Coada calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului ( Equisetum arvense ) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.

Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la vezică ceaiul și băile de șezut cu coada-calului.

Cum se fac băile de șezut cu coada calului

Băile se șezut cu coada – calului se fac după metoda recomandă de Maria Treben.

Pentru o baie de șezut, aveți nevoie de 100 g de coada-calului uscată. Ideal ar fi să folosiți plante proaspăt culese, întrucât efectul este mult mai bun. În acest caz, trebuie să folosiți circa o jumătate de găleată.

Puneți plantele într-un recipient cu apă rece, cât să le acopere. Acoperiți și lăsați la macerat peste noapte.

A doua zi, încălziți amestecul, strecurați-l și adăugați-l în apa de baie. Se stă în apă 20 de minute, adăugându-se treptat apă fierbinte. Rinichii trebuie acoperiți de apă. Încăperea în care se face baia trebuie să fie caldă ( fără curent).

După baie, nu vă ștergeți cu prosopul, ci îmbrăcați-vă direct cu un halat gros și băgați-vă în pat. Trebuie să așteptați cel puțin o oră, pentru a favoriza transpirația.

Ceaiul se bea cald, cu înghițituri mici, în timp ce bolnavul face o baie de șezut fierbinți cu infuzie de coada calului.

Vestitul terapeut de origine germană Sebastian Kneipp recomandă împotriva nisipului la rinichi un ceai combinat obținut din coada calului, flori de soc și fructe de ienupăr. Forța diuretică este mult mai mare în cazul acestui ceai.

Plantele se amestecă în cantități egale. Metoda de preparare este aceeași cu cea descrisă mai sus, sub formă de decoct. Se administrează câte 1 cană, de 2-3 ori e zi.

În răcelile vezicale. Maria Treben recomandă băile de șezut cu infuzie calcă de coada calului ca pe cel mai bun remediu. Vaporii se lasă să acționeze asupra vezicii 10 minute, timp în care se stă învelit cu un halat gros de baie. Ședința se repetă de mai multe ori.

Persoanele ( îndeosebi cei vârstnici ) care întâmpină dificultăți de urinare și dureri asociate acestei neputințe pot simți de asemenea ușurare datorită aburilor fierbinți de coada calului.

Alte recomandări

  • retenție de apă în pericard
  • inflamații ale bazinetului renal
  • pionefrită
  • hidropizie
  • infecții urinare
  • pietre la rinichi de acid uric asociate cu gută

Contraindicații și precauții

Oamenii de știință recomandă publicul larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controale, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

Coada – calului nu trebuie administrată în cure mai lungi de 2 săptămâni. Pe durata curei nu trebuie să se consume alcool.

Persoanele care suferă de afecțiuni renale, gută sau diabet, femeile gravide și cele care alăptează trebuie să ceară acordul medicului înainte de a urma un tratament cu această plantă.

Coada – calului poate interacționa cu unele medicamente diuretice, anti-aritmice și alte tipuri, de aceea se recomandă avizul medicului.

Sursa