10 semne că colonul tău moare. Medicii ne spun cum ne avertizează de fapt organismul

ESTE IMPORTANT DE REȚINUT CĂ ACEST ARTICOL NU OFERĂ DIAGNOSTICE ȘI NU SUGEREAZĂ CĂ O PERSOANĂ AR PUTEA AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE, ÎN SPECIAL CU INTESTINELE.

ARTICOLUL SE BAZEAZĂ PE CONSTATĂRILE CERCETĂRILOR, OPINIILE MEDICILOR ȘI OFERĂ INFORMAȚII DOAR ÎN SCOP INFORMATIV!

ORICE ÎNTREBĂRI LEGATE DE SĂNĂTATE ȘI SCHIMBĂRI ÎN ALIMENTAȚIE TREBUIE DISCUTATE DOAR CU UN MEDIC ÎN CADRUL UNUI CONSULT PERSONAL!

Informații generale despre colon

Potrivit experților medicali, cancerul de colon sau cancerul colorectal este un grup de boli maligne în care o tumoare ia naștere din căptușeala părții distale a intestinului.

Experții notează că dezvoltarea acestei patologii poate fi asociată cu factori ereditari, alimentație proastă, obiceiuri proaste și boli inflamatorii cronice intestinale.

Conform rezultatelor studiilor, cancerul colerectal ocupă cea mai înaltă poziție printre tumorile maligne ale tracului gastrointestinal, în timp ce ocupă locul doi sau al treilea în structura generală a bolilor oncologice.

Semne de cancer de colon conform medicilor

Experții medicali notează că bărbații și femeile cu cancer intestinal au simptome practic identice, cu diferențe de prezentare în funcție de localizarea tumorii.

Vestea proastă este că cancerul de colon se poate dezvolta în tăcere, adică fără nicio manifestare clinică, iar aceasta este principală dificultate, potrivit medicilor.

Potrivit experților medicali, simptomele cancerului apar de obicei treptat, astfel încât o persoană nu poate observa schimbări semnificative.

În cele mai multe cazuri, primele semne apar atunci când tumora crește semnificativ în dimensiune. Cu toate acestea există anumite semnale care pot indica prezența acestei patologii, așa că este important să le detectați în timp util și să nu întârziați contactarea unui medic.

Oboseala cronică

Experții medicali spun că simptomele cancerului colorectal se pot manifesta prin afecțiuni generale ale organismului, precum oboseală crescută, epuizată rapidă, pierderea poftei de mâncare, precum și posibilitatea depistării tumorilor prin palpare prin cavitatea abdominală.

Potrivit datelor lor, semnele sindromului de oboseală cronică pot rămâne în organism permanent, în ciuda odihnei adecvate. Persoanele care suferă de acest sindrom se simt o lipsă de energie, pierderea performanței, oboseală, modificări ale dispoziție, tulburări de somn, somnolență și insomnie.

Potrivit experților medicali, alte semne includ adesea tulburări de gândire și memorie, un sentiment de confuzie în cap, dureri de cap, dureri musculare și articulare, simptome asemănătoare gripei, dureri frecvente în gât și așa mai departe.

Scaun anormal

Conform datelor medicale și constatărilor cercetării, perturbarea motilități intestinale normale, care se manifestă ca semne precoce ale bolii de colon, poate fi cauzată de disfuncția tractului gastrointestinal sau a sistemului biliar.

Acest proces, potrivit medicilor, poate duce la problema constipației cronice, a diareei sau a alternanței acestora, precum și la balonare, formare de gaze și eructații.

Fapte interesante și mementouri de la medici

Potrivit medicilor, cele mai frecvente probleme la oameni legate de digestie sunt disfuncția intestinală. Constipația este o afecțiune în care funcționalitatea intestinelor este afectată.

Acestea prezintă o serie de simptome, inclusiv lipsa mișcării intestinale timp de trei sau mai multe zile, durere, disconfort, crampe abdominale, scăderea volumului și duritatea scaunului și o senzație persistentă de plinătate în abdomen.

În plus, pot apărea cazuri severe de diaree, caracterizate prin deplasări frecvente la toaletă ( de trei sau multe ori în 24 de ore ) și scaun moale.

Există cazuri când oamenii suferă de dureri și disconfort în zona abdominală, ceea ce provoacă îngrijorarea în rândul medicilor. Uneori nu există durere, dar medicii insistă că, dacă diareea persistă câteva zile, ar trebuie să solicitați imediat ajutor medical.

Chiar dacă diareea nu este cauzată de cancer, diareea severă este periculoasă deoarece poate duce la pierderea unor fluide și electroliți importanți, ceea ce la rândul său perturbă procesele nutriționale ale organismului. Aceste efecte pot duce la deshidratare, epuizare și dezechilibru electrolitic.

Schimbarea aspectului scaunului

Medicii spun că schimbările în aspectul scaunului pot fi semne de cancer sau alte procese patologice în intestine. Deci, cu constipație, scaunul devine mai dens, iar cu diaree, devine lichid și budincă.

Dacă cancerul blochează parțial trecerea intestinală, iar scaunul devine subțire și ca un creion, acesta este cunoscut și sub denumirea de „scaun cu panglică”.

