14 semne la care să fim atenți – Cât de importantă este Vitamina B12 pentru o femeie în vârstă de 40 ani și peste

Foarte multe femei cu vârsta între 40 și 60 de ani suferă de deficit de vitamina B12 și un procent foarte ignoră simptomele alarmante care apar din această cauză…


Tindem să nu luăm în seamă semnalele corpului nostru, să le ignorăm sau să dăm vina pe stres atunci când apare oboseala sau apar durerile de cap…

Iată 14 simptome care indică un deficit de Vitamina B12:

Pierderea coordonării, amețeli
Femeile care apelează la neurologi cu probleme de amețeli, adesea au probleme cu nivelul prea scăzut de vitamina B12. Această vitamină influențează protecția de mielină a nervilor iar lipsa ei amenință deteriorarea ireversibilă a nervilor, urmată de amețeli frecvente dar și de o pierdere completă a coordonării.

Probleme cu părul și unghiile
Lipsa de vitamina B12 duce la un păr fără strălucire, fragil, rar și subțire și la unghii crăpate, cojite și subțiri.

Slăbiciune musculară
Deficitul de vitamina B12 afectează sistemul nervos provocând nu doar oboseală generală ci și slăbiciune musculară resimțită în tot corpul.

Dispnee
Una dintre consecințele anemiei cauzate de deficitul de vitamina B12 este dispneea: hemoglobina insuficientă complică livrarea de oxigen către țesuturi, astfel forțând plămânii să lucreze pentru a satisface nevoia organismului de oxigen, provocând dificultăți de respirație.

Probleme de vedere
În cazul în care deficitul de vitamina B12 este severă, sunt afectate nervul optic și vasele retiniene și există un fel de efect de diplopie, estompare, de „muște” pâlpâitoare în fața ochilor sau chiar orbire temporară.

Oboseală permanentă
Dacă hemoglobina lipsește, în sânge nu intră suficient oxigen. Lipsa de oxigen cauzează dorința permanentă de a dormi. Astfel, din cauza lipsei de vitamina B12, corpul mai necesită din când în când odihnă suplimentară chiar dacă aveți un somn bun.

Piele palidă
Cantitatea insuficientă de vitamina B12 poate provoca și apariția cearcănelor și pielea palidă, acest deficit ducând la afectarea hematopoiezei și la distrugerea celulelor sanguine. Acest lucru are ca rezultat eliberarea bilirubinei pigmentare biliare care conferă pielii o nuanță atât de palidă.

Furnicături și amorțeală
Anemia cu deficit de B12 are ca unul dintre cele mai neplăcute simptome neurologice furnicăturile și amorțeala, care se explică prin afectarea nervilor și lipsa de oxigen manifestate prin amorțeala extremităților, furnicături și apariția convulsiilor. Pentru a evita aceste simptome atât de neplăcute, recomandarea este să vă mențineți nivelurile normale de vitamina B12.

Probleme de memorie
În cazul în care ați pus cheile în frigider sau nu vă amintiți numele unui vechi prieten, este recomandat să vă verificați nivelul de vitamina B12 și să începeți să o completați imediat.

Schimbarea aspectului limbii
Un semn sigur de deficit de vitamina B12 este limba roșie strălucitoare. Din cauza acestui deficit, structura limbii se schimbă și există și o senzație neplăcută de arsură în limbă, și o modificare a percepției gustului.

Modificări ale dispoziției
În cazul femeilor, lipsa acestei vitamine poate crește anxietatea și nervozitatea, poate exacerba depresia și provoca plânsu. Cauza? Vitamina B12 are un rol în producția de serotonină și dopamină, hormoni ai fericirii.

Pasiunea pentru mirosuri
Anemia duce la denaturarea mirosurilor: mirosul parfumului preferat nu mai pare atât de fermecător însă mirosul vopselei sau a benzinei pare foarte plăcută.

Probleme cu inima
Tahicardia apare frecvent ca urmare a disfuncției hematopoietice. De asemenea, apare și tensiunea arterială scăzută și multe alte simptome care duc la boli cardiovasculare.

Creșterea temperaturii corpului
În cazuri rare, deficitul de vitamina B12 poate fi însoțit și de o creștere temporară a temperaturii corpului, până la valori subfebrile.

Dacă observați cel puțin câteva dintre simptomele de mai sus, recomandăm să cereți asistență profesională. De asemenea, pentru a vă completa natural vitamina B12 în organism, consumați pește (cod, somon, creveți, alge marine), brânză tofu și ficat de vită

Sursa