărată hrană pentru minte datorită conținutului de colină. Colina este un nutrient de bază, o componentă a membranei celulare și este necesară pentru sinteza neurotransmițătorului acetilcolină. Potrivit studiilor, deficitul de colină se asociază cu o funcție cognitivă redusă și cu boli neurologice.

Îți salvează viața
Iată unul dintre lucrurile impresionante și mai puțin cunoscute pe care le poate face corpul: produce cei 11 aminoacizi esențiali necesari pentru a susține viața. Problema este că există în total 20 de astfel de aminoacizi esențiali. Unde le poți găsi pe celelalte 9? Da, în ouă!

Lipsa celor 9 aminoacizi duce la scăderea răspunsului imun, oboseala, slăbiciune, pierderea masei musculare și la modificări ale structurii părului și pielii.

Te scapă de stres și anxietate
Deficiența de aminoacizi, despre care am vorbit mai sus, poate afecta sănătatea mintală. Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences describe modul în care suplimentarea dietei populației cu lizină a redus semnificativ nivelul de stres și de anxietate, prin modularea serotoninei în sistemul nervos.

Îți protejează ochii
Zeaxantina și luteina, doi antioxidanți conținuți de ouă, au un efect puternic protector asupra ochilor și îi putem găsi doar în gălbenușul de ou. Acești doi antioxidanți au capacitatea de a reduce semnificativ riscul degenerescenței maculare și al cataractei. În cadrul unui studiu în care participanții au mâncat 1,3 gălbenușuri de 2 ori pe zi timp de 4 săptămână și jumătate, s-a constatat că nivelurile sanguine de zeaxantină au crescut cu 114-142% și cu 28-50% în cazul luteinei.

Îmbunătățesc sănătatea dinților și oaselor
Ouăle se numără printre puținele surse naturale de vitamina D. Această vitamină joacă un rol foarte important în sănătatea și în rezistența dinților și oaselor, ajutând și la absorbția calciului.

Sursa