Un fermier experimentat a spus 10 secrete ale unui randament ridicat de castraveți
Cu cât sistemul radicular al castraveților este mai bine dezvoltat, cu atât este mai probabil să obțineți o recoltă bună.
Cu cât sistemul radicular al castraveților este mai bine dezvoltat, cu atât este mai probabil să obțineți o recoltă bună.
Puteți ajuta planta să se formeze rădăcini adventive suplimentare, apăsând tulpina pe pământ și stropind-o cu pământ umed.
Castraveții iubesc apa. În zilele fierbinți, castraveții au nevoie de udare foarte frecventă – de obicei zilnic (sau o dată la două zile) cu apă caldă. Când temperatura aerului scade, în zilele înnorate, udarea este fie limitată, die oprită temporar. Udarea castraveților este cea mai bună seara.
Copiii vitregi sunt lăstari în plus care iau putere din genă, drept urmare nu dă roade. Copilirea crește randamentul castraveților de 2-3 ori, datorită eliminării în timp util a lăstarilor de îngrășare. Grădinarii cu experiență spun că este suficient să eliminați copiii vitregi din axilele primelor 2-4 frunze.
Copii vitregi trebuie îndepărtați cu un cuțit ascuțit sau foarfece, având grijă să nu deteriorați tulpina principală, frunzele, florile și ovarele. Secțiunile pot fi tratate, astfel încât infecția să nu pătrundă în răni.
Mulcirea permite înmulțirea microorganismelor din sol, a râmelor, reține umiditatea, face ca solul să consume mai mult aer. Drept urmare, rădăcinile respiră bine, ceea ce afectează favorabil dezvoltarea plantei. Multe materiale sunt potrivite pentru mulcirea castraveților: gunoi de grajd și rumeguș putrezit, paie, turbă.
Nu se recomandă mulcire castraveților cu iarbă proaspăt tăiată, deoarece există un risc mare de deteriorare prin putregai; trebuie avut grijă ca stratul de mulci să nu între în contact cu tulpinile, mai ales în stadiile incipiente de creștere – acest lucru le poate deteriora și chiar duce la boli.
Nu așteptați până când fructele ating greutatea maximă. Beneficiul aparent al recoltării fructelor mai mari se poate transforma într-o scădere a randamentului. Dimpotrivă: cu cât colectăm mai des castraveți, cu atât randamentul va fi mai mare.
Dacă există puține insecte, atunci pot apărea probleme cu polenizarea castraveților. Pentru a crește numărul de ovare, se poate efectua polenizarea artificială.
În medie, o plantă sintetizează 94% din substanța uscată din dioxid de carbon și apă și doar 6% din îngrășămintele minerale din sol. Așa se face că „aproape nimic” din culturile noastre de legume și fructe ne produc hrană!
Problema cu lipsa dioxidului de carbon poate apărea în sere, deoarece plantele îl folosesc în mod activ în timpul zilei. Pentru a crește concentrația acestei substanțe utile, trebuie să:
- folosiți „gheață uscată” prin răspândirea în jurul serei;
- aprindeți un arzător cu gaz;
- puneți în seră 1-2 recipiente cu mullein, care emite dioxid de carbon în timpul fermentației;
- mulciți solul cu gunoi de grajd cu un strat de până la 3-5 cm.
Dacă solul este compactat și pe el se formează o crustă, planta nu are suficient aer în sol. Începe să rămână în urmă în creștere.
În momentul fructificării, castraveții înșiși vor arăta dacă au nevoie de microelemente suplimentare sau nu. Dar cenușa și materia organică – îngrășămintele verzi sau o infuzie de fân putred vor fi întotdeauna la îndemână. La fiecare 2 săptămâni puteți hrăni castraveții cu lapte diluat, acest lucru la va accelera creșterea. Laptele se diluează cu apă într-un raport de 1:2.
Castraveții se simt cel mai bine lângă fasole și mazăre, guli – rabe, varză și conopidă, țelină și salată verde și porumb dacă crește pe partea de nord.