Cum sa avem o imunitate bună. Sfatul specialiștilor. 

• Odihna – Sistemul imunitar își întărește forța de apărare în timpul somnului, astfel încât este recomandat să mergem la culcare cel târziu la ora 22.00 și să dormim profund timp de 7 – 9 ore. Copiii și adolescenții au nevoie de un somn ceva mai lung, aproximativ 10 ore.

• Hidratarea – Cel mai ieftin și la îndemână medicament este apa. Pentru ca sistemul imunitar să poată funcționa optim este necesar ca organismul să fie hidratat corespunzător. Secretul constă în cât și mai ales în cum anume bem apa. Recomandarea este să începem ziua cu un pahar de apă călduță (ideal cu lămâie si ghimbir), băută pe stomacul gol, apoi să continuăm hidratarea pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici, oprindu-ne însă cu jumătate de ora înainte de masă și reluând la o ora după masă. Necesarul este de 30-35 ml apa pentru fiecare kg corp.

• Ceaiurile – De ajutor în procesul de hidratare și creștere a imunității sunt și ceaiurile. Dintre aceastea de mare ajutor sunt ceaiul verde (infuzie câteva minute la cca 80 C) și ceaiul de măceșe (fructele sparte se pun la măcerat în apă la temperatura camerei peste noapte; nu se pun la fiert pentru a nu distruge vitamina C).

• Vitamina C – Și ea este un aliat puternic în lupta pentru sănătate, se găsește din belșug în fructe și legume proaspete sau congelate. Reprezentanți valoroși sunt toate fructele de pădure, dintre care amintim cătina. O rețetă la îndemână este următoarea: fructele de cătina cu miere de albine, date la blender. Din amestecul rezultat se consumă în fiecare dimineață câte 1-2 linguri.

• Salatele – Salatele de crudități, cât mai variate, vin cu un aport semnificativ de vitamine și antioxidanți, aliați de mare valoare în susținerea sănătății. Usturoiul și ceapa de preferat să fie nelipsite din salate.

• Probioticele – Imunitatea se bazează în mare măsură pe echilibrul florei intestinale, drept pentru care consumul de probiotice este foarte recomandat în acest sens. Dintre acestea amintim: murăturile la sare (varza murată, castraveții murați etc.), iaurturi.

• Produsele apicole – Mere de albine (Mierea de Manuka are excelente proprietăți antimicrobiene), propolis, păstură, polen.

• Turmericul – Consumul constant de turmeric este recomandat, date fiind proprietățile sale antivirale, antibacteriane, antioxidante, antiparazitare, antiinflamatoare etc. Se poate folosi la gătit, în aproape orice mâncare sau putem prepara o băutură numită Golden Milk (la un pahar de lapte (de preferat vegetal, făcut în casă) se adaugă o linguriță de miere și o linguriță pastă de turmeric. Pasta de turmeric se prepară punând pe foc mic 1 parte pudră de turmeric cu 7 părți apă. Se amestecă încontinuu până se obține o pastă de consistența smântânii mai groase. Aceasta se pune într-un borcan de sticlă și se poate păstra la frigider până la 2 săptămâni.

• Lubrifierea mucoasei nazale – Este important să avem grijă ca mucoasa nazală să fie hidratată și lubrifiată, întrucât uscarea acesteia duce la creșterea producției de mucus la acest nivel. Mucusul în exces constituie teren fertil pentru infecțiile virale și bacteriene. Trebuie să avem în vedere că aerul din camera să nu fie uscat, iar în ceea ce privește lubrifierea mucoasei nazale, de mare ajutor este uleiul de susan – 1-2 picături în fiecare nară, după care se masează bine zona respectivă.

• Pacea – Cu noi înșine și cu toți cei din jur! Credința, dragostea și liniștea sufletescă sunt imunostimulatoarele cele mai de preț, care, luate în doze corecte și la timp, conferă o protecție de nezdruncinat. Sunt singurele remedii care nu se pot supradoza, deci să abuzăm de ele!

• Recomandările vor fi urmate cu precauție, în funcție de toleranța individuală!

• Mihaela Brebu – nutriționist, Spitalul Providența Iași

Sursa: Doxologia.ro