15 lucruri uimitoare despre ouă pe care sigur nu le știai

Ouăle sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente din lume, fiind de asemenea și nelipsite din bucătăriile noastre. Prăjite, fierte, omletă, ori incorporate în diferite preparate – aceste alimente minune conțin grăsimi nesaturate sănătoase, vitamine, nutrienți și proteine.

Oul poate fi adăugat în aproximativ orice rețetă, astfel că dacă ai de gând să prepari chec pufos, orez cu ouă și legume, ori chiar supă – poți folosi cu încredere oul.

În plus, cearcănele și ridurile fine pot fi înlăturate cu ajutorul unei măști preparate dintr-un albuș de ou, astfel că nu trebuie să ocolești acest aliment, atunci când îl vezi pe rafturile magazinelor.

Iată mai jos 15 lucruri uimitoare despre ouă, pe care sigur nu le știai!

Culoarea cojilor de ouă nu indică valoarea nutritivă sau calitatea unui ou, ci mai degrabă rasa găinii care l-a făcut. Găinile cu pene roșiatice produc ouă brune și găinile cu pene albe produc ouă albe.

Culoarea gălbenușului de ou este determinată de dieta găinilor. Nu are nimic de-a face cu valoarea nutritivă a unui ou. Dacă oul are un gălbenuș galben închis, înseamnă că găina a fost hrănită cu legume verzi. Un gălbenuș galben deschis indică o dietă bazată pe orz și grâu.

Ouăle au un conținut ridicat de grăsimi și proteine sănătoase. Grăsimile sănătoase te fac să te simți sătul, în timp ce proteinele sunt foarte bune dacă vrei să ai mușchi. În plus, ouăle conțin antioxidanți care ajută la scăderea efectelor îmbătrânirii și combaterea cancerului.

Micile pete de sânge din albuș sau gălbenuș apar în timpul formării oului din cauza unei rupturi la nivelul vaselor de sânge. Acestea sunt cauzate de insuficiența vitaminei K din hrana găinilor, sau de vârsta păsărilor. Medicii au confirmat că micile pete de sânge din ouă nu trădează o problemă a găinii.

Găinile Araucana, cunoscute și sub denumirea de Găinile Paștelui, produc ouă albăstrui, maronii, roz și verzi.

Ouăle conțin substanțe nutritive care protejează ochii celor înaintați în vârstă, împotriva orbirii. Această afecțiune se numește degenerare maculară, caracterizată prin afectarea vederii centrale.

Cojile de ou sunt compuse din aproximativ 96% cristale de carbonat de calciu (CaCO3) care sunt legate împreună de proteine. Fiecare ou de dimensiune medie are 750 – 800 mg de calciu. Totodată, proteina din coajă de ou este compusă din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.

Un ouă asigură două treimi din doza recomandată zilnic de colesterol. Cu toate acestea, conform studiilor, consumul zilnic de ouă nu crește riscul aparițiilor bolilor de inimă.

Doar 1 din 20.000 de ouă ar putea conține Salmonella. Așadar, probabilitatea ca un ou să conțină Salmonella este extrem de mică – 0,005%. La această rată, dacă ești un consumator mediu, există posibilitatea să găsești un ou contaminat o dată la 84 de ani.

Ouăle conțin aproximativ toate vitaminele cunoscute, cu excepția vitaminei C.

Conform sistemul de creștere al găinilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la3. astfel:

– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.
– un cod de două litere care reprezintă ţara de origine (România – RO, Polonia – PL, etc.);
– un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
– un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.

Totodată, se aplică, tot prin ştanţare, pe fiecare ou, data durabilităţii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informaţii se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Temperatura unui ou proaspăt este de 160 ° F.

Un ou ochi are 72 de calorii, iar cel fiert poate avea aproximativ 78 de calorii.

Cea mai scumpă omletă din lume costă 1.000 de dolari și este servită la restaurantul hotelului Le Parker Meridien din NYC. Se face cu șase ouă, un homar întreg și 10 g de caviar de sturion.

Gălbenușurile sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine din complexul B. Acestea reduc inflamațiile, contribuie la o funcționare neurologică optimă și ajută la dezvoltarea creierului bebelușului, dacă mama consumă ouă în timpul sarcinii.

Sursă