În cazul cancerului intestinal, scaunul poate deveni negru la culoare, care seamănă cu gudronul extern și poate avea un miros neplăcut. Acest tip de scaun se numește „melena” și este cauzat de acțiunea sucurilor digestive asupra sângelui din intestine. Astfel, melena poate indica cancer de esofag, stomac sau, mai rar, intestin subțire.

Fapt interesant

Medicii spun că dacă scaunul devine întunecat și gros, acest lucru poate indica prezența a mai mult de 500 ml de sânge în intestine. Acest semn este grav, așa că dacă bănuiți o sângerare ascunsă în tractul gastrointestinal, trebuie să consultați imediat un medic, chiar dacă aspectul scaunului nu s-a schimbat.

Important

Cu toate acestea, potrivit medicilor, trebuie amintit că aceste simptome pot fi asociate și cu alte motive, și nu doar cu cancerul. Și în cazul oricăror modificări ale aspectului fecalelor, medicii înșiși vă reamintesc de necesitatea de a cere sfatul lor pentru a efectua un diagnostic și a stabili cauza exactă. La urma urmei, doar un specialist cu experiență va putea prescrie examinările necesare și va putea da un diagnostic precis.

Sânge în scaun

Dacă sursa sângerării se află în părțile inferioare ale intestinelor pacientului, atunci, potrivit medicilor, pot apărea următoarele semne: detectarea sângelui pe hârtie igienică, lenjerie sau pat, sângerare din rect, precum și prezența sângelui, în scaun în cazurile de cancer intestinal.

Aceste simptome sunt observate în cazurile de proces patologic avansat, când tumora perturbă integritatea vaselor de sânge și crește dincolo de intestin, subliniază medicii.

Medicii reamintesc că, dacă detectați mai mult de două urme de sânge pe hârtie igienică, prezența sângelui în scaun sau sânge stacojiu strălucitor din rect, ar trebuie să acordați atenție imediat drumului către cel mai apropiat spital.

Mucus în scaun

Comunitatea medicală spune că prezența mucusului jeleu în scaunul adulților nu indică de obicei tumori intestinale maligne.

Suspiciunea de cancer apare numai dacă acest simptom se manifestă împreună cu alții, cum ar fi sângerare, diaree cronică sau alte anomalii.

În cele mai multe cazuri, mucusul de tip jeleu din scaun sau chiar mucusul în loc de scaun, eliberat între mișcările intestinale, indică prezența infecțiilor în intestine, spun experții.

Fapt interesant 2

Apariția mucusului în scaun poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv boli infecțioase, procese inflamatorii în intestine, reacții alergice, tulburări digestive, modificări ale microflorei intestinale și alți factori. Prezența mucusului în scaun poate fi însoțită și de alte simptome precum dureri abdominale, diaree, constipație, sânge în scaun etc.

Manifestări dispeptice

Medicii spun că cancerul de colon se manifestă prin tulburări dispeptice – o senzație neplăcută sau o senzație de greutate, plenitudine în abdomenul superior. Astfel de neplăceri pot apărea indiferent de alimentație, însoțite de greața, balonare și arsuri la stomac.

Temperatura corpului

Comunitatea medicală notează că pacienții cu cancer de colon experimentează adesea o ușoară creștere a temperaturii, așa numită, febră de grad scăzut ( 37-38 grade Celsius ),care persistă mult timp, în ciuda utilizării de medicamente antiinflamatoare și antibiotice.

În același timp, pielea pacienților poate deveni palidă, albăstruie sau gălbuie. Este destul de dificil de determinat acest simptom, deoarece nu există alte semne caracteristice, iar măsurarea constantă a temperaturii corpului în absența altor simptome este inadecvată, potrivit medicilor.

Pierderea involuntară în greutate

Potrivit experților medicali, pierderea involuntară în greutate fără a urma vreo dietă sau alte metode de slăbire poate indica prezența cancerului de colon.

Această condiție se datorează faptului că, odată cu dezvoltarea acestei patologii, apetitul se înrăutățește semnificativ și, pe măsură ce boala progresează, capacitatea organismului de a absorbi substanțele nutritive esențiale este afectată.

Anemie

Anemia, cunoscută și sub denumirea de anemie, este o afecțiune în care nivelul celulelor roșii din sânge sau al hemoglobinei din sânge scade. În acest proces, celulele maligne înlocuiesc treptat celulele normale active ale măduvei osoase cu ajutorul citokinelor, ceea ce duce la scăderea producției de globule roșii. Acest lucru, la rândul său, duce la întreruperea transportului de oxigen în țesuturi, provocând înfometarea de oxigen, adesea asociată cu sângerări interne, după cum notează medicii.

Semne ale altor organe conform medicilor

Potrivit medicilor, în cazul unui stadiu tardiv de dezvoltare a tumorii, atunci când aceasta atinge o dimensiune mare sau se răspândește în țesuturile din jur, apar, o varietate de simptome.

De exemplu, pot apărea manifestări precum incontinența urinară, formarea de fistule și alte semne asociate cu presiunea asupra organelor pelvine adiacente.

În plus, această perioadă pot apărea simptome generale cauzate de intoxicație și pierderi cronice de sânge din cauza sângerării ascunse sau evidente. Persoanele aflate în acest stadiu se confruntă adesea cu slăbiciune, scădere în greutate, oboseală și piele palidă sau icter, adăugă medicii.

Sursă